Cum să abordezi financiar anul 2020

În anul 2020 este momentul oportun să începi să pui bani deoparte, să economisești inclusiv în euro și să încerci să obții venituri mai mari sau un job mai bine plătit într-un alt domeniu.

În articolul precedent am analizat o serie de previziuni ale specialiștilor în economie cu privire la modul în care va evolua România în cursul anului viitor.

Așa cum era de așteptat în urma evenimentelor politice din ultimii ani și a evoluției economiei mondiale, 2020 vine cu o serie de provocări. Vestea bună este însă că ai la dispoziție o serie de instrumente cu ajutorul cărora să abordezi noul an într-un mod sănătos.

Mai multe economii, mai puține credite

Începe cu începutul. Nu te mai gândi cum să obții un credit pentru a cumpăra Samsung Galaxy S11 sau iPhone 12, întrucât împrumuturile sunt cu adevărat utile doar atunci când au scop de investiție pentru a genera la rândul lor bani.

În schimb, dacă nu ai făcut asta până acum, cel mai simplu lucru pe care ți-l pot spune este să începi să economisești. Iar dacă vrei să arunci replica potrivit căreia “nu ai de unde să economisești”, îți dau câteva ponturi: reduci sau renunți complet la fumat în cazul în care ești fumător, micșorezi numărul meselor de prânz luate în oraș sau adopți un stil de viață mai accesibil și, în mod ironic, mai sănătos. Da, mă refer la reducerea sau eliminarea sucurilor carbogazoase și a dulciurilor în general.

Chiar și 100 de lei dacă economisești în fiecare lună în acest fel este un mare pas înainte, în special dacă până în prezent așteptai cu sufletul la gură ziua de salariu.

Economisește în euro

Sfârșitul acestui an a adus o serie de episoade de devalorizare a monedei naționale în raport cu euro, iar specialiștii anticipează că acest trend va continua și anul viitor.

Prin urmare, sfatul meu este ca cel puțin 30% din economiile tale să fie în euro, pentru a te proteja astfel de evoluția cursului de schimb. În plus, această strategie este sănătoasă mai ales în contextul în care economia României este puternic euroizată, cu numeroase produse care au prețul în euro (chirie, locuințe sau facturi de telefonie).

Știu, dobânzile la depozitele în euro sunt practic nule de ceva timp, indiferent de banca la care vei merge cu banii. Chiar și așa, rămân la părerea că este important să ai economii și în această monedă, întrucât vei câștiga din eventuala devalorizare a leului.

Aspiră la un venit mai mare

Piața muncii se schimbă radical ca urmare a noilor tehnologii care apar, motiv pentru care 2020 ar trebui să fie de asemenea și anul în care te gândești cu seriozitate la cariera ta.

În primul rând, inflația va continua să crească, astfel că ar trebui să încerci să obții o mărire de salariu la actualul job. Evident, nu trebuie să amintești inflația ca justificare pentru cererea ta, ci să aplici o serie de sfaturi pe care le-am detaliat într-un articol anterior.

De asemenea, poți folosi banii obținuți în plus pentru a obține economiile de care vorbeam mai sus sau pentru a face diverse investiții personale pe care nu ți le-ai permis până acum.

Alternativ, dacă lucrezi într-un domeniu care nu îți mai aduce satisfacție și/sau nu îți oferă perspective de creștere, poate este momentul să treci la pasul următor…

Schimbă carieră

Schimbarea domeniului în care lucrezi poate fi un subiect dificil de digerat pentru numeroase persoane, în special dacă te apropii sau ai trecut deja de 40 de ani.

Vestea bună este că, în numeroase domenii, vârsta nu este factorul decisiv, ci abilitățile pe care le ai pentru un anumit job.
Dacă ai ajuns la concluzia că vrei să faci altceva, primul element este să identifici ce vrei să faci, în funcție de pasiunile pe care le ai și de ceea ce simți că ți-ar plăcea să faci. Ulterior, caută informații despre cum poți ajunge să lucrezi în domeniul respectiv.

În acest punct, este momentul să cauți diverse cursuri de formare profesională pentru domeniul respectiv. Poate fi vorba despre un curs offline acreditat sau despre cursuri online pe diverse platforme dedicate precum Udemy.
Important este însă să faci primul pas și să te documentezi pentru a vedea dacă merită să încerci o carieră în domeniul care te atrage.

Concluzii

Indiferent de situația financiară personală, este important să fii la curent cu evoluția economiei locale și a celei mondiale, întrucât acest lucru te va ajuta să iei decizii mai bune pentru viitorul tău.

Prin această strategie vei reuși relativ ușor să te adaptezi din mers la schimbările inevitabile care apar în economie fără să fii luat prin surprindere, așa cum se întâmplă frecvent în cazul celor care nu acordă atenție evenimentelor din sfera economică.