Dacă nu primesc întrebarea „Când apare Fortnite pe Android?” înseamnă că nu e zi de lucru. Cel mai popular joc video din lume urmează să apară pe Android și se lasă dorit de luni de zile. Dar totuși… când apare?! Din nefericire nici acum nu am un răspuns pentru voi. Nimeni nu are. Dar măcar vă pot lămuri puțin și să înțelegeți unul dintre motivele pentru care cei de la Epic Games tot amână lansarea Fortnite pe smart device-urile cu Android.

Într-un articol iluminator de pe Eurogamer.net, un nene pe nume Richard Leadbetter ne spune frumos o parte din povestea întreagă. Mai anume, că nu vom putea descărca Fortnite pe Android din Play Store. Deoarece Epic Games vor să își creeze propria sursă de unde vom putea face download la aplicație.

Fondatorul Epic Games, Tim Sweeney a declarat că: „Scopul companiei Epic este să își livreze jocurile direct clienților săi. Noi credeam că gamerii vor beneficia din competiția surselor de software de pe Android. Competiția între servicii oferă consumatorilor alegeri grozave și le permite celor mai bune să aibă succes bazat pe merit”.

Dar să trecem peste grija nestăvilită ce le-o poartă gamerilor și să ajungem la motivul principal pentru care nu îl vor lansa pe Play Store. Cel puțin pentru mine „gamerii vor beneficia” și „alegeri grozave” ar însemna să fie pe ambele surse și gamerii să aleagă singuri. Nu oferi nimănui putere de alegere dacă îi forțezi pe toți să descarce Fortnite doar de la tine. Se cheamă constrângere. Dar trecem mai departe.

Totuși, să nu aruncăm cu roșii și varză stricată spre capetele lor încă. Fiindcă orice poveste are cel puțin două laturi. Iar cealaltă sună cam așa. Google taxează orice publicare pe magazinul lor digital cu treizeci la sută. Și nu le oferă servere, mentenanță de talie mondială sau alte servicii fără de care Fortnite nici nu ar porni. Play Store pur și simplu ajută ca aplicația respectivă să ajungă la utilizator.

După cum știm cu toții, acest joc e gratis pe toate platformele. Singurii bani pe care i-ar lua Google ar fi pe partea de micro-tranzacții. Și după cum arată ultimul raport pentru veniturile din Fortnite, Epic au depășit pragul de 1 miliard de dolari, doar din aceste micro-tranzacții. Dacă stăm bine și o calculăm la rece… voi ați lansa un joc gratis ca apoi să cedați o treime din încasări? Iar asta doar ca să vă puneți jocul pe un magazin de download? Nici eu. Cel puțin în cifrele de la data curentă asta ar însemna o pierdere de 300 de milioane de dolari.

La urma urmei este un business și înțeleg departamentul de marketing de la Epic. Mai ales că potențialul de a face bani pe Mobile cu siguranță este mult mai mare decât pe platformele clasice de gaming. În principal din cauză că publicul de Mobile este mult mai învățat să arunce cu bani în jocuri „gratis”.

În concluzie avem așa. Una dintre cele mai puternice companii de dezvoltare de jocuri care urmează să lanseze cel mai popular joc din lume pe Android. Apoi Google care le cere 30% din venituri, doar ca Fortnite să aibă onoarea de a fi descărcat din Play Store. Iar în cele din urmă avem milioane de utilizatori de telefoane Android din întreaga lume, care așteaptă jocul mai ceva ca banii de la bunici de la Crăciun.

Interesantă situație, într-adevăr. Acum cum și când se va rezolva situația? Cuvintele „ar trebui” cred că sunt cele mai verosimile la momentul actual. Până și proiecțiile celor de la Epic probabil spun: „Ar trebui să avem gata clientul de download până în toamnă” sau „ar trebui ca jocul să poate să fi descărcat în trei zile”.

Cine știe? Doar ei… poate. Eu aștept să se lanseze odată ca să punem capăt acestei povești nemuritoare. Voi ce părere aveți? Aveți empatie față de Epic sau îi blamați ?

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.