Cum să te echipezi când mergi la sală
Cu siguranță ai încercat de mai multe ori să te apuci de sală, dar din motive mai mult sau mai puțin plauzibile, nu prea ți-a ieșit. Fie că era frig afară, fie tocmai îți expirase abonamentul folosit oricum de cel mult trei ori, fie te-au prins sărbătorile și ai uitat de sport, ca o fiinţă supusă ispitei ce eşti, ademenit cu friptură și sarmale.
După sărbători, evident, urmează penitenţa. Pentru că în viaţă este o lege: pretexte de dezmăţ culinar o să tot apară, dar când constați că se apropie vara și că se iţesc şuncile de sub haine, panica se instalează. Mai ales că hainele se cam împuţinează pe măsură ce vine căldura. Iar din panică o dai direct în tragedie, atunci când vezi că la plajă toţi se pozează cu mândrie la trupul gol, doar tu eşti răţuşca cea urâtă de la piscină. Te-ai îneca de ciudă că alţii au corpuri sculptate ca din marmură, în timp ce tu porţi urmările înfulecatului fără măsură.
Adevărul fie spus până la capăt, leneșul de mine nu este în măsură să te motiveze să te apuci de sală. Dar pot măcar să-ţi dau un sfat în legătură cu echipamentul pentru fitness, în funcție de nevoile tale. Dacă totuşi te decizi că vrei să fii un tip sexy, nu un maldăr de osânză. Să o luăm cu începutul, în funcţie de etapa în care te găseşti. Nu trişa!
Vrei să începi
Dacă ai găsit recent motivația necesară și vrei să te apuci de sală, îți recomand, paradoxal, să eviţi magazinele de profil. Nu te lăsa păcălit de tot ce scrie pe internet şi nici de vânzătorii aparent binevoitori. Te asigur că nu ai nevoie din prima de pantofi sport care costă mii de lei, de parcă ar putea să alerge și să facă sport în locul tău. Pentru început trebuie să îți găsești și să menții motivația, iar cu timpul îți poți adapta echipamantul în funcție de nivelul la care ajungi. Poți începe chiar cu hainele sport pe care le ai deja, iar banii investește-i într-un antrenor personal. Totuși, nu te duce la sală cu pantofii de stradă. Alege o pereche de pantofi sport cât mai comozi și pe care să-i folosești doar la fitness. Un tricou și o pereche de pantaloni scurți sunt de ajuns pentru început. Evită să porți pantaloni joggers largi sau cu turul lăsat, pentru că sunt foarte incomozi și transpiri foarte tare în ei.
A devenit un obicei
Ai trecut cu brio de primele 30 de zile, despre care se spune că ar fi cruciale, și ești încă motivat. Felicitări! Faci o treabă bună! Acum poți să începi să pui mai mult accent pe echipament, iar dacă ai un program regulat de mers la sală, compune-ți chiar mai multe ținute.
Echipamentul trebuie să-ți permită să te desfășori în cele mai bune condiții. Uită de hainele largi în sala de sport și axează-te pe maiouri mulate. Astfel, cu umerii goi, vei avea o mobilitate mult mai bună a brațelor și, implicit, un randament mai bun. Pantalonii trebuie să fie comozi, pentru a evita eventualele neplăceri în cazul în care se întind prea mult. Daca nu ești obișnuit cu maiouri, poți opta pentru un tricou, însă condiția este să fie din bumbac și fără mâneci. Îți recomand să alegi culori închise, care maschează cât de cât petele de transpirație.
Încălţămintea trebuie să fie în primul rând foarte comodă, cu talpă dreapta și nu foarte flexibilă, cum trebuie pentru alergare. Confortul este pe primul loc, dar nici aspectul nu poate fi neglijat. La fel de importante sunt și şosetele. Ia-ți unele din bumbac, special create pentru sport, și nici nu te gândi să renunţi la ciorapi. Transpirația, combinată cu pantofii din materiale sintetice, înseamnă reţeta pentru o armă biologic-olfactivă care poate declanşa al Treilea Război Mondial.
Ai trecut în liga profesioniștilor
Mersul la sală a devenit pentru tine un obicei și ai început să vezi rezultatele aşteptate. Ține-o tot așa! Acum începi să te gândești serios la echipamente și la accesorii profesionale, menite să îmbunătățească experiența la sala de sport. Dacă ai început să adaugi mai multe discuri de greutăţi pe bară, gândește-te bine să îți cumperi și o pereche de mănuși.
Mănușile de sală
Fără priză bună la exerciţiile cu mâna, vei observa cum bătăturile îşi fac loc încet în viaţa ta, mai ales dacă te antrenezi zilnic. Deloc elegant! Evită bătăturile cu ajutorul mănuşilor, care te scapă de sentimentul că mâinile îți sunt strangulate în timpul exercițiilor şi care îşi ajută sângele să circule. În plus, materialul mănușilor absoarbe transpirația, lasă aerul să circule, astfel încât pielea mâinilor va fi mereu uscată. Cu o aderență sporită, exerciţiile tale vor da randament mai bun, iar riscul de accidentare va tinde spre zero.
Centura de slăbit
Pentru mai multă eficienţă, alege o centură de slăbit. Este ideală pentru protecția spatelui și concentrează efortul asupra zonei abdominale. Centura este fabricată din neopren și poate fi găsită în diferite forme și mărimi, cu întărituri de nenumărate feluri. Rolul neoprenului este să mențină caldură corpului într-un singur loc și să o concentreze asupra unei singure zone. În acest fel, induce apariția transpirației, prin care vei elimina excesul de apă și toxine din corp.
Echipamentul de compresie
Există articole create special pentru fiecare parte a corpului: brațe, gambe, trunchi sau picioare. Îmbrăcămintea de compresie este folosită în mod diferit, în funcție de sport. Bicicliștii optează pentru haine de compresie pe întreg corpul, alergătorii tind să utilizeze colanți, iar schiorii aleg șosetele de compresie, pentru a menține picioarele calde în sezonul rece.
Presiunea aplicată echilibrat la suprafață, pe diferite părți ale corpului, declanșează o accelerare a fluxului sanguin, fapt ce determină creșterea nivelului de oxigen în mușchi. Astfel, performanțele sunt clar îmbunătățite. Această combinație de efecte îi permite metabolismului să lucreze la o rată mai mare, pentru perioade mai îndelungate. În plus, datorită eficienței îmbunătățite a mișcărilor, riscul de accidentare este mult mai mic.