[VIDEO] George Haber despre religie

În urmă cu mii de ani, omul din peșteră se speria de focul pe care tocmai îl descoperise. Neștiind să îl explice a crezut că vine de la o forță superioară. Un zeu. Așa s-a întâmplat și cu fulgerele, furtunile sau chiar cu moartea. Toate au fost puse în cârca misticului. Această percepție a fost exploatată de-a lungul timpului și așa am început să vorbim despre religii.

Suntem în 2015 și știm care este cauza acestor fenomene și evenimente din viețile fiecăruia. Desigur, nu știm și nu înțelegem încă totul, însă ne este mai clar ca niciodată că totul este fizică, chimie și multă probabilitate. Mai este relevantă religia în acest context? Când vorbim despre clonare, teleportare și mașini care se conduc singure, parcă Dumnezeu nu își mai găsește locul. Viața ne-a învățat că până la urmă suntem proprii dumnezei, iar destinul ni-l făurim prin ceea ce facem și suntem. Cu siguranță, existența noastră este inexplicabilă câteodată, dar expresii precum “Doamne-ajută!” sau “Așa a vrut Dumnezeu”, nu mai sunt de actualitate.

În timp ce societatea vorbește despre proteze robotizate, aparate medicale, care ne aduc de la moarte la viață și inteligență artificială, religia sau mai degrabă clerul par că nu au alte răspunsuri decât cele vechi. E greu să te adaptezi când tu operezi ca o mare afacere. Vorbim despre cea mai profitabilă și care trăiește din îndoiala sufletelor care nu cred în ceea ce deja văd în fața ochilor. Tehnologia avansează rapid și are darul să ne uimească, însă mulți aleg să o ignore doar pentru că e mai ușor să spui “Doamne ferește!”

Continuăm astăzi serialul nostru de interviuri cu George Haber și vorbim despre un subiect sensibil.

Și totuși… Poate tehnologia să umple golul din sufletele noastre? Poate religia să dea explicații la ceea ce ne frământă cu adevărat? Ea însăși nu, pentru că este doar un vehicul. Tehnologia e doar o mașină goală care stă în parcare fără viață și care așteaptă un om să o pornească și să o folosească pentru a explora lumea și viața.