Cum să gestionezi eficient o mărire de salariu

Ai muncit pe rupte în ultimele luni. Ai obținut rezultate mai bune. Compania pentru care lucrezi și-a mărit veniturile sau performanțele datorită aportului tău suplimentar.

Ai făcut pasul decisiv și ai cerut o mărire de salariu. Ți-ai jucat cărțile corect și ai obținut-o mai repede și mai ușor decât ți-ai imaginat. Acum, așează-te pe scaun, trage adânc aer în piept, închide ochii și relaxează-te. Greul abia începe.
Ceva nu se leagă, nu-i așa? Cum adică, greul abia începe? Câștigi mai mulți bani, deci teoretic ar trebui să te simți mai bine și să trăiești mai bine. Doar că, în cele mai multe cazuri, euforia unui portofel mai gros te face să arunci banii pe care îi câștigi în plus pe tot felul de lucruri inutile sau care nu te ajută deloc să progresezi.

Pentru ca salariul tău să te ajute să te dezvolți mai bine, trebuie să iei în calcul aspecte deseori neglijate în astfel de situații:

Scapă (mai repede) de datorii

La sfârșitul anului trecut, aproximativ 908.000 români aveau credite la bănci, iar 474.000 dintre acestea erau de tip ipotecar. Dacă te numeri printre ei, folosește mărirea de salariu pentru a scăpa mai repede de împrumut, în special dacă creșterea veniturilor este semnificativă. Aici ai mai multe variante: negociază cu banca creșterea ratei lunare cu scopul de a plăti mai repede creditul, achită două rațe dintr-un foc pe lună sau pur și simplu mărește suma plătită lunar băncii chiar și cu numai 20-30%. Ultima soluție a fost adoptată și de colegul meu George cu rezultate mult peste așteptări.
Dacă ai un credit mai mic de nevoi personale sau doar un împrumut de la un prieten, achită-l integral cât mai repede, pentru liniștea ta sufletească. Îmi vei mulțumi mai târziu.

Economisește mai mult

N-ai nici un credit? Nu te repezi să spui că ești liber să cheltui banii în plus pe orice (prostie) vrei tu. Este important să te gândești (și) la viitorul tău, motiv pentru care transferă o parte din surplus într-un cont de economii sau depozit bancar. Eu numesc chestia asta fond de rezervă, care într-un caz ideal ar trebui să-ți acopere nevoile financiare pe cel puțin șase luni. Asta pentru că o mărire de salariu nu-ți garantează nici pe departe că vei avea același loc de muncă forever, iar situația ta financiară se poate înrăutăți oricând în funcție de modul în care merge economia.

Schimbă-ți garderoba

Poate că zicala “haina îl face pe om” este exagerată (da, chiar este!), dar o garderobă potrivită este esențială pentru a face o impresie bună celor din jur și, mai ales, pentru ca tu să te simți mai bine în pielea ta.

Și nici măcar nu trebuie să cheltui chiar atât de mulți bani pentru a face o astfel de schimbare. Nu-ți cer să-ți cumperi cinci perechi de blugi, zece tricouri, cinci cămăși și trei sacouri. Colegul meu, Răzvan, are o strategie pe cât de inedită, pe atât de eficientă: poate avea cinci ținute diferite cu aceeași pereche de blugi. Sună bine? Eu zic că da. Nu uita însă să-ți cumperi o cămașă albă. Este obligatorie în garderoba oricărui bărbat.

Cumpără experiențe

Rutina și adaptarea sunt inamicul fericirii. O mărire de salariu poate echivala cu achiziționarea unui nou iPhone, dar asta te va face fericit doar pe termen scurt, până când te obișnuiești cu ceea ce ai. Folosește o parte din surplus pentru lucruri care îți pot îmbogăți viața: cumpără experiențe, nu lucruri.

Călătorește la munte, la mare sau mergi într-un city break la final de săptămână. Du-te la o expoziție, sunt multe locuri atractive și educative în București care sunt vizitate doar de Noaptea Muzeelor. Fă un curs pentru a învața ceva nou într-un domeniu care până acum a reprezentat doar o pasiune.

Indiferent ce alegi astfel de lucruri îți vor oferi energia necesară pentru a te simți bine în fiecare zi, alături de persoanele care contează pentru tine.

Concluzii

O mărire de salariu îți poate îmbunătăți viața, însă pentru asta trebuie să aplici câteva reguli aparent simple pentru a evita situația în care banii obținuți în plus se duc pe lucruri inutile sau care nu te ajută în nici un fel să te dezvolți.

Sfaturile noastre te vor ajuta să eviți această problemă. Nu spun că trebuie să le aplici pe toate și cu atât mai puțin să le respecți ad-literam. Citește-le, analizează-le și adoptă ceea ce se potrivește personalității tale.

Tu ce ai făcut când ai obținut ultima mărire de salariu?