Efectele economice ale unui război între SUA și Iran

Uciderea generalului iranian Qassem Suleimani de către Statele Unite ale Americii are potențialul de a declanșa un război cu efecte semnificative la nivel global din punct de vedere economic.

Poate că știrea despre uciderea generalului Suleimani de către SUA nu te-a interesat prea mult, mai ales că abia am intrat în anul 2020, iar o mare parte din presa din România preferă să aloce mai mult spațiu pentru traficul de pe Valea Prahovei.

Totuși, acest eveniment politic are potențialul de a declanșa un război între cele două țări, mai ales că liderii iranienii au promis deja că se vor răzbuna. Sigur, nu este cazul să te aștepți la un război convențional în care armata iraniană să încerce să cucerească efectiv Statele Unite cu trupe sosite pe ocean.

De asemenea, este extrem de puțin probabil ca Statele Unite să lanseze o “invazie” a Iranului, mai ales că situația este mult mai complexă decât a fost în 2001 în Afganistan sau în Irak în 2003. Va fi mai degrabă un război de la distanță, care va avea însă o serie de efecte economice la nivel global.

Prețul petrolului ar putea crește

Iranul este al cincilea cel mai mare productor de petrol din lume, însă volumul efectiv este destul de redus: 5% din producția globală. În plus, în ultimul an, producția de petrol a Iranului a scăzut semnificativ.

Totuși, Iranul joacă un rol cheie în industria petrolieră datorită faptului că poziționarea geografică îi oferă acces la Strâmtoarea Hormuz, prin care este tranzitată circa 20% din cantitatea totală de petrol produsă în lume.

În cazul în care Iranul ar bloca transportul de petrol în această regiune, analiștii anticipează o creștere semnificativă a barilului de petrol la circa 150 de dolari, de la valorile de circa 68 de dolari din prezent. De altfel, prețul barilului a crescut cu peste 3.5% în prima zi de după asasinarea lui Suleimani.

Anterior, iranienii au amenințat că vor bloca livrările de petrol prin Strâmtoarea Hormuz din cauza sancțiunilor economice ale americanilor, iar în cursul anului trecut au fost acuzați de sabotarea unor petroliere în Golful Oman, în apropierea Strâmtorii Hormuz.

Creșterea economiei globale ar încetini

Înainte de conflictul SUA – Iran, Banca Mondială a prognozat că economia mondială va crește cu 3.5% în 2020, o valoare optimistă comparativ cu creșterea de 2.4% estimată de specialiștii publicației The Economist.

Aflată practic într-o etapă de incetinere a creșterii, economia mondială ar avea imediat de suferit în cazul unui conflict armat, fie el și de la distanță. În Iran, economia ar urma să scadă cu 12% sau chiar 14%, în funcție de cine face aceste estimări. În plus, unii economiști atrag atenția că această creștere ar deveni practic nulă în prima parte a acestui an înainte de o creștere firavă în a doua jumătate a anului, care să recupereze parțial reculul din prima jumătate.

Alți specialiști sunt însă mai optimiști și anticipează că produsul intern brut la nivel global ar suferi un declin cu 0.3%, similar cu cel estimat din cauza conflictului comercial dintre SUA și China.

Bursele ar putea înregistra scăderi

Bursa americană a început anul 2020 cu noi recorduri istorice, însă orice conflict armat are ca efect imediat dispariția de pe piață a unor investitori care se grăbesc să-și investească banii în bunuri considerate mai sigure, cum ar fi aurul.

Prin urmare, un război mai mult sau mai puțin convențional între Iran și SUA ar putea genera inclusiv o scădere a bursei americane și a principalelor burse europene.

Concluzii

Un conflict armat între SUA și Iran va genera în mod cert o serie de efecte negative asupra economiei mondiale. Care va fi efectiv influența acestui război rămâne de văzut, însă perspectivele nu sunt deloc pozitive chiar și în cazul celor mai optimiști specialiști.