Septembrie: românii muncesc, Occidentul e la festival

Visitors wearing traditional Bavarian clothes raise their beers in a festival tent at the start of the Oktoberfest beer festival at the Theresienwiese in Munich, southern Germany. This year's edition of the world's biggest beer festival Oktoberfest will run until October 7, 2012. AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE (Photo credit should read CHRISTOF STACHE/AFP/GettyImages)

După calendarul de perete, s-a cam făcut vremea să lași naibii cortul și planurile de distracție, să te înhami la jug și să prestezi pentru corporație încă un sezon. Un alt calendar, cel al evenimentelor culturale din Vestul Europei, îți spune însă că nu moare nimeni dacă-ți iei încă trei zile fără plată și o tai peste hotare, ca să închei sezonul de distracție în stil apoteotic. Ar fi și păcat să stai ghebos peste rapoartele alea, când toată Europa își numără banii rămași după august, își sparge pușculițele și se pregătește pentru festivalurile lunii septembrie. Dintre ele, am selectat evenimentele care ni s-au părut cele mai ispititoare, poate totuși te corupem să participi la o repriză de prelungiri în campionatul european de muzică și bere.

Oktoberfest, Germania, München, 17 septembrie – 3 octombrie

La noi plâng chitarele, la ei se veselesc fanfarele. Berea, cârnații și distracția fac legea la Oktoberfest, poate cel mai cunoscut festival de pe toată planeta, un eveniment sinonim cu buna-dispoziție întreținută din plin cu tone de malț, hamei și carne la grătar. Bavaria își pune hainele de sărbătoare din cea de-a doua jumătate a lunii septembrie, pentru a profita de căldura unei toamne prietenoase, peste care merge perfect să torni bere cât cuprinde. În pauze, poți vizita orașul, cu nenumăratele sale târguri tradiționale, sau te poți trage în fața unei scene la alegere, unde sigur vei descoperi un artist sau o formație de care n-ai auzit niciodată. Pachetele turistice includ cazare într-un cort gata întins la sosire, bere și sangria la discreție și costă între 140 și 350 de euro, iar cei care pleacă din Londra, Praga și Budapesta mai au și transportul asigurat. Greu să reziști unei asemenea ispite nemțești…

Caixa Alfama, Portugalia, Lisabona, 23-24 septembrie

Demonstrează-i iubitei tale că ai o latură sensibilă și du-o să strivească o lacrimă în batistă pe o baladă sentimentală de Gisela João, unul dintre artiștii care țin capul de afiș al festivalului găzduit în cartierul Alfama din Lisabona. Unde mai pui că al doilea mare nume al evenimentului este Ricardo Ribeiro. Organizatorii au ținut să apese până la fund pedala hipsterelii și au plasat concertele în tot soiul de săli complet neortodoxe, cum ar fi biserici (catolice, q.e.d.) și muzee. Toată distracția pe ambele zile de festival, cu cazare inclusă, costă între 97 și 120 de euro de persoană, cam cât ai sparge pe o seară decentă în Control.

gisela-joao-caiza-alfama
Gisela Joao ține capul de afiș al festivalului Caixa Alfama

 

Way Back When, Germania, Dortmund, 29 septembrie – 1 octombrie

Ține barba netunsă, ia-ți ochelarii cu ramele cele mai groase și completează-ți inventarul cu un ceas de buzunar înainte să pornești în celălalt mare pelerinaj hipsteresc al lunii septembrie. Unul de această dată găzduit în Germania, în autointitulatul „Oraș al sporturilor”, situat în Estul zonei industriale Ruhr. Organizatorii festivalului Way Back When au conceput evenimentul ca pe o aventură și i-au provocat pe participanți să se considere exploratori. Astfel, spectatorii au șansa să descopere sălile neconvenționale în care au fost programate cele 40 de concerte, dintre care hai să-i enumerăm pe americanii We Are Scientists și Augustines, pe norvegienii Kakkmaddafakka, respectiv pe britanicii Honne. Un pachet care conține și cazare, pe lângă accesul la eveniment, costă între 140 și 275 de euro.

Kakkmaddafakka, headliner al festivalului Way Back When
Kakkmaddafakka, headliner al festivalului Way Back When

 

Euroblast, Germania, Köln, 30 septembrie – 2 octombrie

Însă oțelarii din Ruhr mai au putere și pentru metal, pe final de septembrie, așa că i-au convocat urgent pe Enslaved, Animals as Leaders, Born of Osiris și Veil of Maya ca să fie headlinerii unui festival cu oleacă mai multe bile de rulment în praștie. Pe lângă concerte, fanii metalului consumat direct de la sursă mai pot participa la conferințe și ateliere de creație muzicală, în care să vadă, vorba tovarășului Stalin, cum s-a călit oțelul. Evenimentul a debutat în 2008 și a devenit repede unul dintre cele mai apreciate festivaluri din țara care i-a mai dat lumii metaliste Rock am Ring, Rock in Park și, evident, Wacken Open Air. Anul acesta, accesul la concerte și cazarea la hotel cu mic-dejun inclus costă între 163 și 262 de euro.

Tehnică impecabilă și virtuozitate marca Animals as Leaders
Tehnică impecabilă și virtuozitate marca Animals as Leaders

 

By the Sea, UK, Margate, 30 septembrie – 1 octombrie

Însă cea mai exotică și poate cea mai nepământeană experiență îi așteaptă pe hipsterii suficient de curajoși încât să viziteze litoralul britanic, o destinație pe nedrept denigrată chiar de supușii Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a. Margate e un orășel cândva turistic, situat la extremitatea răsăriteană a comitatului Kent, un fel de Dorohoi cu vedere la Canalul Mânecii. Însă ca turist ai ce vedea acolo, sub cerul plumburiu de septembrie al Regatului Unit. Iar festivalul, găzduit în parcul de distracții Dreamland, pare locul cel mai potrivit ca să-i vezi pe Wolf Alice și pe Super Furry Animals prestând. La ediția inaugurală, din 2015, evenimentul a fost sold-out. Nici nu e de mirare, pentru că 170-310 euro pentru un pachet care include acces la concerte, cazare la hotel și ceva d-ale gurii înseamnă la ei, în Anglia, leafa unui chelner pe o săptămână. Fără bacșișuri.

Vocalistul formației Super Furry Animals, Gruff Rhys
Vocalistul formației Super Furry Animals, Gruff Rhys

 

Cu aceste evenimente în minte, meditați și faceți inventarul numerarului de prin buzunare, poate se aliniază stelele și reușiți să participați la unul dintre festivalurile care fac din acest septembrie cea de-a patra lună a sezonului estival. Cel puțin la ei, acolo.