Review de film – Mindhunter de pe Netflix

Mindhunter este un serial fantastic pentru cei fascinați de criminalii în serie. Pot spune din prima că-l recomand pentru cei pasionați de psihologia deviantă. Dacă nu știi ce-i asta, vezi serialul și o să înțelegi repede.

Acțiunea din Mindhunter are loc în anii 70, când termenul de „criminal în serie” încă nu era consacrat. Doi agenți FBI au sarcina de a străbate țara și de a preda polițiștilor locali din diverse orașe, tehnici de prindere a criminalilor. Agenții dau peste cazuri bizare de crime, în care metodele folosite sunt atipice unei întâmplări normale. Cei doi încep să studieze crimele din fiecare localitate și observă indicii de tipare.

Image result for mindhunter

Când văd că victimele apar frecvent și modul de operare se repetă, atunci își dau seama că este vorba despre același sau aceeași criminali care ies la vânat precum niște prădători. Ulterior, cei doi încep să se consulte cu oameni care au fost prinși sau care s-au predat și au mărturisit crimele lor. De la ei încep să învețe cum funcționează mintea unui astfel de deviant și încep un portofoliu de clasificare psihologică a criminalilor în serie.

Responsabil de serial este David Fincher, unul dintre regizorii mei preferați. Din păcate, nu tot serialul este regizat de el, dar asta nu înseamnă că cele produse de ații sunt mai slabe. Fincher și-a lăsat amprenta peste tot. Mă refer aici și la filtrul verde și întunecimea care învelește imaginea, menite să confere o stare perpetuă de neliniște și mișcarea camerei care este practic lipită de subiectul principal.

Image result for mindhunter

Personajul principal este Holden Ford, pe care l-aș numi genial. Este total scufundat în munca sa, mintea lui e doar la cazuri complexe și de foarte multe ori, instinctul și intelectul său duc la prinderea criminalului mult mai repede. Pe de cealaltă parte, este stângaci când vine vorba de evenimente sociale și de interacțiune umană, iar diplomația îi lipsește în favoarea unei candori profesionale. Cu alte cuvinte spune mereu ce gândește și asta îi completează imaginea de geniu.

Partenerul lui Holden, Bill Tench este un personaj foarte diferit. Este mai în vârstă, cu mai multă experiență în muncă și știe exact cum să vorbească cu oamenii. Și pentru asta, el este și mediator între Holden și altii.

Dar nu numai cei doi sunt centrul acțiunii, fiindcă mai apar personaje de cum se desfășoară povestea, lumina reflectoarelor cade cu adevărat pe criminalii în serie cu care ei discută și de la care învață “meserie”.

Image result for mindhunter

La scenele acestea, cel mai savuros aspect pentru mine este că nici unul dintre devianți nu este inventat. Toți au existat în realitate și cazurile sunt bazate din întâmplările nefericite care au avut loc. Asemănarea fizică cu omologii lor este aproape izbitoare, dar mai mult decât atât, până și replicile pe care le folosesc în interviuri sunt 1:1 uneori cu ce au spus ei în arhivele video FBI.

Image result for mindhunter

Ca să închei, Mindhunter este un serial excepțional. Toate cazurile sunt fascinante și pentru cineva ca mine, care a studiat Psihologie și Criminologie, serialul dă dependență. La momentul actual sunt doar două sezoane și al treilea este plănuit, dar nu va apărea prea curând pentru că David Fincher e prins în alte proiecte de anvergură.