Cum alegem pantofii pentru alergare

Ca iubitor de jogging şi de mişcare în general trebuie să mărturisesc că mi-e adesea destul de greu să decid în ce pereche de pantofi să ies la treabă. Asta, deşi în 2018 tehnologia pantofilor pentru alergare a atins un nivel la care părinţii noştri îndrăzneau doar să viseze. Chiar şi aşa, te poţi trezi rapid la ortopedie, dacă o iei la goană cu încălţări nepotrivite. Alergarea forțează picioarele care trebuie să execute mişcări complexe, de natură să se lase cu traume pentru cei încălţaţi incorect. Există însă câteva principii simple care te vor ajuta să pleci echipat cu pantofii adecvaţi nevoilor tale, iată-le mai jos!

Investește într-o pereche de calitate

Înainte să îți cumperi o pereche de pantofi, documentează-te cât mai temeinic şi află ce echipament îţi este optim. Abia apoi mergi la magazin. O pereche bună de pantofi este la fel de importantă, indiferent că eşti începător sau alergător cu experiență. La început de drum, de pildă, ai nevoie de protecție pentru muşchi, articulaţii şi ligamente, elemente anatomice neadaptate încă efortului. Tot ca novice, ai nevoie de pantofi care oferă un plus de absorbție a șocurilor, un bun control al mișcărilor, flexibilitate și durabilitate.

Greşeşti amarnic dacă la început crezi că te vei descurca în orice, fie tenişi sau alte încălţări obişnuite, doar pentru că ştii că vei alerga puțin. Din contră! Riscul accidentării crește, iar cu siguranţă vei dobândi dureri musculare și articulare. Acest risc poate fi prevenit cu ajutorul unor pantofi adecvați.

Tipul de adidas în funcție de picior

Chiar dacă pare simplu, alergatul este un proces biomecanic complex. În general, când alergi, întâi atingi solul cu partea din afară a călcâiului, pentru ca mai apoi piciorul să se ridice de pe sol și să împingă din călcâi ca să avanseze. Acest proces poartă denumirea de pronație. O mișcare de pronație exagerată poate cauza accidentări, mai ales în partea inferioară a piciorului și la genunchi. De asemenea, şi o pronație insuficientă poate duce la traume. Aceşti din urmă alergători au piciorul rigid, iar piciorul rigid nu absoarbe foarte bine șocurile.

Pronația este influențată de forma tălpii, iar ca să afli unde te încadrezi e suficient să îţi examinezi urma lăsată de picior pe o suprafață plată. Dacă urma ta este foarte plină și nu face nici un arc, atunci ai un picior cu arc îngust și plat. În schimb, o urmă foarte subțire și curbată, cu un călcâi foarte pronunţat, înseamnă că ai un arc înalt. O formă intermediară înseamnă un arc normal.

  • Dacă piciorul tău este plat, asta înseamnă că ai tendința de a face o mișcare de pronație exagerată.

  • Un picior cu arc înalt înseamnă că mişcarea ta de pronaţie este insuficientă.

  • Dacă forma piciorului este normală, atunci mişcarea ta de pronaţie este normală.

Odată stabilită forma piciorului și gradul de pronație, poți alege pantofii de care ai nevoie. Forma este unul dintre aspectele cele mai importante pe care trebuie să le ai în vedere atunci când îți alegi pantofii de alergare. Încălțămintea de acest tip are în general trei forme: dreaptă, semi-curbată și curbată. Ele corespund celor trei tipuri de picior:

  • Pentru sportivii cu pronație exagerată sunt recomandați pantofii cu formă dreaptă

  • Alergătorii cu pronație insuficientă ar trebui să poarte formă curbată

  • Atleţilor cu pronație normală le sunt recomandați pantofii cu formă semi-curbată

Dacă ai arcuri normale și mişcare de pronație la fel, te numeri printre norocoși, deci nu trebuie să cauți o pereche de pantofi cu calități speciale. Însă, dacă ai picior cu arc înalt și pronație insuficientă, vei avea nevoie de un pantof căptușit, capabil să absoarbă mai bine șocurile.

Sfaturi utile

Odată ce ai decis ce ţi se potriveşte cel mai bine, ia calea magazinului și caută o pereche pe placul tău. Însă mergi la cumpărături după-amiază sau chiar seara, deoarece atunci piciorul tău este la dimensiunea lui maximă. Ţine cont că în timpul alergatului piciorul se dilată. Astfel, dacă te duci la cumpărături dimineața, cât nu ai picioarele umflate, s-ar putea să te alegi cu o pereche de pantofi care să te strângă ulterior la alergat.

Verifică dacă pantoful îţi lasă destul spaţiu pentru confort între degetul mare și vârful piciorului, respectiv dacă pe lăţime te simţi – pardon de expresie – în largul tău. Şi călcâiul trebuie să se simtă confortabil, pantoful nu trebuie să te roadă şi nici să iasă din picior atunci când păşeşti. Pentru a te asigura că pantofii ți se potrivesc perfect, fă câțiva pași, mișcă piciorul în toate direcțiile și vezi cum te simți. În plus, dacă ești într-un magazin de specialitate, nimeni nu se va uita dubios la tine dacă dai o tură să-i testezi pe bune.

Concluzie

Este foarte important să te asiguri că ai ales o pereche de pantofi de alergare care să ți se potrivească. Pe lângă faptul că-ți ușurează ședințele de jogging, te pot ajuta să-ți îmbunățățești postura și performanțele. La polul opus, o pereche de pantofi inadecvaţi înseamnă dureri de genunchi, de spate şi o pronaţie alterată, deci probleme şi mai grave pe termen lung.