[VIDEO] FILM: The Circle (2017)

Un subiect ce a stârnit mereu interesul este controlul guvernului asupra maselor, conjugat cu riscul la care ne expunem odată cu evoluția tehnologică. Scenariul conform căruia progresul ştiinţific s-ar putea întoarce împotriva noastră ca să ne distrugă li se pare multora tot mai aproape de realitate. Ce-i drept, noi traversăm o perioadă de tranziţie accelerată spre un nou tip de societate, de la orânduirea industrială la cea post-industrială, în care se vor edifica societatea informaţională şi societatea cunoaşterii. La fel de drept este că aceasta din urmă este marcată de transformări complexe şi profunde în toate domeniile, proces care are o amploare şi o viteză fără precedent. De aici până la revolta roboţilor pare că n-a mai rămas mult, nu?

Cu ochii pe cronometru, nu prea ai motive să mă contrazici. Globalizarea, progresul ştiinţific şi tehnologic accelerat sunt marile procese-motor care domină şi care modelează societatea contemporană. Progresul tehnologic din următorii 50 de ani va fi de 30 de ori mai rapid decât cel înregistrat in ultima jumătate de secol, se afirmă într-un raport recent, realizat de Academia de Inginerie a Statelor Unite. Pune-ţi centura, pentru saltul abrupt în viitor!

Filmul “The Circle” vorbește despre un gigant tehnologic ce le oferă o experiență completă clienților săi şi care îmbină în mod revoluționar facilități de social media cu platforme pentru cumpărături online. Astfel, se naşte o identitate online completă și extrem de transparentă, clădită pe principiul “secretele sunt minciuni”. Îți sună cunoscut? Dacă mă întrebi pe mine, compania The Circle seamănă cu ce ar putea fi foarte curând banalul Facebook. De la o simplă poză și un status cu pisici, mai e o săritură de pârleaz până la plăți online, la realitate virtuală și, mai nou, la spionarea tinerilor despre care compania lui Zuckerberg e al naibii de curioasă dacă sunt triști, veseli ori dacă se simt nesiguri.

Compania din film este un cerc închis la care mulți visează, dar în care prea puțini pot spera să lucreze vreodată. Firma le oferă tratament regal şi agajaților, nu doar clienților. Evident, totul are un preț, iar privilegiile sunt doar o momeală pentru capcana ce stă să se închidă. Orbiți de facilitățile și de atmosfera foarte prietenoasă a locului de muncă, angajații pierd din vedere faptul că intimitatea lor este invadată în totalitate. Acțiunea filmului este escaladată abrupt din acel moment, iar scenele încep să se succeadă ameţitor. Subiectul principal, adică The Circle, ne este prezentat într-un mod foarte ambiguu, de parcă ar trebui să fim deja familiarizați cu el. Asta m-a pus pe gânduri și mai tare, ba chiar a făcut şi mai evidentă asocierea cu Facebook.

Tot filmul se învârte în jurul personajelor principale Mae (Emma Watson) și Mercer (Tom Hanks), dar acțiunea îmi pare cumva lungită inutil. Întreaga poveste poate fi ușor rezumată în 10 minute de video sau în cinci minute de povestit. Sincer să fiu, m-am plictisit chiar și când filmul dădea semne vagi că ar putea să aibă o intrigă. Nu vreau să îți povestesc scenariul, pentru că este ușor de intuit și nu îmi doresc să îți stric experienţa din sala de cinema. Îți spun doar că, dacă îmi ascult intuiția, filmul vine ca o avertizare despre ceea ce ar putea urma în cazul în care vom fi de acord vreodată să renunțăm la intimitate. În scenariu, compania devenită sinonimă cu Fratele cel Mare îmi este servită fără să i se facă o prezentare, iar finalul și începutul sunt foarte abrupte. Toate astea mă fac să cred că filmul vrea cumva să se plaseze în prezentul de acum, de mâine și din ianuarie 2018, când poate îl vei vedea și tu – sper că nu piratat, de pe internet. Pentru că vei fi depistat, evident!

În concluzie, filmul este ancorat în realitatea actuală, dar spune povestea unui posibil viitor în care tehnologia și fenomenul Big Brother scapă de sub control. Din punctul meu de vedere, filmul nici nu a sclipit și nici nu mi-a deschis ochii în vreun fel. Pot spune că am fost chiar dezamăgit. Totuși, pentru cei care nu sunt foarte ancorați în imediat și pe care evoluția tehnologică îi entuziasmează fără rezerve, pelicula poate fi un bun moment pentru marea iluminare. Îți recomand să mergi să vezi filmul, să înțelegi cât de importantă este de fapt intimitatea și mai ales că un job care promite marea cu sarea, fără să ceară prea multe în schimb, în mod clar ascunde surprize dureroase. Filmul rulează de pe cinci mai 2017, în toate cinematografele din România.