FILM 2017 | Jigsaw: Moștenirea

După șapte ani de așteptare, iată că și-a făcut apariția – Jigsaw: Legacy. Seria mea preferată de filme horror are un nou capitol. Sincer să fiu, nu mă așteptam să mai apară a opta parte. Dar iată că până la urmă producătorii și-au găsit timp să se mai joace puțin cu inima noastră și l-au adus din nou în cinematografe pe Jigsaw, simbolul inconfundabil al torturii.

Producătorul și regizorul James Wan, în colaborare cu Leigh Whannell, a consolidat imaginea unuia dintre cei mai recunoscuţi anti-eroi horror: Jigsaw. Asta pentru că, așa cum spunea și James Wan “Jigsaw are intenții bune, însă metodele lui sunt greșite”. La fel ca și Joker-ul din filmul Batman, Jigsaw are talentul de-ați prezenta motivele acțiunilor sale în așa fel încât aproape că te convinge că are dreptate. Până la urmă, dacă metodele sale de pedepsire nu ar fi atât de aspre, mai că l-ai considera un adevărat erou.

Seria filmelor Saw este de departe preferata mea, nu din pricina scenelor uneori mult prea dure și greu de înțeles, cât din perspectiva modului de acțiune a personajului principal. Dacă ai văzut câteva filme din serie, știi că multe dintre crimele produse în numele lui Jigsaw erau făcute fie de discipoli ai lui, fie de oameni care voiau să-i fure din notorietate. Însă, modul de acțiune a lui Jigsaw este mult mai elaborat, mai bine pus la punct și, cel mai important, oferă posibilitatea de salvare.

A opta parte a francizei Saw marchează întoarcerea lui John Kramer pe marile ecrane. După o serie de răpiri și o serie de cadavre expuse în mod public, poliția ia în calcul posibila întoarcere a lui Jigsaw, declarat mort cu aproape un deceniu în urmă. Mecanismele de tortură tot mai infailibile și opțiunile victimelor tot mai dificile sunt doar câteva dintre motivele pentru care te întrebi dacă acesta este adevăratul Jigsaw? O întrebare al cărui răspuns te las pe tine să-l afli.

Eu l-am văzut și mă declar pe deplin mulțumit. Ce mi-a plăcut cel mai tare a fost faptul că regizorul a respectat tradiția filmului și a făcut legătură cu seriile anterioare, astfel acțiunea se continuă și are fir logic. Efectele speciale sunt demne de anul 2017 și de aceea vă recomand să îl vedeți la IMAX.

Iar dacă te întrebi de ce am venit atât de târziu cu recenzia, îți spun să abia acum am ajuns să-l văd. Fiind un film pe care-l aștept de mult, mi-am dorit să fiu în cea mai bună formă atunci când îl voi vedea.