Fără panică despre “prăbușirea” bursei americane

Indicele Dow Jones a scăzut în 27 februarie cu 1.190 de puncte. A fost cea mai mare scădere nominală din istoria indicelui Dow Jones într-o singură zi. Da, scăderea în puncte a fost mai mare decât cea înregistrată la declanșarea crizei din 2008 după prăbușirea băncii Lehman Brothers sau decât cea de la startul Marii Depresii din 1929-1933. În procente, scăderea a fost de 4.4%.

Din păcate, aceasta scădere abruptă a indicelui Dow Jones nu a fost pusă în context. Inclusiv publicațiile respectabile de peste Ocean nu au completat această informație cu detalii despre nivelul de la care “s-a prăbușit” indicele Dow Jones.

Scădere la nivelul anului 2018

În realitate, bursa americană a căzut în săptămâna precedentă de la valori maxime absolute. Concret, în 9 februarie 2020, indicele Dow Jones a atins valoarea record de 29.398 de puncte, pentru ca vineri, 28 februarie, să coboare la 25.409 puncte după un val agresiv de scăderi. Dacă ne uităm însă pe un grafic al evoluției acestui indice observăm cu ușurință că indicele Dow Jones este în continuare mai ridicat decât a fost în cea mai mare parte a anului 2018. Mai exact, valoarea minimă atinsă de indicele Dow Jones în 2018 a fost de 22.445 de puncte și a fost înregistrat în 16 decembrie 2018.

Practic, în prezent, indicele Dow Jones are o valoare asemănătoare cu cea de la începutul anului 2019. Da, este adevărat că toată creșterea înregistrată de bursă în 2019 a fost ștearsă în câteva zile, însă pe de altă parte situația este departe de cea de “prăbușire”.

Cum a evoluat bursa românească

Aproape nimeni nu a comentat însă situația de la Bursa de Valori București. Chiar dacă BVB este o piață nesemnificativă la nivel global, aceasta are totuși o importanță majoră pentru câteva dintre cele mai puternice companii din România listate la bursă, printre care Petrom, Banca Transilvania, Digi sau Romgaz.

Ei bine, indicele BET de la BVB s-a descurcat onorabil comparativ cu Dow Jones: de la valoarea maximă de 10.247 de puncte din 23 ianuarie, indicele BET a coborât la 9.121 puncte în 28 februarie, aproximativ valoarea înregistrată în august 2019. În același timp, BET este în continuare la un nivel semnificativ mai ridicat decât în martie 2019, când era la pragul de numai 7.820 de puncte.

În concluzie, este foarte important ca orice informație să fie pusă în context, pentru a avea o imagine de ansamblu adecvată.

Numeroase sectoare economice vor fi în declin

Pe de altă parte, scăderea burselor (da, scăderi asemănătoare au avut și bursele europene și asiatice) are însă o semnificație importantă: prin vânzarea agresivă de acțiuni, investitorii semnalizează că nu mai au încredere în economie, iar acest lucru este relativ ușor de înțeles.

Din cauza numărului tot mai ridicat de infecții cu coronavirus, numeroase state au impus restricții de călătorie pentru cetățenii din țări afectate grav, iar numeroase evenimente au fost anulate sau amanatate.

Târgul de tehnologie Mobile World Congress (februarie) sau Salonul Auto de la Geneva (martie) sunt doar câteva dintre cele mai importante evenimente care au fost anulate, iar acest lucru are ca efect o scădere a numărului de turiști în Barcelona și, respectiv, Geneva.

De asemenea, Marele Premiu de Formula 1 al Chinei a fost anulat, iar primele trei curse ale sezonului, programate începând din 15 martie, riscă să aibă aceeași soartă, în special din cauza restricțiilor de călătorie îndreptate împotriva cetățenilor italieni.

Evident, nu doar astfel de evenimente sunt afectate. Industria turismului este și va fi afectată pe termen mediu de coronavirus, mai ales că aceasta este perioada în care cei mai mulți își planifică concediile de vară. Cel mai probabil, numărul de rezervări va scădea considerabil, cel puțin până când coronavirusul va fi stăpânit.

În plus, producția industrială a marilor companii va fi afectată, indiferent că vorbim despre industria auto sau industria de produse electronice.

Cum a evoluat bitcoin în această perioadă

În loc de concluzie, prefer să închei acest articol cu un grafic care arată evoluția criptomonedei Bitcoin în ultima lună. Bitcoin a început luna februarie pe la valoarea de 9.300 de dolari și a crescut până la aproape 10.500 de dolari în 9 februarie. În ultimele zile ale lunii, valoarea unui bitcoin a scăzut însă la circa 8.500 de dolari.

Practic, bitcoin a scăzut puternic concomitent cu scăderea bursei americane. Una dintre concluziile care pot fi trase de aici este că bitcoin nu reprezintă un activ de refugiu pentru investitorii care fug de pe bursă, așa cum este de regulă aurul. Cel puțin nu încă.