Efectul Brexit pentru România

După o lungă perioadă de incertitudini, Marea Britanie a părăsit oficial Uniunea Europeană în 31 ianuarie. Pentru moment, acest lucru nu înseamnă însă schimbări foarte mari pentru România.

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va avea în timp o serie de efecte și asupra României, atât în privința relațiilor comerciale, cât și în privința modului în care călătorim și muncim în acest stat.

Prin urmare, indiferent dacă locuiești în România sau lucrezi în Marea Britanie, este important să înțelegi ce se va schimba concret de acum înainte.

Cum călătorim în Marea Britanie?

Londra este una dintre principalele atracții turistice ale Europei, motiv pentru care am fost întrebat de mulți prieteni cum vor putea călători acolo de acum înainte.

Vestea bună este că, până în 31 decembrie 2020, Marea Britanie este într-o perioadă de tranziție în care se aplică exact aceleași reguli ca și până acum. Cu alte cuvinte, până la sfârșitul acestui an poți călători în Marea Britanie cu cartea de identitate sau pașaportul.

Pe de altă parte, în funcție de modul în care Marea Britanie și Uniunea Europeană vor negocia acordul de liber-schimb, este posibil ca regulamentul să se schimbe începând din 1 ianuarie 2021. Prin urmare, este posibil ca de anul viitor să nu mai poți intra în Marea Britanie doar cu cartea de identitate sau să ai nevoie chiar de o viză, la fel cum îți trebuie și pentru călătoriile în Statele Unite.

Cum locuiești și lucrezi în Marea Britanie?

Românii care locuiesc și muncesc pe teritoriul Marii Britanii de cel puțin 5 ani pot obține o rezidență permanantă numită Settled Status, dacă aplică pentru ea până în 30 iunie 2021. Această rezidență le va oferi în continuare aceleași drepturi ca și până acum: dreptul de a locui, de a studia și de a munci.

Tot până la 30 iunie 2021, românii care locuiesc în Marea Britanie de mai puțin de 5 ani pot obține o rezidentă de tip Pre-Settled Status, care le va permite să rămână în Marea Britanie până la îndeplinirea termenului de 5 ani. Ulterior, ei vor putea aplica pentru rezidență Settled Status, însă Marea Britanie avertizează că nu va fi acordată în mod automat.

Vreau să mă mut în Marea Britanie. Cum procedez?

Interesant este că, având în vedere modul în care a fost conceput acordul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, ai încă posibilitatea de a te muta acolo fără prea mari bătăi de cap chiar dacă trăiești încă în România.
Astfel, dacă pleci în Marea Britanie și te angajezi până în 31 decembrie 2020, ai posibilitatea de a aplica pentru rezidență de tip Pre-Settled Status, la fel ca orice alt cetățean român care se află deja acolo.

Prin urmare, dacă planul tău este să te muți în Marea Britanie, ai face bine să te miști cât mai repede și să rezolvi această mutare până la finalul anului. În caz contrar, nu este exclus ca, de la 1 ianuarie 2021, să ai nevoie de un permis special pentru a putea munci acolo.

Schimburi comerciale reduse

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va atrage inevitabil o reducere a schimburilor comerciale cu România. Vestea bună este că Marea Britanie nu este unul dintre partenerii majori ai țării noastre.

Datele oficiale ale Institutului Național de Statistică (INS) valabile pentru anul 2018 arată că România a exportat în Marea Britanie produse în valoare de 2.9 miliarde euro, sumă semnificativ mai mică decât exporturile către Germania (15.5 miliarde de euro), în contextul în care valoarea totală a exporturilor a fost de 67.7 miliarde de euro. Între timp, România a importat din Marea Britanie bunuri în valoare de 1.7 miliarde de euro.

De la 1 ianuarie 2021, este posibil ca exportatorii români să fie nevoiți să plătească anumite taxe pentru bunurle furnizate, în lipsa unui acord de liber-schimb, însă valoarea destul de mică a acestor schimburi nu va avea un impact major asupra economiei din România.

Concluzii

Pentru moment, efectele Brexitului sunt mai degrabă limitate, întrucât cel puțin până la sfârșitul acestui an se aplică în mare parte aceleași reguli ca și până acum.

În funcție de modul în care vor decurge negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, este însă foarte posibil ca lucrurile să se schimbe din prima zi a anului viitor.

Prin urmare, informează-te din timp despre schimbările care vor apărea pentru a nu fi luat cu surprindere în cazul în care ai de gând să faci un concediu în Marea Britanie. Iar în cazul în care îți dorești să locuiești în Marea Britanie, ar fi cazul să-ți pui planul în aplicare.