Economia internetului – cum se schimbă piața muncii datorită noilor tehnologii

“În următorii 30 de ani, lumea va avea parte de mult mai multă durere decât de fericire. Conflictele sociale din următoarele trei decenii vor avea impact în toate industriile și în toate aspectele vieții. În urmă cu 15 ani, am vorbit de sute de ori şi le-am reamintit tuturor că internetul va influența toate industriile, dar oamenii nu m-au ascultat, pentru că eram un nimeni” – Jack Ma, fondatorul companiei Alibaba, cel mai mare retailer din lume.

Și este foarte posibil ca Jack Ma să nu fie ascultat nici măcar acum, când internetul influențează deja numeroase industrii. Principalul efect al digitalizării serviciilor este că multe locuri de muncă au fost eliminate sau înlocuite.

Partea cea mai interesantă mi se pare însă că aproape toţi folosim cu plăcere tehnologiile și serviciile moderne care contribuie la aceste schimbări radicale. Și ne alăturăm majorităţii nu pentru că internetul este la modă, ci pentru că serviciile online sunt utile, ne ajută să economisim timp și bani. Nu în ultimul rând, conectarea la o reţea globală ne permite să alegem parteneri mai buni pentru planurile noastre.

Sună prea ambiguu? Hai să-ți dau câteva exemple de servicii moderne, cu impact major asupra economiei.

Airbnb – Serviciul online care îi permite oricui să-și închirieze locuința parțial sau total, pe termen scurt, a devenit o amenințare la adresa hotelurilor şi a salariaţilor din sectorul hotelier. Numai în Statele Unite lucrează în prezent circa 15 milioane de oameni în această industrie, printre care recepționeri și cameriste. În plus, în cele mai multe cazuri, clienţii Airbnb nu plătesc taxe, ceea ce poate afecta piața imobiliară şi încasările fiscale. Ca urmare, Berlinul le-a interzis practic locuitorilor să-şi mai inchirieze locuințele pe termene mai mici de două luni, după ce Aribnb a dus la o penurie de oferte pentru chiriile pe termen lung.

Uber – Cel puțin în țări precum România, acest serviciu de transport asigură condiții mai bune decât firmele de taximetrie, fără însă să plătească autorităților aceleași taxe. Deloc de mirare, dacă ţii cont că Uber operează prin intermediul unei firme înregistrate în Olanda.

BlaBlaCar – Aplicaţia care permite împărțirea unei mașini cu alte persoane pe distanțe lungi este în unele situații mai utilă și mai ieftină decât un bilet la un microbuz învechit şi nu foarte sigur, condus de un şofer stresat, obosit şi ocupat cu număratul banilor. BlaBlaCar şi Uber acoperă necesitatea unor condiții civilizate de transport și te scapă de dispreţuita mafie a taximetriștilor.

Fintech – O gamă întreagă de servicii bancare, oferite prin intermediul unei aplicații online, care elimină necesitatea unor sucursale cu angajați disponibili numai de la 9-17, adică exact atunci când şi tu trebuie să muncești. Fintech este un fel de internet banking deschis permanent, util în special pentru cazurile în care nu vrei sau nu ai nevoie să lucrezi prea mult cu cash. Ideal pentru cei care plătesc frecvent cu cardul, un astfel de serviciu aduce regulă comisioane mai mici și mai simplu de înțeles decât cele practicate de băncile tradiționale.

Fintech reprezintă o amenințare la adresa industriei bancare clasice, iar unele bănci încep deja să ofere servicii asemănătoare pentru a-și asigura relevanța pe piață și în următorii ani. Este însă foarte posibil ca numărul de angajați ai băncilor să scadă în următorii ani, pe măsură ce tehnologia se va dezvolta.

Boți Facebook – Nu sunt încă foarte populari, însă numeroase companii dezvoltă aceste softuri, care îţi vor permite să interacţionezi pe Facebook Messenger, în locul clasicului serviciu de relații cu clienții. Chiar dacă pentru moment eficiența boților este limitată, tehnologia progresează rapid, iar în câțiva ani va fi probabil ceva banal să afli de la un astfel de bot detalii despre abonamentul tău de telefonie mobilă sau informaţii despre cauzele unei penei de curent.

Industria de call-center este un foarte dezvoltată și are peste două milioane de angajați în SUA, iar țările în curs de dezvoltare din Europa și Asia (inclusiv România sau Filipine) au un număr semnificativ de astfel de joburi raportate la populație. Unele dintre aceste servicii vor dispărea însă, pe măsură ce boții vor deveni tot mai inteligenți.

Așa cum observi, previziunile lui Jack Ma nu sunt deloc fanteziste. Soluția nu este însă nici pe departe să ignori noile tehnologii sau, și mai rău, să le opui rezistenţă. Toate exemplele de mai sus te ajută să câștigi timp și bani. Adică de două ori bani.

Soluția este să te adaptezi din mers la ceea ce se întâmplă pe piața muncii. Este important să înveți în permanență lucruri noi, conforme cu dinamica economiei, astfel încât să ai în permanență posibilitatea unui schimb de carieră dacă domeniul tău va pierde teren în anii următori. În plus, învață ceva ce nu poate fi realizat atât de ușor de roboți, întrucât și aceștia vor deveni din ce în ce mai capabili și mai inteligenți.

Iar data viitoare când oameni precum Jack Ma își exprimă opiniile, poate n-ar fi rău să iei și un carnețel în care să notezi cele mai importante idei. Comandă-l de pe net, dacă n-ai!