TEDx – Organism de Gamer versus Non-Gamer

În articolul anterior am discutat despre cum gaming-ul mi-a modificat anumite părți din creier și m-a făcut să devin mai concentrat pe obiectivele zilnice. De data aceasta m-am gândit să aprofundăm această idee și să discutăm în continuare despre cum gaming-ul ne poate îmbunătăți vederea și atenția, atunci când nu este consumat în cantități exagerate.

Când spun cantități exagerate mă refer la sesiuni de 6,8,10,12 ore fără întrerupere. Sunt foarte familiarizat cu termenul de binging atunci când vine vorba de jocuri video, și vă spun din experiență că a sta atât de mult timp, mai ales fără pauze, nu vă face bine. Cheia este moderația în toate. Dacă totul vine în doze mici, impactul jocurilor video de acțiune asupra noastră poate fi extrem de benefic, după cum urmează să aflați. Medicul Daphne Bavelier se ocupă cu studierea creierului și acum ceva timp a vorbit despre efectele pozitive ale jocurilor video asupra organismului nostru.

De câte ori nu ați auzit faimoasa replică: „nu mai sta atât la calculator, că îți strici ochii!”. Ei bine, aflați că acest lucru este total greșit. Aparent, jocurile video de acțiune precum Call of Duty ne pot îmbunătăți vederea. Studiile arată că cei care preferă jocurile de acțiune au vederea și percepția vizuală mai dezvoltate decât a non-gamerilor.

Un asemenea exemplu este abilitatea de a distinge lucrurile vizuale esențiale, de cele non-esențiale. Ca de exemplu, atunci când reușești să citești textul mic din josul ecranului în timpul unei reclame, când marea majoritatea a lumii nici nu îl observă. Alt efect benefic este abilitatea de a distinge mai bine nuanțe de gri diferite. Asta vă poate ajuta să vedeți mai bine prin ceață cât sunteți la volan și poate preveni un accident rutier. În alte cuvinte, în anumite cazuri această abilitate poate salva vieți.

Mai mult de atât, unele cercetări au ca scop dezvoltarea de jocuri video speciale care să ajute oamenii să își antreneze creierul să vadă mai bine. Nu ne trebuie facultățile doamnei doctor Bavelier ca să punem cap la cap lucrurile și să deducem că vederea și jocurile video se împacă ca mouse-ul și tastatura. 

A doua problemă pe care o invocă este legătura dintre gaming și capacitatea de atenție generală. A invitat lumea din sală la un mic test. Publicul trebuia să strige culoarea cuvântului prezentat. De exemplu, dacă cuvântul era „masă” și era scris cu verde, lumea trebuia să strige verde.

După trei, patru cuvinte a început să introducă un conflict de percepție. În care cuvintele scrise  reprezentau o culoare, dar erau scrise cu o altă culoare. Cum ar fi cuvântul portocaliu scris în culoarea albastru.

Care este ideea? Creierul rezolvă conflictul în funcție de nivelul de atenție al unui individ. Tinerii îl vor rezolva mai rapid, de exemplu. Ce au demonstrat studiile este că oamenii care joacă jocuri de acțiune rezolvă mai rapid acest conflict. Alte avantaje pe care un asemenea gamer le poate avea în fața unui non-gamer este abilitatea de a urmări mai multe obiecte simultan. Aici, a arătat publicului exemplul din poza de mai jos și i-a invitat să se concentreze pe punctul din centru. Ca să urmărească chipurile albastre care se mișcau încontinuu până deveneau galbene.Cred că ați ghicit unde duce firul narativ. Un om care nu este învățat cu jocuri de acțiune are o atenție de 3-4 obiecte simultan, pe când un gamer poate fi atent până la 6-7 obiecte în același timp.Toate aceste lucruri se întâmplă deoarece cele trei centre de atenție din creier sunt mult mai eficiente într-un gamer care preferă jocurile de acțiune. Asta fiindcă mereu creierul său trebuie să discearnă extrem de rapid informația de pe ecran și să localizeze inamicul cât mai rapid. În alte cuvinte, antrenează constant creierul să fie atent în mai multe locuri deodată.

Ce trebuie să luați cu voi din acest articol? Nu trebuie să jucați non-stop un joc și deodată va începe să ruleze codul din Matrix în fața ochilor precum i s-a întâmplat lui Neo. Ci să jucați moderat, să fiți odihniți, să luați pauze la fiecare oră și să lăsați shooterele alea să își facă treaba.