Patru trenduri decorative de care e mai bine să uiți

Cândva, locuința ta era apoteoza stilului în materie de amenajări interioare, dar timpul a trecut, moda a evoluat, iar ceea ce ieri părea cool și inspirat azi riscă să-i dea hogeacului tău farmecul unui cimitir gotic cu lilieci, atractivitatea unui muzeu al profesiei contabile și puterea de seducție a unui spital de boli nervoase. Probabil că ți-ai dat seama de asta și fără să-ți dau eu deșteptarea la realitatea noilor trenduri, respectiv a decăderii rapide pe care au cunoscut-o sacrosanctele stiluri considerate eterne între 2000 și 2010. Așa e cu moda, se instalează ceva mai greu, cu paşi mici, până acaparează gusturile tuturor, iar în succesul său se găsesc semințele propriei pieiri. Hegemonia unei mode are ca principal vrăjmaș timpul, care alimentează dorința firească a omului de a inova. De asta, curentele care făceau furori în urmă cu un cincinal sau două acum încep să bată elegant în retragere. De vină este taman succesul lor copleșitor de altădată: le vezi peste tot, tot timpul, în orice context, așa că sufletul tău nemuritor strigă din toți rărunchii că vrea schimbare.

Sunt multe trenduri la care trebuie să renunți, dacă nu vrei ca locuința ta să pară o relicvă prăfuită, înghețată în altă epocă. În cel mai bun caz, va trebui să te adaptezi, dacă nu vrei să schimbi totul din temelii. Iată mai jos câteva dintre cazurile cel mai des întâlnite:

Interioarele complet albe

Acum câţiva ani, un spaţiu dominat de alb era un simbol al eleganţei şi al spiritului modern, dar în anul 2017 designerii au decis să îşi întoarcă privirea spre culori şi accente preţioase. Drept consecință, trendul albului sufocant a pierdut rapid teren. La declinul non-culorii specifice saloanelor de spital au contribuit și calculele pragmatice. Acestea au demonstrat că albul este pretențios, greu de întreţinut şi se deteriorează rapid în timp. Nu în ultimul rând, clienții și designerii au constatat destul de repede că interioarele albe sunt neprietenoase şi crează o stare de alienare.

Mobilier supradimensionat

Designerii îşi doresc ca utilizatorii spaţiului amenajat să se bucure de o atmosferă elegantă şi prietenoasă, în care să se simtă liberi şi unde să poată respira în pace. Mobilierul de dimensiuni mari, din materiale grele, atât de căutat secole la rând, a devenit un impediment în obţinerea acestei atmosfere relaxate şi aerisite. Canapeaua masivă din anii ’90 îţi sufocă livingul şi îţi anulează eforturile de a-ţi moderniza spaţiul, aşa că poate a venit timpul să o scoţi la pensie.

Colţurile ascuţite

trenduri

Ca şi în cazul celorlalte stiluri, piesele cu colţuri ascuţite sunt evitate din cauza atmosferei neprietenoase şi reci pe care o creează. Având în vedere că designerii caută să creeze spaţii cât mai calde şi care să emane confort, în amenajări se va evita încorporarea unui număr prea mare de obiecte de mobilier cu colţuri ascuţite. Bineînţeles că nu trebuie să arunci tot şi să îţi cumperi doar mese ovale şi dulapuri cu forme rotunjite, dar încearcă să limitezi numărul pieselor cu unghiuri dure sau măcar vezi cum faci să le îndulceşti formele cu diverse accesorii.

Obiectele DIY

trenduri

Ani în șir, am fost încurajaţi să ne explorăm latura creativă şi să ne decorăm locuinţele cu obiecte făcute chiar de noi cu un pistol de lipit, un umeraş şi o pensulă. Acum, însă, privirile se îndreaptă din nou spre lucrurile unicat, de manufactură, dar realizate de artişti. Nu renunţă nimeni la obiectele cu personalitate, însă au devenit favorite cele produse de specialişti talentaţi, în număr limitat, care să se potrivească personalităţii tale.

Dacă printre trendurile enumerate se găsesc şi câteva preferate de-ale tale, nu trebuie să arunci totul şi să o iei de la zero. Recomand numai să adaptezi ceea ce ai, astfel încât să dai naştere unui alt interior mai cald, mai prietenos şi mai personal. Cu câteva accesorii bine amplasate şi alese conform realităţii de acum, îţi poţi transforma locuinţa într-una asemănătoare căminelor de vis de prin reviste.