Cum să plătești facturile la timp

Unul dintre cele mai recente studii financiare realizate pe piața din România arată un nou paradox. Pe de o parte, românii declară că au încredere că își pot plăti facturile la timp, iar pe de altă parte suntem codașii Uniunii Europene la capacitatea reală de a plăti facturile în timp util.

Datele au fost extrase din cadrul studiului European Consumer Payment Report 2019 realizat în 24 dintre cele 28 de state membre al Uniunii Europene de către Intrum, una dintre numeroasele companii specializate în recuperarea datoriilor. În România, studiul se bazează pe răspunsurile formulate de 1.000 de români, iar marja de eroare este de + / – 1%.

Pe scurt, când au fost întrebați câtă încredere au în capacitatea de a-și achita facturile la timp, 46% au răspuns că au “mare încredere”, iar 39% au spus că au “încredere”. Cu alte cuvinte, 85% dintre români au încredere că își pot plăti facturile la timp. În schimb, doar 14% au doar o “oarecare încredere”, în timp ce numai 1% au recunoscut că nu au deloc încredere.

În schimb, doar 56% dintre români au declarat că și-au plătit toate facturile la timp în cursul anului 2019. Între timp, 25% dintre respondenți au admis că au avut o factură neplătită, iar 15% au întârziat între 2 și 4 facturi. De asemenea, 3% dintre cei care au răspuns au întârziat plata a cel puțin 5 facturi în cursul acestui an.

Pe baza acestor date, studiul a poziționat România pe locul 21 din 24 la capacitatea de a plăti facturile la timp, cu un calificativ de 5.99 dintr-un maxim posibil de 10. Țara noastră a reușit astfel un scor mai bun doar decât Letonia (5.95), Portugalia (5.92) și Grecia (5.39). Media europeană este 6.69, în timp ce Germania este țara cu cea mai bună capacitate de plată a facturilor (7.82) și este urmată de Danemarca (7.48) și Austria (7.43).

Interesant este însă că studiul scoate în evidență și motivele declarate de români pentru care au întârziat plata facturilor. Prin urmare, pe baza acestor motive, îți oferim o serie de recomandări pentru ca în viitor să-ți plătești fără emoții facturile la timp.

Cum să nu uiți să plătești facturile

49% dintre românii cu întârzieri la plata facturilor susțin că pur și simplu au uitat să le plătească. Dacă te numeri printre ei, ai cel puțin două metode să scapi de această problemă, însă niciuna dintre ele nu presupune să iei lecitină.

O variantă este să plătești facturile prin Direct Debit, un serviciu prin care împuternicești banca cu care lucrezi să facă plata facturilor în mod automat la data scadentă. De regulă, pentru activarea serviciului, trebuie să semnezi un contract cu banca, însă există și bănci la care operațiunea se realizează fără hârtii inutile, direct din aplicația de mobile banking.

Practic, trebuie doar să te asiguri că ai mereu în cont o sumă suficient de mare pentru a acoperi valoarea facturilor achitate prin Direct Debit. Iar dacă te temi că printr-un astfel de serviciu nici nu vei mai ști cât plătești, notificările trimise în aplicație ar trebui să fie suficiente pentru a ține o evidență clară.

Dacă din diverse motive Direct Debit nu este o idee bună pentru tine, o altă variantă este să setezi notificări pe telefon pentru plata facturilor, de exemplu pe modelul “Achit factura la lumină”. Poți face asta în orice aplicație de task management, de la Google Calendar la Todoist și de la Google Keep la Microsoft To-Do. Îți recomand să alegi ca notificarea pentru o anumită factură să fie trimisă cu cel puțin o săptămână înainte de data scadentă, pentru a nu fi luat prin surprindere și pentru a avea timp să efectuezi plata fără să riști suspendarea serviciilor sau plata unor penalități. Cel mai bine este însă să setezi dată notificării la scurt timp după ce iei salariul.

Cum să ai bani pentru plata facturilor

Pe de altă parte, 36% dintre cei care au întârziat plata facturilor au ajuns în această situație pentru că nu au avut bani. Evident, această situație este mult mai gravă decât cea în care se regăsesc “uitucii”, iar de multe ori rezolvarea acestei probleme nu se poate face printr-un simplu articol scris pe internet.

Totuși, există câteva metode care îți vor crește șansele să-ți achiți facturile la timp dacă în prezent nu ai bani pentru asta, iar cel mai sănătos ar fi să plătești facturile imediat după ce iei salariul. Dacă din diverse motive crezi că nu poți face asta pentru că rămâi fără bani pentru hrană, gândește-te dacă nu cumva o parte dintre bani sunt aruncați pe lucrurile mai puțin importante.

De exemplu, poți reduce numărul de țigări sau poți renunța complet la fumat, la fel de bine cum poți reduce consumul de băuturi răcoritoare și alcool. Poți trăi foarte bine fără țigări, fără sucuri și fără alcool, doar cu apă plată, mai ales atunci când ai probleme mai importante de rezolvat, cum ar fi plata curentului electric. Iar acestea sunt doar câteva exemple prin care poți să “storci” bani pentru facturi fără ca acest lucru să-ți afecteze viața negativ. Ba din contră.

De asemenea, poți reduce sau elimina orice obicei prost sau orice plăcere aparent “nevinovată”. De exemplu, la birou poți aduce pachet de mâncare de acasă în loc să cheltui zeci de lei la un fast-food sau poți cumpăra o cartelă de metrou și să mergi 10 minute pe jos în loc să călătorești frecvent cu taxi-ul sau Uber. Din astfel de “mărunțișuri” se strâng lejer banii pentru plata unor facturi.

Cum să eviți problemele tehnice la plata facturilor

Nu în ultimul rând, 23% dintre cei care sunt restanțieri la facturi susțin că au avut diverse probleme tehnice atunci când au încercat să achite.

Sunt surprins că în această categorie se încadrează aproape un sfert dintre restanțieri, mai ales că se întâmplă extrem de rar ca sistemul informatic al furnizorului de serviciu să aibă defecțiuni tehnice de lungă durată, iar într-o astfel de situație oricum acesta nu îți poate impune penalizări, întrucât vina îi aparține.

Mai degrabă, procentul se referă la cei care au încercat o dată să plătească factura la telefon și nu au reușit pentru că în acel moment nu mergea curentul, serviciul de internet banking era “mort” sau site-ul furnizorului era picat. Iar apoi… au uitat să mai plătească.

Chiar și așa, în mod sigur vei găsi o soluție. Poți încerca să plătești factura fizic la sediul furnizorului sau prin alte servicii, mai ales că există numeroase aparate instalate în locuri publice care permit plata facturilor. De asemenea, dacă nu a mers de pe calculator, încearcă de pe un laptop sau de pe telefonul mobil. E practic imposibil să nu găsești o soluție viabilă.

Nu în ultimul rând, 5% dintre români susțin că nu au vrut să plătească facturile, iar 3% au invocat “alte motive”.

Concluzii

Prin câteva metode simple și intuitive, vei reuși să-ți achiți mereu facturile la timp, astfel că vei evita situațiile neplăcute care pot conduce la sistarea serviciilor. În cazurile mai grave, poți chiar să ajungi pe mâna unor firme de recuperare a datoriilor, recunoscute pentru insistența cu care îți solicită să plătești uneori sume chiar mai mari decât cele datorate.

Nu în ultimul rând, este esențial să nu amâni plata facturilor până în ziua scadenței (cu excepția cazului în care ai optat pentru serviciul de debitare directă), pentru a fi acoperit în cazul în care, din diverse motive întemeiate, nu poți efectua plata.

Ție ți se întâmplă să nu-ți achiți facturile la timp? Ce măsuri iei de regulă pentru a evita astfel de situații?