Cum și de unde înveți cel mai ușor programare

De ce să înveți programare?

Am discutat de mai multe ori aici despre programare, despre viitorul pe care ți-l poți construi cu un astfel de job sau de business-ul pe care îl poți crea de la zero împreună cu niște oameni pasionați și talentați. Programarea nu mai este doar pentru cei foarte tehnici, este pentru oricine. De asemenea, nu mai este văzută doar ca pe un ”loc de muncă” ci poate fi o trambulină către un viitor în care îți poți plăti într-o singură zi facturile până la sfârșitul vieții. Atât pentru tine cât și pentru copii sau nepoții tăi.

Am mers prea departe? Nu cred, unicornii sunt reali dacă vorbim de aplicații. Chiar așa se numesc companiile care dau lovitura și asta țintesc mulți dintre cei care intră în acest domeniu. Și nu este nimic rău în asta. Ai o idee bună, reușești să o implementezi și să o vinzi pe o sumă pe care nici unul dintre noi nu o va câștiga muncind toată viața, chiar și 12 ore pe zi. Iar apoi te concentrezi să perfecționezi acel produs, să îl fac cât mai cunoscut dacă rămâi în cadrul companiei. Ori, te orientezi către altceva, îți acorzi timp pentru pasiunile tale cu care vei schimba cu siguranță lumea, pentru că acum nu mai ai grija zilei de mâine.

Până acolo însă te împiedică un singur lucru. Nu știi să programezi. Nu ai nici cea mai vagă idee cum se scrie o linie de cod pentru că, ori ești prea tânăr și nu ai avut când să înveți, ori vii dintr-un domeniu care nu are legătură cu liniile de cod. Există și a treia variantă, ești un profesionist care însă nu știe suficient de multe pentru a finaliza acel program la care te chinui de foarte mult timp.

Cum înveți?

Acest material este realizat în parteneriat cu cei de la Telecom Academy și astăzi am să îți spun cum poți învăța o mulțime de limbaje de programare, indiferent că ești student, ori ai o vârstă mai înaintată și vrei să faci o reconversie profesională, ori ești un profesionist care își dorește să se specializeze pe domeniul lui.

Înainte să începem află că m-am documentat intens despre ei și părerile celor care au folosit cursurile lor sunt foarte pozitive. Cel mai des menționat element este faptul că ”cursurile lor sunt pe bune” bine explicate și documentate, create de la zero și dacă nu treci examenul nu treci mai departe. Nu sunt aici pentru bani ci ca să te ajute să înveți acel modul de programare pe care te-ai decis să îl faci.

Cursurile nu sunt gratis?

Acum, de ce să plătești pentru cursuri când găsești totul pe internet, gratuit? Internetul este o sursă incredibilă de informații însă este destul de anevoios să înveți de unul singur, mai ales de la zero, și mai ales un domeniu despre care nu știi mai nimic. Pierzi de cel puțin zece ori mai mult timp dacă o iei de la zero, doar încercând să îți dai seama în ce direcție să mergi, și în plus mai dai și de informații greșite. Foarte multe informații greșite.

Am spus-o și o mai spun, nu investești în niște cursuri ci în tine și în viitorul tău. Și eu am plătit de exemplu pentru o serie de cursuri de editare video și de vorbit la cameră pentru că m-am săturat să găsesc informație volatilă pe YouTube, și să mă chinui să o filtrez eu. Am învățat mult mai repede și aș fi plătit și mai mult pentru asta dacă era necesar.

Fiecare curs are un anumit preț și în funcție de modulele pe care le numără, prețul poate crește. Aici vorbim de nivelul la care ai ajuns și la fiecare dintre ele trebuie să dai un examen.

Ce poți învăța la Telecom Academy?

Cam de toate! Rețelistică, Java, Web Design, PHP, Python, CISCO, Sisteme de Operare, Securitate, Office, Grafică, și chiar o limbă străină. Și pe toate le faci împreună cu un profesor specializat pe acel domeniu, adică cineva care îți poate explica ”de ce”. Iar când vine vorba de programare există foarte mulți ”de ce” pentru că doar așa poți învăța cum funcționează acel limbaj de programare.

Cum funcționează?

Îți faci cont online la ei, pe domeniile pe care vrei să le aprofundezi și te apuci de curs. Acestea sunt structurate pe capitole și la finalul fiecărui capitolu există un examen. Înaintea acestuia ai și materialul video pe care îți recomand să îl vizionezi pentru a înțelege tot ce ai citit mai devreme.

Atunci când ai o întrebare te duci în secțiune de discuție și vezi dacă s-a mai vorbit despre asta și are cineva o rezolvare. Poți comunica așadar atât cu participanții la curs cât și cu profesorul pe mail pe toată durata cursului. Este ca un fel de forum de discuție, însă spre deosebire de un forum public pe internet, acolo se vorbește doar despre acel curs specific. Din nou, nu trebuie să filtrezi informația și asta te va motiva să continui cu învățarea.

 

Ce oferă în plus un astfel de curs?

O direcție pe care să o urmezi în procesul de învățare, tocmai pentru ca să nu pierzi interesul pentru că ar fi fost prea greu să găsești informațiile de care ai nevoie. În plus, nu ai nevoie să te deplasezi la sediul lor pentru a face fiecare oră de curs, așa cum se întâmplă deseori și poți învăța atunci când ai timp. Faptul că sunt bine structurate ajută cel mai mult procesului de învățare.

Două pont-uri!

Primul pont – învață limba engleză. Fără ea nu vei avea cum să stăpânești toți termenii de programare și să avansezi prea repede. Ai cursuri și pentru asta pe care te sfătuiesc să le ai în vedere din prima. Nu este atât de greu precum pare, și chiar dacă ai 35 de ani poți să o aprofundezi destul de repede. Metodele de învățare ale unei limbi au avansat mult față de ce știam noi acum 25 de ani. Eu îmi aduc aminte cât de complicate erau cursurile la școală în clasa a 5-ea și cum am învățat-o de la televizor.

Al doilea pont – dacă nu ești încă decis ce poți învăța, începe cu unul dintre cursurile gratuite de pe site. Așa te vei convinge cât de bine sunt structurate cursurile și cât de repede ajungi să parcurgi materia. Aș începe cu Networking Essentials dacă vrei să te specializezi pe rețele și de ce nu, și cursul de Entrepreneurship sună foarte bine.