Cele mai murdare obiecte din jurul nostru

Nu te speli pe mâini înainte de fiecare masă, că doar n-oi fi murdar, nu? Mai ales că ai stat toată ziua la birou sau, din contră, în pat și ești aproape convins că te-ai ținut departe de cele mai periculoase bacterii existente. Ei bine, țin să te anunț că nu-i tocmai așa. Cele mai murdare obiecte din lume sunt de fapt cele pe care le atingem zilnic. Poftim dovada…

Banii

Cap de listă, croit parcă să susțină și altfel sintagma ”bani murdari”: bancnotele și monedele. Se plimbă din mână în mână zilnic, iar pe traseu “strâng” peste 2000 de bacterii. Asta dacă vorbim despre bancnotele noi. În cazul celor vechi, numărul germenilor poate depăși 100.000.

Un grup de cercetători din Washington a demonstrat și că hârtiile, suportul pe care se imprimă banii, sunt gazde mult primitoare pentru bacterii și microbi. Asta în comparație cu aliajele pe care se bat monedele. Una dintre cele mai cunoscute bacterii pe care le putem lua de pe bani este stafilococul auriu. Stă la baza multor infecții, dă simptome care merg la inflamări ale pielii până la abcese și poate favoriza dezvoltarea unor afecțiuni periculoase. Pneumonia sau meningita sunt doar două exemple.

O altă bacterie des întâlnită pe ”ochiul dracului” este  Klebsiella Pneumoniae. Ați auzit probabil de ea pe la știri, pentru că face mai mereu parte din lotul …să îi zicem intra-spitalicesc. Klebsiella se așază de obicei pe piele, în cavitatea bucală sau în intestine și poate cauza pneumonia bacteriană.

Uscătorul de mâini

Al doilea obiect este unul pe care nu îl folosim tocmai zilnic, dar are un impact major. În 2016, un studiu a arătat că uscătoarele de mâini împrăștie de 1300 de ori mai multe bacterii decât prosoapele de hârtie!!! Cercetarea a stârnit o grămadă de controverse, iar Nichole Ward, cea care a făcut publice datele, susține că a primit chiar și amenințări cu moartea. Te las să documentezi un pic problema, vei găsi niște fotografii tare, tare interesante pe internet. Până atunci, când te speli pe mâini, la mall, mergi pe varianta hârtie! Crede-mă!

Întrerupătoarele

Un întrerupător este atins de câteva milioane de ori în decursul anilor de funcționare. De curățat… numai cele norocoase prind un pămătuf pe an. Or…ar trebui să ținem cont că, potrivit cercetărilor, sunt șanse ca un întrerupător să fie atins mai des de mâini murdare decât mânerele ușilor. Așadar, să acordăm atenție sporită acestui aspect.

Barba

Studii efectuate la Universitatea New-Mexico arată că o barbă neîngrijită găzduiește aceleași bacterii precum vasul unei toalete. Știu, știu… N-ai crede nici că, din spusele lui John Golobich, specialist în microbiologie, unele bacterii din barbă se găsesc și în fecalele umane. Dezgustător dar adevărat….

Portrait of bearded man with vintage straight razor

Telefonul mobil

La final, sfântul telefon mobil. Pe care îl atingem, în medie de vreo 2.500 de ori pe zi. În timp ce utilizatorii heavy bat spre 5.000 de astfel de gesturi! Mashable  a venit cu o comparație relevantă între mobil și cinci obiecte….dovedit mai curate. Vasul de toaletă are cam 1.200 de bacterii pe inch pătrat – adică pe o suprafață de vreo șase centimetri pătrați – pe când telefonul are peste 25.000! Castronașul câinelului are 2100, până și un display tactil public –  un touchscreen, că sună urât în română! – are “abia” pe la 4.500 de microorganisme.

 

După toate astea crede-mă că nu las să treacă o zi fără să îl șterg cu soluție de curățare!