Tapetul, când şi cum îl folosim cu stil

În lumea amenajărilor interioare, folosirea tapetului este un subiect destul de controversat. Unii îl adoră, însă mulţi alţii îl evită cu obstinație. Atunci când vorbim despre acest tip de finisaj, nu-s deloc puțini cei ce îl asociază cu sufrageria prăfuită a bunicii, cu un tapet înflorat şi scorojit, sau cu amenajările mai puţin chic din anii ’90, garnisite cu tapete urâţele şi prost aplicate. Din fericire, acum nu mai e cazul. Calitatea şi designul tapetelor disponibile pe piaţă au cunoscut îmbunătăţiri considerabile, iar acest finisaj poate fi un as în mânecă atunci când încerci să creezi o amenajare echilibrată, elegantă şi în acord cu tendinţele.

Aplicarea corectă

Dacă te decizi să foloseşti tapet în locuinţă, trebuie neapărat să ai în vedere faptul că el nu va arăta bine decât dacă este corect aplicat pe suprafaţa peretelui. De fapt, acest pas este esenţial pentru amenajare. Nu aplica tapetul nou peste un altul vechi, dar nici pe peretele gol, fără să îl pregăteşti în prealabil, mai ales atunci când tapetul ales are o textură lucioasă sau metalică. Cea mai bună idee este să apelezi la cineva specializat, care are experienţă. Nu trebuie să existe denivelări, bule de aer sau să se vadă locul în care se îmbină două bucăţi de tapet.

Unde şi ce fel de tapet

Tapetul

Bun, te-ai decis că tapetul poate îmbunătăţi aspectul amenajării, dar trebuie să te gândeşti unde să aplici şi ce ce să aplici. În primul rând, trebuie să decizi tipul de finisaj în funcţie de spaţiul în care vrei să îl foloseşti. În spaţiile umede, cum ar fi bucătăria sau baia, este nevoie de un tapet din vinil, care poate fi spălat şi care nu se va degrada de la aburi şi de la umezeală. În living, în dormitor sau pe holuri poţi folosi un tapet textil, unul texturat sau unul cu finish lucios.

Cum alegem modelul

Tapetul

Modelul tapetului şi textura trebuie alese în funcţie de mai multe variabile. Trebuie să ai în vedere dimensiunile spaţiului pe care îl finisezi cu tapet, dacă vrei să aplici tapet peste tot sau doar pe un singur perete, pe post de accent. În mod egal, contează și cât de luminoasă este camera. Dacă vrei doar să creezi puţină atmosferă şi să dai mai multă personalitate spaţiului, alege să acoperi cu tapet doar un perete şi optează pentru un tapet cu un design interesant, care să amintească de o pictură. În cazul camerelor de dimensiuni reduse, evită tapetul cu modele prea încărcate sau întortocheate, pentru că acestea sufocă atmosfera. Acelaşi lucru este valabil şi pentru camerele întunecoase, în care ar fi de preferat să folosești modele cu un fundal alb, pentru a aduce mai multă lumină.

Ce se poartă

Aici, răspunsul este simplu: totul. Posibilităţile sunt nelimitate, ceea ce e minunat, dar atâtea opțiuni te pot băga puţin în ceaţă. Partea cea mai bună este că poţi alege absolut orice model te atrage, cu excepţia celor cu maşinuţe şi ursuleţi, că le-a trecut vremea. Cele mai întâlnite modele sunt cele cu figuri geometrice, pentru interioare cu aer retro, cele cu printuri vegetale de toate felurile, chiar şi cele florale dacă sunt echilibrate, precum şi cele care imită tapiseriile. Şi modelele inspirate de ceramica orientală sunt la mare căutare, dar şi cele care imită picturile în acuarelă. Chiar şi un tapet uni cu o textură sau cu un finish lucios pot fi alegeri inspirate.

Zilele în care tapetul era în mod automat asociat cu o amenajare bătrânicioasă şi ponosită au trecut. Acest tip de finisaj a devenit un mod bun de a-i reda viaţa unui interior altfel complet lipsit de sare şi piper. Dacă este ales corect, în funcţie de camera în care va fi folosit şi ținând cont de stilul amenajării, tapetul poate fi cea mai elegantă şi mai practică metodă de a decora fără a încărca inutil spaţiul.