Cum să abordezi financiar anul 2019

Anul 2019 se anunță unul dificil din punct de vedere financiar, ca urmare a numeroaselor evenimente economice de pe plan european și mondial, dar mai ales din cauza schimbărilor Codului Fiscal care au intrat în vigoare în 1 ianuarie. În pragul unei recesiuni care va avea ca efecte principale o scădere a pieței imobiliare, o creștere a inflației și o reducere drastică a creșterii salariilor, este momentul potrivit pentru a fi mai prudent cu banii tăi.

Știu că nu este tocmai ușor să faci acest lucru, în special dacă anul trecut ai avut parte de o creștere consistentă a salariului și dacă industria în care lucrezi traversează o perioadă bună, însă aceste aspecte nu vor mai avea mare importanță dacă numeroase alte domenii de activitate vor înregistra diverse probleme.

Împrumută bani doar dacă ai nevoie

Potrivit unui studiu realizat la sfârșitul anului trecut, aproape jumătate dintre români intenționează să contracteze un credit în prima parte a anului 2019. O astfel de decizie este complet neinspirată în prezent, ca urmare a faptului că împrumuturile vor deveni mai scumpe după intrarea în vigoare a “taxei pe lăcomie”, concomitent cu o posibilă creștere a ROBOR-ului.

Prin urmare, cel mai important sfat pentru 2019 este să faci un credit doar dacă ai cu adevărat nevoie de bani. Câteva exemple la care mă gândesc sunt rezolvarea unor probleme de natură medicală, reparația mașinii în cazul în care aceasta produce bani pentru tine sau achiziționarea unui nou laptop dacă ai un job care presupune utilizarea intensivă a unui astfel de dispozitiv.

Altfel, înarmează-te cu răbdare și ignoră prietenii care încearcă să te convingă să-ți cumperi cel mai nou iPhone printr-un credit pe doi ani, fie el și prin intermediul unui card de cumpărături cu dobândă zero. Dacă previziunile despre sosirea unei crize se vor concretiza, s-ar putea să nu mai poți plăti la timp ratele, iar dobânzile pentru întârzieri în această situație sunt foarte “generoase”

Redu cheltuielile inutile

Se spune că, atunci când sunt pe zero, adevărații antreprenori se gândesc cum să crească veniturile, nu cum să reducă cheltuielile. Această atitudine este, fără îndoială, una sănătoasă, însă îți recomand ca în acest an să faci în sfârșit o analiză și cu privire la cheltuielile pe care le ai.

Dacă ești sincer cu tine însuți, cel mai probabil vei găsi cel puțin o “sursă” care “toacă” bani inutil, indiferent că vorbim despre pachetul de țigări sau despre abonamentul la sală pe care îl ai, dar îl folosești de numai două ori pe lună.

Pe de altă parte, nu spune nimeni să renunți complet la micile plăceri ale vieții. Încearcă măcar să reduci cheltuielile pe țigări, alcool și sucuri carbogazoane bogate în zahăr, iar dacă finanțele tale nu arată deloc convingător poate este cazul să rărești și vizitele la restaurante scumpe. Ia-ți pachet de acasă pentru masa de prânz de la birou și gătește mai mult la tine acasă. Cel mai probabil, vei avea și o surpriză: jumătatea ta ar trebui să aprecieze această schimbare.

Economisește în euro

Banca Națională a României (BNR) estimează o inflație de 2.9% în 2019, în scădere ușoară de la valoarea de 3.5% estimată pentru anul recent încheiat. În contextul în care marile bănci din România oferă în continuare dobânzi infime la depozite, de 1-2%, bani obținuți din dobânzi nu vor permite conservarea economiilor.

În plus, 2019 se anunță un an extrem de agitat pe bursele internaționale, ceea ce are potențialul să genereze volatilități ridicate inclusiv în privința monedelor naționale. Este foarte posibil ca leul să aibă fluctuații mai mari comparativ cu euro pe parcursul acestui an, astfel că o creștere a economiilor în moneda unică europeană este indicată. Asta cu atât mai mult dacă ai cheltuieli lunare majore în euro, cum ar fi pentru chirie sau pentru plata unui împrumut mai vechi obținut în euro.

Una dintre soluțiile pe care le ai la dispoziție este să economisești în euro, pentru a te proteja în cazul unei devalorizări a monedei naționale. Partea mai puțin plăcută este că cele mai multe bănci percep comisoane destul de mari inclusiv pentru un banal cont curent în euro, astfel că îți recomand să alegi cu atenție banca la care vrei să depui bani.