Facebook Libra: criptomonedă pentru plăți digitale

Facebook este una dintre cele mai importante companii din lume, în special datorită celor 2.4 miliarde de utilizatori care intră în cont cel puțin o dată pe lună. De altfel, creșterea exponențială de popularitate explică și numeroasele probleme pe care Facebook le are cu fenomenul “fake news”.

Așa cum probabil intuiești, principala sursă de venit pentru Facebook este reprezentată de reclamele acelea enervante pe care le vedem tot timpul în feed. Potrivit raportului financiar pentru anul 2018, Facebook a avut venituri totale de 55.8 miliarde de dolari, dintre care 55 de miliarde au provenit din reclame. Adică 98.5%.

Chiar dacă suma câștigată este una astronomică pentru oricare dintre noi, Facebook are și o problemă în această privință: niciodată nu este bine să-ți bazezi afacerea pe o singură sursă de venit. Iar industria publicității online se poate schimba rapid într-un interval scurt de timp.

Prin urmare, rețeaua socială care înglobează inclusiv Instagram și WhatsApp plănuiește de mai mult timp să debuteze într-un domeniu complet nou și neexplorat până acum, iar detaliile oficiale cu privire la noul proiect vor fi făcute publice în scurt timp.

Ce este Facebook Libra?

Concret, Facebook intenționează să dezvolte o criptomonedă pe nume Facebook Libra pe care să o lanseze pe piața în cursul anului 2020. Nu este însă vorba despre un rival pentru celebrul bitcoin, o criptomonedă care nu este reglementată și a cărei caracteristică principală este volatilitatea ridicată.

În schimb, Facebook Libra va fi o monedă virtuală din categoria “stablecoin”. Astfel, valoarea de piață a monedei Facebook Libra va depinde direct proporțional de evoluția unui așa-numit coș de monezi emise de autorități naționale. Nu știm exact care vor fi acestea, dar putem presupune că valoarea Facebook Libra va depinde de monede precum dolarul american, euro sau yen-ul japonez. Această strategie va permite monedei Facebook Libra să fie mai stabilă ca valoare și, în același timp, va îndepărta și speculatorii pe care îi întâlnești frecvent pe piața criptomonedelor.

La ce poți folosi Facebook Libra?

Cel mai probabil, cea mai banală utilizare pentru Facebook Libra va fi posibilitatea de a trimite bani unui prieten. Doar că în loc să-i trimiți euro, dolari sau lei, îi vei trimite Libra.

Chiar dacă există potențial de succes cu acest serviciu, Facebook știe că nu va fi suficient pentru a genera un număr suficient de mare de utilizatori. În fond, de ce ai cumpăra o nouă monedă pentru a-i trimite bani unui prieten, când poți să faci asta foarte ușor cu alte monede pe care deja le deții?

De aceea, Facebook a încheiat o serie de parteneriate cu companii care vor investi fiecare câte 10 milioane de dolari în noua monedă. Printre ele figurează inclusiv procesatorii de carduri Visa și Mastercard, însă se speculează că prezența acestora este justificată mai degrabă de dorința de a vedea direct cum evoluează moneda lansată de Facebook.

Mai interesant este că printre companiile partenere se numără Uber sau Booking. Practic, vei putea plăti cursele Uber cu Facebook Libra și vei putea plăti cazările de pe Booking prin Facebook Libra. Cel mai probabil, numărul real al partenerilor deja înscriși este mai mare și ar putea crește la scurt timp după lansarea oficială a monezii pe piața internațională. Parcă începe să sune mai bine, nu-i așa?

Ce șanse de succes are Facebook Libra?

Pentru moment, pe baza datelor existente, nu putem spune că Facebook Libra va aduce ceva cu adevărat nou pe piața financiară. Practic, nu există un motiv concret pentru care să cumperi Facebook Libra, întrucât poți folosi fără probleme lei sau euro pentru serviciile de care ai nevoie.

Totuși, nu este exclus ca moneda să devină populară, fie doar și ca urmare a numărului uriaș de utilizatori pe care îi are Facebook. În plus, este posibil ca Libra să devină o atracție majoră strict pentru anumite zone geografice dens populate, cum ar fi India. Nu am menționat China pentru că Facebook, la fel ca multe alte servicii americane, este interzis în această țară.