Patru previziuni economice pentru 2020

Leul se va devaloriza ușor comparativ cu euro, inflația va fi mai mică decât în acest an, iar economia națională va continua să crească, însă rata șomajului va crește, potrivit prognozelor economice realizate de specialiști pentru anul 2020.

Planificarea financiară joacă un rol important în atingerea obiectivelor profesionale și personale pe parcursul unui an. Totuși, înainte să vorbim despre modul în care trebuie să te gândești la banii tăi în anul 2020, este la fel de important să înțelegi direcția în care merge economia României în general.

În funcție de modul în care va evolua economia României, îți va fi mai ușor să deduci care sunt prioritățile tale pentru anul 2020 și dacă este momentul oportun să faci anumite investiții profesionale și/sau personale.

Cursul valutar: 4.83 lei pentru un euro

Pentru mulți dintre noi, evoluția cursului valutar leu-euro este unul dintre principalii indicatori după care ne stabilim cheltuielile lunare. Explicația pentru acest lucru este relativ simplă: spre deosebire de numeroase țări din centrul Europei (Polonia, Cehia sau Ungaria), economia României este puternic euroizată. Astfel, deși moneda noastră națională este leul, numeroase produse și servicii sunt comercializate în euro: locuințele, chiriile, mașinile, abonamentele de telefonie mobilă sau abonamentele la sală au de regulă prețuri stabilite în euro.

În prezent, cursul valutar s-a stabilizat în mare parte la circa 4.77 lei pentru un euro. Potrivit unui amplu raport, Asociația CFA România, care reunește 235 de profesioniști cu certificare Chartered Financial Analyst, anticipează că, la sfârșitul lunii martie 2020, un euro va costa 4.7835 lei. Pe de altă parte, pentru finalul lunii septembrie 2020, predicția specialiștilor CFA este de 4.8243 lei pentru un euro. Practic, leul ar urma să se devalorizeze anul viitor cu mai puțin de 2% comparativ cu euro.

Aceste valori reprezintă media predicțiilor celor 235 de membri CFA România. De altfel, 80% dintre membri anticipează că leul se va devaloriza în raportul cu euro în 2020, în timp ce numai 20% cred ca leul se va aprecia.

Inflația: 3.1% în România

Pe lângă cursul valutar, inflația are de asemenea un rol important în valoarea reală a bunurilor pe care le deții. În absența utilizării unor produse de economisire sau investiții, banii pe care îi ai se devalorizează constant cu rata inflației. De exemplu, o inflație anuală de 3% înseamnă că, pentru un produs pe care astăzi plătești 100 lei, peste 12 luni vei plăti 103 lei.

În această privință, Banca Națională a României (BNR) anticipează că rata anuală a inflației va fi în anul 2020 de 3.1% în scădere de la rata anuală de 3.5% consemnată în septembrie 2019. În schimb, Asociația CFA România este mai pesimistă, întrucât specialiștii acesteia anticipează că, la sfârșitul lunii septembrie 2020, inflația anuală a ajunge la 4.03%.

Între timp, Comisia Europeană anticipează că rata inflației în Uniunea Europeană va fi de 1.5%, în timp ce în zona euro (țările care utilizează euro ca moneda națională) va fi de 1.2%. De altfel, Comisia Europeană că rata de 3.5% estimată pentru România va fi cea mai mare din întreaga Uniune Europeană.

Creștere economică: 3.6% în România

Produsul Intern Brut (PIB) este un alt indicator esențial pentru a înțelege modul în care evoluează economia unei țări. De altfel, evoluția PIB-ului determină în mare parte strategiile de afaceri ale companiilor, astfel că ar trebui să se regăsească și pe lista ta de indicatori pentru planurile financiare.

Pentru anul 2020, Comisia Europeană anticipează că PIB-ul României va crește cu 3.6%. Chiar dacă vorbim în continuare de creștere economică, este important de menționat de această creștere va avea loc într-un ritm mai lent decât în ultimii ani. De exemplu, PIB-ul României a crescut cu 4% în 2018, iar pentru 2019 se anticipează o creștere de 4.1%.

Și aici ne aflăm însă la polul opus comparativ cu restul Uniunii Europene. Comisia Europeană anticipează că economia Uniunii va crește cu numai 1.4%, în timp ce în zona euro creșterea economică va fi limitată la numai 1.2%. Practic, atât în România, cât și în UE, creșterea economică va fi anulată în mare parte de inflație.

Șomajul: 4.2% în România

De asemenea, un alt aspect interesant este legat de previziunile Comisiei Europene pentru rata șomajului. Aceasta ar urma să crească în 2020 la 4.2%, comparativ cu nivelul de 3.9% prognozat pentru 2019. De altfel, creșterea șomajului este justificată în predicții de dificultățile care vor fi înregistrate anul viitor în sectorul producției industriale, întrucât cererea pentru astfel de produse va înregistra un declin ușor în România și numeroase alte state europene.

De altfel, rata șomajului ar urma să ajungă la 6.2% în Uniunea Europeană și la 7.4% în zona euro, valori semnificativ mai mari decât în România.

Concluzii

Înainte să tragi diverse concluzii, este important să înțelegi că datele oficiale de anul viitor vor diferi mai mult sau mai puțin comparativ cu aceste estimări. Acest lucru este normal, în contextul în care estimările se fac de regulă pe baza unor scenarii legate de sistemul de taxe și impozite. Practic, orice schimbare legislativă majoră (scăderea TVA-ului, creșterea salariului minim) va genera și o schimbare în aceste estimări.

În plus, estimările pot fi bulversate ușor și de apariția unor evenimente politice majore (taxe vamale între SUA și Uniunea Europeană) sau de izbucnirea unor conflicte armate care pot genera o scădere a încrederii în economia mondială în ansamblu.

În articolul de final de an vom analiza modul în care trebuie să abordezi financiar anul 2020 pe baza acestor previziuni economice.