Shaft este un film perfect pentru weekend ori pentru seară, după muncă. Este relaxant, foarte amuzant și bine executat. Are și câteva lipsuri în logica scenariului pe ici-colo, dar restul pachetului este atât de bun, încât cel puțin mie, nici nu mi-a păsat.

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

Primul Shaft a apărut în 1971 și a devenit un simbol al bărbatului macho afro-american, care ia legea în mâinile sale și care se luptă cu oamenii răi. Practic este un justițiar care rupe mâini și picioare dacă este nevoie, dar busola sa morală rămâne intactă. Chiar dacă manierele și abilitatea de a fi părinte suferă grav. Deja suntem la a treia generație de Shaft, fiul lui Samuel L. Jackson. Un prieten de-a lui Shaft Junior a murit într-un mod plin de suspiciuni, iar el este de părere că la mijloc se află ceva bizar. Pentru ajutor, apelează la tatăl său, un detectiv particular. Istoria dintre cei doi nu este deloc feerică, fiindcă Shaft Sr. a trebuie să își abandoneze familia, ca ei să rămână în siguranță. Poveste clișeu, dar se împletește bine cu narațiunea filmului.

Scenariul nu este vreo capodoperă nemaivăzută, dar cel mai important lucru nu este clișeul narativ, ci factorul de umor creat de antiteza dintre Samuel L. Jackson, care strălucește în acest rol, și fiul său milenial. Vă puteți închipui că această discrepanță dintre cei doi este de la pământ la cer și că atunci când arunci în „tigaie” un dur suprem care împușcă în stânga și-n dreapta și un pacifist care urăște armele, iese ceva cu adevărat picant.

Ce mi-a plăcut cel mai mult la film e faptul că rezultatul final este reușit, în pofida unor lipsuri de logică sau de coerență în verosimilitate. Veți întâlni tot felul de scene nerealiste în care oamenii cei „răi” au mers 2 minute la cursuri de tragere și ratează încărcătoare întregi, pe când familia Shaft ar putea trage la jocurile olimpice. Ori cum Shaft abuzează legea și încalcă drepturile omului ca să scape neșifonat în fața legii. Dar după cum am spus, acestea sunt mărunțisuri pe care le-am ignorat fiindcă am fost pur și simplu cucerit de către chimie dintre tată și fiu diametral opuși, iar din când în când, un final cu happy end este ceea ce ai nevoie. Sincer, sper să devină o serie de acum înainte, pentru că mi-a plăcut mult prea mult.

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.