Patru sfaturi pentru o vacanță beton cu bani puțini

Vara, cei mai mulți dintre oamenii muncii care se respectă pleacă în concediu pentru măcar o săptămână-două, fiecare după buget și după aspirații. Există însă și excepții. Cunosc destui stahanoviști care nu reușesc să dispară într-o binemeritată vacanță, pentru că nu au reușit să pună deoparte niciun ban de relaxare. Chiar dacă au muncit de-au dat pe brânci. Disperați să scape de arșița neiertătoare amplificată de asfalt și de betoane, unii ajung chiar să-și ia concediul pe credit. O situație deloc de invidiat.

Dacă și pe tine te bate gândul să faci vacanța pe datorie, poate că e timpul să schimbi ceva în modul cum abordezi subiectul concediilor. Dar cu siguranță a venit momentul să fii ceva mai disciplinat și să adopți câteva strategii eficiente pentru a putea rezerva liniștit vacanța pe care ți-o dorești. Iată câteva dintre sfaturile care cred că o să te lumineze.

Pune bani deoparte din timp

Dacă te ești unul dintre numeroșii noștri cititori fideli, știi deja cât de des recomand ca plan general de viață să-ți faci un fond de rezervă pentru situații de urgență. Dacă ești pasionat de călătorii, este de la sine înțeles că, pe lângă acest fond de urgență, trebuie să ai un depozit de rezervă și pentru concedii.

Poți începe să pui bani deoparte pentru următoarea aventură chiar după ce ai revenit din concediul din acest an. Este irelevant că nu știi încă unde vei petrece sejurul. Mult mai important este ca, atunci când vei găsi o ofertă tentantă, să ai resursele necesare pentru a o achita. În plus, vei căuta oferte mai relaxat și, de fiecare dată când mai adaugi câțiva lei la pușculița vacanței, vei anticipa momentele plăcute pe care ți le vor procura banii tăi economisiți.

Alege destinații mai puțin populare

Una dintre metodele prin care poți merge în concediu cu mai puțini bani, dar fără să renunți la nimic din calitatea sejurului, este să eviți perioadele aglomerate din vârful sezonului. Încearcă litoralul pe la începutul lunii septembrie, nu doar în iulie și în august. Caută oferte pentru o vacanță de iarnă la munte în ianuarie, nu în decembrie. În plus, ar fi bine să eviți weekendurile, pentru că prețurile sunt mai mari decât în timpul săptămânii, așa că aranjează-ți distracția în zilele când petrecăreții de serviciu sunt la corporație și nu te încurcă.

O să vezi că, în acest mod, vei reuși să economisești foarte mulți bani și tot vei reuși să te bucuri de același număr de zile, în aceeași destinație. Un alt avantaj major al acestei strategii este că în zilele evitate de grosul turiștilor vei găsi stațiunea mult mai liniștită, astfel că vei evita gălăgia specifică vârfului de sezon. Până la urmă, te duci în concediu să te relaxezi, nu-i așa?

Caută oferte „Last Minute”

Ai bani pentru o escapadă specială, însă nu ai reușit încă să planifici nimic, iar concediul începe în doar câteva zile? Nu ai motive reale să fii îngrijorat. În cazul în care nu vrei neapărat să mergi într-un loc anume, caută oferte de tip „Last Minute”. Succesul nu este garantat, dar ai șanse bune să găsești o ofertă specială, poate chiar într-o destinație mai puțin populară. Iar explorarea unor ținuturi noi de distracție poate avea avantaje nebănuite.

Aplică însă această strategie doar dacă niște motive întemeiate te-au împiedicat să planifici ceva din timp. Altfel, este posibil să intri în criză de timp și să faci o alegere neinspirată din cauza grabei. Pentru că, evident, nu toate ofertele de tip „Last Minute” sunt atractive.

Vânează atracțiile turistice accesibile

Indiferent dacă bugetul tău este limitat său generos, ai face bine să te documentezi bine înainte de a pleca în concediu, în special dacă sejurul va fi în străinătate. Mă refer la alegerea cazării, a localurilor în care să mănânci sau a atracțiilor turistice pe care să îți cheltui banii.

Despre fiecare dintre aceste lucruri poți afla foarte ușor informații de la oameni ca și tine, care au fost deja acolo. Intră pe Booking și citește recenziile despre condițiile oferite de hoteluri, inclusiv impresiile care la prima vedere nu îți atrag atenția. S-ar putea să ai parte de surprize plăcute și să găsești un hotel ieftin, dar bun. Din același motiv, caută pe TripAdvisor informații despre calitatea mâncării la restaurantele din orașul sau din stațiunea respectivă. Nu în ultimul rând, află care sunt atracțiile turistice la care ai acces gratuit. Unele dintre ele sunt foarte atractive, dar se dovedesc mai putin populare. De multe ori, dacă vrei să vizitezi un muzeu sau un castel foarte frecventat, prețul de acces este piperat și poate, într-o măsură mai mică sau mai mare, nejustificat.