VIDEO – Încredere VS tehnologie

Salutare și bine v-am regăsit! Da, vorbim despre tehnologie.

A înțeles cineva ceva din lecția de Big Data, de data trecută? Sper că da, pentru că acum trecem la nivelul următor. Mi-am făcut temele pe banking și tehnologie între timp și vin azi cu o profeție. Sau măcar o teorie. In 2017 orice relație cu o companie se bazează doar pe încredere! Nu pe bani! Iar din 2025 pariez că nu vei mai ști dacă banca ta are sau nu sucursală fizică. Să detaliem!

Aseară mi s-a blocat cardul la o plată online. Acel 3D secure era vinovat. Am sunat și mi s-a spus că trebuie să trimit mail. La 5 Km distanță, George avea aceeași problemă cu o altă rezolvare, a trimis mail și i-au spus să dea telefon. În concluzie, noi am pierdut timp și banca niste comisioane pe masură ce ne enerva in creierii noptii. Si nu, nu vrei sa ma enervezi cand fac plati… noaptea. Ca numai atunci gasesc timp.

De aceea cred eu că în 2017 băncile îți pot vinde doar încredere. Vorbesc despre siguranța banilor și ușurința de a ajunge la ei. Toate acestea se bazează doar pe un sistem informatic pus la punct. Aici intervine noua industrie FinTech, adică Financial Technologies.

FinTech este reprezentată de companiile ce folosesc tehnologie și inovații pentru a concura cu celelalte instituții clasice, să le zicem, din domeniul financiar.

Cel mai bun exemplu de la noi este ING, o bancă ale cărei sedii automatizate le depășesc cu mult pe cele în care poți lucra cu cash. Apropo, au o casierie cel mult două pentru fiecare oraș. De ce? Cash-ul e scump de plimbat de colo și nu e la fel de sigur ca… un card. Ce urmează însă pentru o astfel de bancă tehnologizată? Este exact ceea ce mă interesează astăzi.

ING are un Software Development Center unde lucrează deja peste 300 de programatori. Da, sunt mulți. M-am mirat și eu mai ales când am auzit de la Marian Ion; CEO-ul centrului de software, că până la finalul anului 2017 vor fi 500 de IT-iști implicați în acest proiect. Vorbim despre încă 200 de oameni după primele 6 luni de funcționare. Apropo, oare câți casieri s-au mai angajat în același timp? Aș paria pe o cifră, nu un număr.

Să ridicăm acum lucrurile la scară mare. În 2008 la nivel global au fost alocați aproape 1 miliarde de dolari în FinTech. În 2014, de 12 ori mai mult. În ultimul an această industrie pare că a explodat cu investiții și o valoare de piață de peste un trilion de dolari, adică o mie de miliarde.

Că se caută programatori mai mult ca niciodată știm, iar banking-ul a ajuns cel mai nou domeniu care atrage inteligență umană. Evenimente despre tehnologie, ca #INGLovesIT sunt cel mai bun exemplu.

Trebuie să vă spun un secret, am o mică fobie de aglomerație, dacă se poate spune așa. Nu rezist prea mult timp iar despre concerte mari (adică baie de mulțime) nici nu se pune problema. La evenimentele de IT însă îmi place. În primul rând atmosfera. Și poate pentru că mă duc cu un scop precis: să învăț lucruri noi. De aceea este mult mai suportabil, chiar confortabil.

Mi-a plăcut ideea de escape room virtual. Participanții aveau instalată pe smartphone o aplicație prin care căutau în realitate augmentată mici indicii pe parcursul evenimentului și pe cele două etaje pe care s-a desfășurat, iar la final unul dintre ei a plecat acasă cu un premiu de 1000 de euro. Drăguț.

Legat de subiectele menționate în clipul anterior, al cărui link îl găsiți în descriere, am avut ocazia să îl ascult și pe Robert Saxby de la Google, care a vorbit desigur despre infrastructură. O scurtă povestire din interior, în 2008 au făcut niște predicții legate de consumul de video pe YouTube, ca să știe cum să pună serverele la punct și cineva din sală a ”aruncat” o cifră, fabuloasă la vremea aceea: 1 miliard de ore vizionate zilnic. Da, acea cifră a fost chiar depășită la începutul acestui an, iar Google și Facebook sunt principalii vinovați pentru creșterea prețurilor la hard-disk-uri și SSD-uri. Cumpără mai mult decât se pot produce.

Apropo, Robert este atât de pasionat de ceea ce face încât trebuie să îl oprescă cineva din vorbit. De fiecare dată când începe.

După părerea mea, Simon Brown, renumitul autor din industria de tehnologie are cel mai mișto job din lume. Rolul lui de consultant pentru companii implică să călătorească tot timpul anului prin lume și să îi învețe pe dezvoltatorii de software cum să realizeze un plan, să vizualizeze proiectul la care lucrează. Bine, pe mine mai mult partea cu călătoritul mă interesează :)

Unii se axează doar pe software iar alții, cum este acest tânăr de 20 de ani inventează sisteme de semnalizare automate pentru bicicliști. Un fel de aripi ce detectează schimbarea direcției de deplasare și cea mai ușoară înclinare a ciclistului.

Apropo, vreau să îmi pot printa și eu tricouri acasă. Pentru asta chiar mi-aș lua o imprimantă. A, și mi-am făcut precomandă pentru HTC Vive dacă tot l-am văzut acolo din nou, rulând o mulțime de demo-uri pe sistemele de gaming instalate. Știu că va mai dura câteva luni până când îmi vine coletul dar din acea zi, nu mă mai găsește nimeni la telefon timp de o săptămână. Cel puțin.

Atât despre FinTech și evenimente IT. Deocamdată. Ne mai așteaptă cel puțin un târg mare de tehnologie anul acesta și multe lansări în toamnă. Eu sunt Radu Neagu și până data viitoare nu uita să dai un like, un share și un subscribe.