Cum stai cu Alergiile? – Purificatorul Ideal pentru Familie
Cea mai ușoară modalitate prin care poți să îți rezolvi problemele de respirație sau de alergii este să îți cumperi un purificator acasă. Este cea mai simplă variantă pentru că acolo petreci cel mai mult timp din viață, iar acesta este unul dintre acele purificatoare. Există o grămadă de modele pe piață, dar astăzi o să îți arăt o variantă care poate să îți curețe aerul în mai puțin de 5 minute, indiferent de ce poluanți ai avea în casa ta. Și crede-mă, sunt o grămadă de poluanți, de la propria respirație, atunci când dormi timp de 7-8 ore într-un dormitor, se acumulează foarte multe gaze toxice, mai exact dioxid de carbon. Atunci când gătești cu foarte puțin ulei, sunt o grămadă de gaze care se acumulează în bucătărie și ajung în toată casa, pe care ți le poate curăța un astfel de dispozitiv.
Hai să vorbim despre Levoit Everest. Este unul dintre purificatoarele mari și, dacă crezi că ai nevoie de unul foarte mic, greșit. Acela mic nu face mai nimic decât dacă îl pui într-o baie sau într-o debara. Și fără nicio răutate față de producătorii care fac chestiile acelea micuțe, pe care le pui pe birou și care îți promit sănătate curată, acelea sunt o minciună. Ca să cureți un volum foarte mare de aer, chiar și la o cameră de 18 mp, cum am eu aici, ai nevoie de o soluție ceva mai mare. Acesta este un Levoit Everest și este un purificator de dimensiuni mari. Întotdeauna am recomandat să îți iei ceva peste media pe care o vezi pe internet. Adică specificațiile alea în care îți spune că îți curăță o cameră de 40-50 mp. Uită-te la ceva care îți curăță 80-100 mp. Doar așa poți să dormi liniștit.
Ideea unui purificator este că ia aerul viciat din cameră, îl trece prin niște filtre și îl scoate pe sus, de exemplu cum se întâmplă la majoritatea. Acum, dacă tu vrei să dormi în momentul respectiv, aerul respectiv ar trebui preluat cu un ventilator suficient de mare, astfel încât să nu facă zgomot foarte mult ca să poți dormi. Înainte să îți arăt cum funcționează, hai să spun care e treaba cu aerul viciat. Aerul viciat este aerul poluat, aerul care vine de afară atunci când aerisești foarte mult. De aceea nu recomand să aerisești mai mult de 5-10 minute în fiecare zi, eventual dimineața sau seara, atunci când nu există trafic foarte mult și nu se ridică foarte mult praf în aer și nu există foarte mulți poluanți.
Poluanții principali vin de la frânele mașinilor. Acel PM2.5 sunt particule foarte mici de 2.5 microni care îți intră în plămâni și se depun acolo, rămânând o perioadă lungă de timp și îți afectează respirația. Polenul – știu că foarte mulți suntem alergici la polen – și praful care se ridică într-un oraș este absolut inevitabil pentru că trec foarte multe mașini, există foarte multă mișcare și automat se ridică praful chiar și până la etajele superioare ale unui bloc cu 10 etaje. Sunt și foarte mulți poluanți interni, cum ar fi, de exemplu, în momentul când gătești. Acel miros pe care îl simți după ce gătești și te deranjează foarte mult conține și foarte mulți poluanți. Și desigur, foarte mult dioxid de carbon prin respirația ta atunci când dormi. Bine, pe acela nu prea poți să îl rezolvi cu un purificator de aer. Ai nevoie de un aport de aer proaspăt și bineînțeles de oxigen.
A, și să nu uit. Cel mai important poluant din casă sunt fibrele din haine. Orice tricou, indiferent de materialul lui, conține foarte multe fibre care ajung în aer. Pe lângă asta, chiar și corpul tău emană foarte mulți poluanți prin respirație, prin transpirație și bineînțeles și pielea. Tot praful pe care îl vezi în casă este un cumul de acești factori și poți să îi rezolvi cu un astfel de dispozitiv. Hai să îți arăt cum este construit acest dispozitiv și de ce pot să îl recomand.
În partea din față se află o sită care, după părerea mea, este foarte utilă pentru că asta o să îți rețină foarte mult praf în casă. Chiar se poate vedea pe ea că, în momentul de față, dacă o scuturi un pic, e foarte mult praf adunat. Aceasta o poți aspira foarte ușor și o poți șterge cu o cârpă umedă sau o poți băga sub duș ca să o cureți foarte repede. În felul ăsta, eviți să se încarce foarte mult filtrul HEPA. Iar acest filtru HEPA, pe care îl vezi aici și care se montează într-un singur sens, are în partea din față un filtru de tip HEPA, iar în partea din spate un filtru de carbon activat. Aici se află granule de carbon activat care au ca rol reținerea mirosurilor. Acestea sunt cele responsabile pentru a diminua foarte mult mirosul din casă atunci când gătești sau miroase urât.
În spatele filtrului se află un ventilator destul de mare, care trage aerul prin partea din față și îl evacuează prin partea de sus. Acum, ce m-a încântat pe mine la acest dispozitiv este dimensiunea filtrului. Un filtru de genul ăsta, la mărimea aceasta, este un pic mai greu de găsit pe piață. Tocmai pentru că avantajul lui major este că trage aer printr-o suprafață foarte mare. De aceea, zgomotul va fi destul de redus și poți să dormi cu el în cameră. Asta a fost una dintre problemele pe care le-am avut și eu, de exemplu, la purificatoarele de dimensiuni mai mici pe care le-am cumpărat în trecut. Nu puteam să dorm cu ele în cameră. Nu puteam să le pun pe modul „Silent” sau pe prima treaptă de viteză, de exemplu, și să nu le aud. Ei bine, cu ăsta pot să fac chestia asta, și asta mi se pare absolut genial.
Filtrul acesta e destul de grosuț și o să coste undeva pe la 450 RON și va trebui să îl schimbi undeva la maxim un an de zile. Depinde în funcție de cât de des faci curat în casă și cât de mult praf se acumulează în acest filtru. Cât de des cureți sita asta de la exterior pentru că și aceasta este responsabilă de a păstra filtrul intact cât mai mult. Îți recomand o dată pe săptămână să o speli, ca să fii sigur că este curată. Și doi la mână, depinde cât de des deschizi geamul. Dacă deschizi geamul și îl ții ore în șir deschis, atunci s-ar putea să existe foarte mulți poluanți și particule care să ajungă în acest purificator și automat să se blocheze filtrul.
Unul dintre avantajele majore ale acestui dispozitiv este că e pe roți și atunci când gătești, poți să îl tragi în bucătărie sau în hol ca să curețe zona respectivă cât mai repede, fără ca mirosul să ajungă în cameră. Partea superioară a aparatului arată cam așa: este un display foarte mare cu touch screen pe care poți să activezi o mulțime de funcții. Eu, în momentul de față, l-am trecut în modul „Sleep”, în care își stinge complet ledurile, ca să nu te deranjeze sub nicio formă atunci când dormi. Dar, dacă îl pui pe modul „Auto”, o să observi că într-o cameră de 18 mp va fi tot timpul la limita inferioară, nu o să urce mai sus de atât pentru că are un aport foarte mare de aer. Doar în situațiile în care, să zicem, există poluanți în cameră, cum ar fi de exemplu poluanții care vin din bucătărie dacă ai un open space sau în momentul în care fumezi în cameră, se va activa destul de repede și va porni la viteza maximă.
Apropo, viteza maximă! Asta este treapta unu de viteză – mă apropii de el ca să îl auzi. Asta este treapta doi și asta este treapta trei. Dar avem și modul „Turbo”, care o să dubleze viteza normală fără să fie extrem de gălăgios. Eu stau acum în spatele camerei, la vreo un metru și ceva distanță, și nu e o problemă atât de mare din punct de vedere al sunetului, mai ales că o să dureze doar un minut sau două minute. Dar, dacă îl treci pe modul „Auto”, îți garantez că nu o să îl auzi absolut deloc atunci când ești în cameră.
Aici, pe aparat, îți arată și informațiile despre aer. Îți arată 96% aer curat, dar dacă apeși pe el, în momentul de față arată 2 mg pe mc PM1 (particulele cele mai mici), PM2.5 – 4 mg pe mc. Asta este aer de spital, aer de cameră de operație: 3 mg pe mc. Filtrul îți arată care este viața filtrului. Eu îl folosesc de vreo două săptămâni și îmi arată undeva la 95%. Recunosc că în camera mea există destul de mulți poluanți și l-am folosit constant, adică a mers non-stop de două săptămâni de când l-am pus în priză.
Și de aici poți să reglezi bineînțeles unghiul acelor lamele să direcționeze aerul în sus, să îl direcționeze către o parte, astfel încât să nu te deranjeze când stai pe canapea și te uiți la film, să nu îți fluture părul când e funcțional. Poți să îi setezi și un timer de exemplu, o oră, două ore, patru, cinci, șase, șapte, opt, nouă sau chiar 12 ore maxim, ca să funcționeze. Dar îți recomand să îl lași pornit tot timpul.
Un alt lucru foarte important este aplicația. Acest Levoit Everest vine și cu o aplicație care se numește VeSync. Se conectează foarte ușor, pur și simplu trebuie să ții apăsat pe butonul de power câteva secunde, recunoaște Bluetooth-ul, configurezi, îi dai un nume și ai rezolvat problema. Poți să îl integrezi chiar și cu Home Assistant și cu Alexa în cazul în care vrei să îi dai comandă vocală, de exemplu să pornească automat de la o anumită situație, sau pur și simplu îl lași să seteze automat viteza pe modul auto.
Sau, poate vrei să îl pornești atunci când ajungi acasă. Vrei să ai aerul cel mai curat posibil, să nu ai niciun fel de praf atunci când intri în casă, iar senzația, crede-mă, este foarte mișto. Când deschizi ușa de la casă și nu simți aerul stătut. De aceea, de exemplu, cei care folosesc purificatoare de genul acesta o să își dea seama că odorizantele de cameră nu mai au niciun fel de efect. Nu le mai simți. După maxim o oră, mirosul acela s-a dus, pentru că purificatorul își face treaba.
Așadar, aplicația este foarte simplă de utilizat. M-am logat aici cu contul meu, se face prin cloud, are o animație foarte interesantă și îți arată valorile de PM1, PM2.5 și PM10. Astea sunt valori extreme, dacă aș putea să spun așa, pentru că el a curățat aerul constant din această cameră timp de două săptămâni. Ai, de exemplu, opțiunea aici ca atunci când ajungi acasă să îți curețe aerul foarte rapid. Opțiunea „Good night” îți creează o atmosferă foarte liniștită ca să poți să dormi cât mai odihnit, și toate valorile pe care le-a înregistrat în decursul unei săptămâni, de exemplu. Uite, am niște spike-uri aici, atunci când am gătit. În rest, valori destul de mici la mine acasă. Aici au fost un pic mai sus – probabil că m-am mișcat foarte mult pe lângă el și a detectat senzorul respectiv. Funcționează de 2322 de ore și a tras nu mai puțin de 1,2 milioane de picioare pătrate de aer – probabil setat în varianta americană.
Poți să setezi și unghiul de ventilație pentru lamelele de mai sus, să setezi display-ul, de exemplu să îl blochezi ca să nu apeși din greșeală pe el sau, în cazul în care ai copii, să nu ți-l apese copiii din greșeală. Îți spune care este durata de viață a filtrului și, bineînțeles, te direcționează către filtrul de schimb. Spune care sunt filtrele care pot fi spălate și care trebuie înlocuite și, bineînțeles, ce face fiecare. Îți arată practic manualul de utilizare direct în aplicație. Partea mișto e că poți să conectezi aplicația și cu Google Home și poți să setezi, de exemplu, în momentul în care ieși de la birou, dacă ți-ai setat locația biroului, și când ai plecat din zona respectivă de GPS să trimită semnal purificatorului să-l pornească la viteză mai mare, ca să îți curețe aerul din casă și să fie pregătit atunci când ajungi acasă. Sau, eventual, cu 10 minute înainte să ajungi, când te vede în raza GPS-ului, într-o arie de 4-5 km, să înceapă purificarea aerului și să nu meargă constant la o viteză foarte mare.
Poți să îi oprești display-ul de aici, din aplicație, și, bineînțeles, poți să îi faci toate setările posibile. Acum, avantajul unei aplicații este flexibilitatea. Eu ți-aș recomanda însă să îl lași pornit tot timpul și să îl lași pe auto, să își facă treaba.
Așadar, atunci când cumperi un purificator, trebuie să te uiți la trei lucruri. În primul rând, dimensiunea lui și capacitatea aerului pe care este capabil să-l filtreze. În cazul de față, avem o valoare de 612 mp pe oră, ceea ce înseamnă că o cameră de 18 mp o va servi în aproximativ 5 minute. Asta înseamnă că poate să îți curețe aerul din camera respectivă în mai puțin de 5 minute. Dacă îți iei un purificator foarte mic ca dimensiune, e foarte probabil ca o să îl auzi tot timpul mergând, cel puțin la treapta a doua, dacă nu chiar mai sus, ca să încerce să îți curețe aerul. Pentru că tu te vei mișca în cameră, vei ridica praful din cameră, vor exista poluanți externi și interni de care am vorbit mai devreme, și așa mai departe. Vrei unul care să fie silențios și nu poți să obții chestia asta pentru că fizica nu te lasă. Trebuie să ai un ventilator mare, cu o capacitate mare de absorbție, ca să poată să fie silențios.
Lucrul acesta se întâmplă și la computere, de exemplu. Când folosești ventilatoare mici, este foarte zgomotos. De aceea laptopurile sunt foarte gălăgioase. Un alt lucru foarte important este filtrul HEPA. Trebuie să fie un filtru True HEPA, pentru că existau la un moment dat filtrele HEPA și de aceea a fost inventat filtrul sau denumirea de filtru True HEPA, ca să știi că este un adevărat filtru HEPA. Este un filtru de hârtie, în forma aia pe care ți-am arătat-o mai devreme, care este capabil să curețe și acele particule de 2.5 și de 1 micron.
Un al treilea lucru – orientează-te către un producător de renume, cum este de exemplu Levoit, care are o vechime destul de mare pe piața din România. Este practic numărul unu în Statele Unite și de aceea vei ști cu siguranță că vei găsi filtre pe viitor. Da, nu este ieftin. 1800 RON este investiția inițială pentru un astfel de dispozitiv, care vine și cu un filtru care o să te țină liniștit un an de zile, iar apoi, în fiecare an, câte 450 RON – aproximativ 40 RON pe lună. Deci, prețul a două cafele mai fancy sunt cumva garanția că vei avea tu un aer foarte curat în casă.
Ce mi-a plăcut la acest model? Faptul că este mare, faptul că are un ventilator foarte mare pe partea din față și reușește să fie suficient de silențios încât să pot dormi cu el. Eu am o problemă – când adorm, trebuie să fie foarte liniște în cameră. Nu pot să adorm pe gălăgie. Poate de aceea se spune că la copiii mici ar trebui să îi lași să adoarmă în gălăgie, în gălăgia normală a casei tale, de exemplu, în așa fel încât să se obișnuiască cu chestia asta, să poată adormi în situații care nu sunt ideale, nu perfecte.
Îmi place că filtrul este integrat și există un singur filtru pe care trebuie să-l schimbi, care conține și cel de carbon și cel HEPA. Uneori facem greșeala asta, ne gândim „Ok, filtrul de carbon nu-l schimb acum că mi se pare că arată ok și schimb doar filtrul HEPA că ăla s-a mai murdărit”. Pe de altă parte, nu-i bine să faci ca mine și să depășești cu cel puțin jumătate de an durata de viață a filtrului, pentru că mi-am dat seama după aceea că filtrul respectiv de carbon nu-și mai face efectul, nu mai curăță niciun fel de mirosuri. Da, am un aer mai curat în casă, nu mai am particule de praf, dar pe de altă parte, mirosul stagnează continuu. Filtrul acela, apropo, nu poate fi spălat, nu poate fi înlocuit, nu există altă variantă. Deci, te vei baza pe filtrele producătorului.
Mai am situații în care am ales un purificator slab, un no-name care, după un an de zile, nu se mai găsește pe piață și, desigur, nu mai există nici filtre pentru el. Fiecare producător are filtrele lui și compatibilitatea lui. De aceea, e bine să mergi pe o variantă un pic mai scumpă, pentru că știi că vei primi un suport mai îndelungat pe durata de viață a aparatului și chiar după aceasta. Garanția fiind de doi, trei ani de zile pentru un astfel de dispozitiv, e normal să te aștepți la o durată de utilizare de patru, cinci ani de zile, măcar atât. Lucru pe care cei de la Levoit îl pot asigura.