Cum să îți alegi cureaua pentru pantaloni

Cu siguranță cel mai purtat accesoriu masculin, cureaua, își are rădăcinile din vremuri de demult. Încă de la începuturi, în formele ei primitive, cureaua avea pe lângă rol practic și unul decorativ, ba chiar transmitea un mesaj din partea celui care o purta. În funcție de mărime și de anumite însemne, aceasta stabilea statutul purtătorului. La o primă analiză, ai crede că în ziua de astăzi cureaua are doar rol decorativ fără a mai stabili anumite ierarhii sociale. Ei bine, cineva care poartă o curea cu o cataramă ce reprezintă un simbol iconic al unui brand de renume, cu siguranță dorește să transmită un mesaj, iar cei care-l văd și îl recunosc, automat îl încadrază pe purtător într-un anumit tipar. Sunt deja bine cunoscute simbolurile celor de la Hermes, dar și cele două “g” ale casei de modă Gucci, cătușele Ferragamo și multe altele. 

Cum să îți alegi cureaua

De-a lungul timpului cureaua a evoluat, dar nu s-a schimbat radical. Între primele modele din piele cu cataramă metalică și până la cele din ziua de astăzi nu există o diferență foarte mare, însă au fost stabilite de-a lungul timpului câteva reguli în ceea ce privește modul de purtare. 

Un prim factor decisiv în ceea de privește modul în care trebuie asortată o curea îl reprezintă materialele din care este confecționată. Astfel, cele confecționate din piele merg adesea la ținutele formale, în timp ce curelele din materiale textile sunt potrivite pentru ținutele casual și chiar sport. Mărimea curelei este de asemenea foarte importantă. Aceasta este de obicei indicată în centimetri, iar distanța trecută pe etichetă este cea de la cataramă până la gaura din mijloc, acolo unde trebuie închisă. Nicidecum nu reprezintă lungimea totală. Așa că, mare atenție. Nu vrei să cumperi o curea care are nevoie să-i dai alte două-trei găuri, ori care atârnă din cauza lungimii.

Cum să îți alegi cureaua

În linii mari, curelele pot fi împărțite în două categorii importante: curele formale și curele casual. 

Cele formale necesită o atenție specială și este foarte important să ții cont de toate aspectele atunci când le alegi. Trebuie să fie neapărat din piele de calitate, să nu aibă cute ori imperfecțiuni. De asemenea este important să fie lată de 2,5-3,5 centimetri, iar dacă necesită o gaură în plus, să fie făcută neapărat cu un aparat special. Doar nu vrei să strici o ținută perfectă cu o curea găurită strâmb și uzată. În cazul ținutelor formale, cureaua trebuie să se potrivească cu pantofii, atât la culoare, cât şi la material. Unii critici de modă consideră că aceată regulă trebuie respectată întotdeauna, în timp ce alții consideră că doar la ținute de seară este neceasară. De asemenea, este important să asortezi și bijuteria, dacă este cazul, cu culoarea cataramei. Astfel, dacă porți o una aurie, nici să nu te gândești să porți o brățară ori un ceas argintiu. 

La pantalonii chinos se potrivesc cel mai bine curelele din pânză și cele împletite. Trebuie totuși să ai grijă la culoare astfel încât să nu creezi o discordanță între pantaloni și cămașă, iar șosetele trebuie să fie simple, fără modele care să atragă atenția. Atât curelele din pânză cât și cele din piele trebuie asortate la pantofi. 

Curelele împletite se mai potrivesc și la ținutele casual, cea mai bună alegere fiind cea de tip american. O altă combinație la care poți asorta acest tip de curea este cea formată din sacou sport, jeans și pantofi casual.