Bitcoin: scădere temporară sau prăbușire generalizată?

După scăderile puternice înregistrate de principalele burse ale lumii în luna octombrie, a venit rândul monedelor digitale să aibă o traiectorie asemănătoare într-un interval de timp mult mai scurt. Singura întrebare este dacă piața va continua să scadă sau dacă este doar un episod temporar.

Unul dintre motivele pentru care criptomonedele se bucură de popularitate este volatilitatea ridicată. Fluctuațiile mari îți permit să câștigi mulți bani într-un interval scurt de timp, la fel de bine cum îți pot face o gaură consistentă în portofoliu dacă valoarea acestora scade.

Dacă ești cât de cât familiar cu acest fenomen, probabil știi că Bitcoin este cea mai importantă moneda virtuală și că în luna decembrie a anului trecut a fost foarte aproape să atingă pragul de 20.000 de dolari pe unitate. De atunci, Bitcoin s-a aflat permanent pe o traiectoria descendentă, așa cum arată și graficul de mai jos:

Dacă privești graficul evoluției Bitcoin din ultimul an vei observa un lucru: moneda digitală a avut perioade de scădere și de creștere, însă pe parcursul timpului volatilitatea a devenit din ce în ce mai mică. Atât de mică, încât de la jumătatea lunii septembrie, până la jumătatea lunii noiembrie valoarea unui bitcoin a variat foarte puțin, în general între 6.200 și 6.500 de dolari.

Perioada de acalmie a încetat brusc în 14 noiembrie, când moneda a scăzut la în jurul valorii de 5.500 de dolari, pentru ca în 20 noiembrie să înregistreze o nouă scădere puternică la circa 4.500 de dolari, valoare valabilă și în prezent. Scăderea este vizibilă în special pe graficul valabil începând din 13 noiembrie.

Ce spun specialiștii?

Cele două scăderi majore care au avut loc de la jumătatea lunii noiembrie fără ca moneda să dea semne vizibile de revenire generează acum numeroase controverse. Interesant este însă că opiniile specialiștilor sunt atât de radicale încât este imposibil să spunem cine are dreptate. Mai degrabă am fi tentați să spunem că ambele părți exagerează.

Pe de o parte, analiștii Bloomberg susțin că prețul unui Bitcoin ar putea scădea până la 1.500 de dolari, ceea ce ar echivala cu o scădere suplimentară de circa 70% comparativ cu nivelul din prezent. Pe de altă parte, Tom Lee, un reputat analist de pe Wall Street, are o viziune complet diferită: acesta susține că, până la sfârșitul acestui an, Bitcoin va ajunge la 15.000 de dolari, adică va fi de peste 3 ori mai scump decât în prezent.

O altă opinie a venit din partea celebrului economist Nouriel Roubini, care a susținut că Bictoin este o bulă încă de la apariția acestei monede. “Cu Bitcoin în scădere cu aproape 80% comparativ cu nivelul maxim (20.000 vs. 4.000 de dolari) și cu toate celelalte criptomonede în scădere cu 80% până la 99%, mi-am demonstrat punctul de vedere că această bulă a criptomonedelor s-a spart”, a precizat el.

Sunt sigur că, dacă nu ai investit în Bitcoin, ești de acord cu Roubini și analiștii Bloomberg, la fel cum sunt sigur că, dacă ai investiții în Bitcoin, ești de acord cu Tom Lee. E natural să ne “mulăm” pe opiniile care ne avantajează mai mult.

Important este să înțelegi riscurile

Nu te aștepta să-ți spun opinia mea despre evoluția pe care o va avea Bitcoin în continuare. Adevărul este că, la fel ca și celelalte criptomonede, aceasta monedă este atât de imprevizibilă și de volatilă încât nimeni nu poate anticipa cu adevărat cum va evolua în următoarele săptămâni și luni și cu atât mai puțin în următorul an.

Ce este însă cu adevărat important este să înțelegi riscurile la care te expui în cazul în care investești sau te gândești să investești în Bitcoin. Cel puțin la început, folosește sume mici de bani de care știi că nu ai nevoie pentru cheltuieli uzuale. Cu alte cuvinte, investește doar atât cât îți poți permite să pierzi, pentru că există șanse să pierzi o bună parte din investiție, dacă nu chiar toată investiția.

Dintre toate criptomonedele, cea care mi-a atras cel mai mult atenția până acum a fost XRP, care are la bază protocolul de plăți Ripple, folosit în prezent de bănci precum Unicredit, Santander (Spania) sau UBS (Elveția). Partea bună este că aceasta monedă are perspective mai bune de viitor datorită faptului că protocolul Ripple este adoptat de numeroase instituții bancare. Partea mai puțin plăcută este că, la fel ca aproape orice altă criptomonedă, și XRP are o evoluție simetrică cu cea a Bitcoinului, astfel că trebuie să accepți cam aceleași riscuri.

Tu ai investit până acum în monede virtuale? Care sunt motivele pentru care ai decis să aloci o parte din fondurile tale în această industrie sau, din contră, care te-au determinat să nu investești într-un bun atât de imprevizibil?