VIDEO | Cinci semne că suferi de burnout

Nici nu te-ai prins când ai început să suferi de burnout, nu? Ai dat pe brânci din prima zi la firmă, ai avut o ascensiune profesională fulminantă, încununată de lauri, de laude, de prime şi de promovări, la pachet cu responsabilităţi suplimentare, cu subordonaţi tot mai mulţi şi cu ore muncite peste program. Bravo! Anii însă au trecut şi acum simţi că te-au lăsat bateriile, că pedalezi în gol şi că nimic nu-ţi mai iese. Începi, şi nu fără motiv, să te temi pentru viitorul profesional.

Sunt primele semne că te-a pălit epuizarea tipică stahanovistului de cursă lungă. Cel mai probabil, de după colţ te pândeşte perfid sindromul nobil al managerilor prea mult stresaţi şi prea greu încărcaţi cu sarcini. Se numeşte că suferi de “burnout”, iar, dacă eşti bărbat, ai cele mai mari şanse să-i pici victimă. Aşa că am mers la psiholog, ca să aflăm ce alte simptome mai are fenomenul din care, dacă nu eşti atent, chiar poţi muri.

Nu suferi de burnout în tăcere!

Doamna psiholog terapeut Keren Rosner a constatat, în anii săi de lucru cu pacienţi epuizaţi până la limită, că totul începe de la cele mai frumoase premise şi de la cele mai bune intenţii. Fix precum drumul spre Infern. Entuziasmul unei poziţii cu răspundere şi cu autoritate în firmă îţi deschide capcana de unde adesea se iese cu picioarele înainte. Vrei să dai randament, ai de condus o echipă, te pui mereu pe ultimul loc în favoarea muncii şi dai 110%, ca să fii un model pentru subordonaţi.

Eşti primul care deschide biroul şi cel care stinge lumina în fiecare seară, îţi iei asupra ta fără să clipeşti noi proiecte şi noi sarcini. Sacrifici timpul cu familia, cu prietenii, orele de mers la sală, orele de somn, pentru că ai un plan. Vrei un birou mai mare, cu privelişte mai spectaculoasă. Vrei pachetul de beneficii pentru CEO, maşină de la corporaţie şi cheia de la casa de vacanţă rezervată managementului de top. Vrei multe, dar, dintr-o dată, constaţi că nu mai poţi.

Salvează-te cât mai e vreme!

Când suferi de burnout, devine tot mai greu să te concentrezi, te simţi mereu extenuat. O lucrare pe care altădată o dădeai gata în două ore cu tot cu pauza de cafea acum necesită trei zile chinuitoare de ore suplimentare. Atenţia îţi fuge chiar în mijlocul celor mai importante conversaţii, puterea de concentrare a devenit o amintire frumoasă, aşa cum şi entuziasmul de la început ţi-a dispărut în neantul istoriei tale de carierist pe pastile.

Iată cinci, dacă nu chiar şase dintre cele mai elocvente semne că suferi de burnout şi că e timpul să-ţi salvezi viaţa, la pachet cu propria profesie. Să-ţi revezi priorităţile, să-ţi împarţi din nou timpul şi să te relaxezi. Cum poţi face asta, află din interviul video cu doamna psiholog Keren Rosner.

Dă-i play acum, cât încă e timp. Fiindcă managerii morţi de epuizare nu iau bonusuri!