Cum alegi furnizorul de energie electrică

De la 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică s-a liberalizat complet, iar prețurile nu mai sunt reglementate de stat. Ai timp până la 31 martie să decizi dacă accepți să continui actualul contract pe baza unui serviciu universal mai scump sau dacă optezi pentru un contract nou cu prețuri concurențiale, la același sau la un alt furnizor de energie electrică.

Este important să înțelegi că schimbarea furnizorului de energie electrică nu implică niciun drum la sediul acestuia și niciun fel de schimbare la circuitul electric din casă. Nu vine nimeni de la noul furnizor la tine acasă. Prin urmare, chiar dacă ești o persoană comodă, analizează ofertele pentru energia electrică.

Situația actuală a contractelor pentru energie electrică

La sfârșitul anului trecut, în România existau peste 8.7 milioane de consumatori casnici de energie electrică, dintre care aproape 67% aveau contracte cu prețuri reglementate de stat, iar 33% aveau acorduri cu prețuri concurențiale.

  • contract cu prețuri reglementate de stat: prețul energiei electrice este stabilit de statul român prin ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei);
  • contract cu prețuri concurențiale: prețul energiei electrice este stabilit de furnizorul energiei electrice (Enel, E.ON, CEZ, Electrica sau orice alt furnizor alegi). În cele mai multe cazuri, prețul este cu câteva procente mai mic sau mai mare decât prețul reglementat, în funcție de furnizor și de planul tarifar pe care îl alegi.

Nu știi dacă ești client cu contract reglementat sau concurențial? Citește contractul cu furnizorul tău de energie sau verifică pe factură dacă este menționat undeva “factură piața concurențială” sau ceva asemănător. Dacă nu, cel mai probabil ești client cu preț reglementat.

Scenariul 1: nu faci nimic

Este foarte posibil ca cei mai mulți clienți cu prețuri reglementate să nu facă nimic. Una dintre cauze este comunicarea dezastruoasă din partea ANRE pe acest subiect și faptul că cei patru mari furnizori au anunțat noile prețuri la energie electrice în perioada 20-25 decembrie, adică exact înainte de sărbători, când întrebarea principală era “ce cumpărăm de Crăciun?”, nu “de la cine să luăm curent?”.

Legislația actuală prevede că, dacă nu faci nimic, vei fi trecut automat pe un contract de servicii universale cu actualul tău furnizor de energie electrică.

  • contract cu servicii universale: prețul energiei electrice este stabilit de furnizorul energiei electrice (Enel, E.ON, CEZ, Electrica sau orice alt furnizor alegi). Prețul este semnificativ mai mare decât prețul reglementat și decât prețul concurențial.

Practic, contractul tău rămâne valabil, dar condițiile contractuale se vor schimba și nu va exista o perioadă bine definită de timp în care contractul să fie valabil, pentru că nu există un acord explicit al tău în acest sens. Întrucât furnizorul nu știe dacă și cât vei mai rămâne alături de el, îți furnizează energie pe baza unui contract universal, iar prețul energiei este semnificativ mai mare decât prețul reglementat care a fost valabil până în 31 decembrie.

Cât de mare este diferența comparativ cu tariful reglementat? Uite datele anunțate de furnizorii mari:

  • Enel Muntenia Sud (București, Ilfov, Giurgiu): prețul este mai mare cu 23.4%;
  • Enel Banat: prețul este mai mare cu 25.7%;
  • Enel Dobrogea: prețul este mai mare cu 18%;
  • CEZ: prețul este mai mare cu 17.5%;
  • Electrica: prețul este mai mare cu 13.9% – 16.5%, în funcție de zonă.

Alternativa este să alegi un contract în piața concurențială, adică să alegi una dintre ofertele curente ale unui furnizor de energie electrică, la fel cum alegi și abonamentul de telefonie în funcție de nevoi și preferințe. În acest caz, prețurile energiei electrice vor fi sensibil mai mici sau mai mari decât prețurile reglementate, dar mult mai mici decât prețurile din cadrul serviciului universal.

Noutate importantă: Din cauza scandalului legat de modul în care a fost gestionată această schimbare majoră, Ministerul Energiei a anunțat că în 15 ianuarie va modifica legislația. Astfel, clienții care nu fac nimic vor fi trecuți direct pe un preț concurențial, mai exact pe cea mai ieftină ofertă a furnizorului actual de energie electrică.

Scenariul 2: alegi o altă ofertă

Chiar dacă legislația va fi modificată și vei fi trecut automat pe cel mai bun preț al furnizorului tău, îți recomand să analizezi toate ofertele pe care le ai la dispoziție în funcție de zona în care locuiești.

Pentru asta, cel mai simplu este să accesezi comparatorul oficial disponibil pe site-ul ANRE, care include ofertele de la toți furnizorii de energie electrice din zonă geografică în care locuiești. În comparator trebuie doar să completezi câteva date:

  • Tip client: casnic
  • Data de la care se aplică ofertă: introdu dată curentă
  • Tip ofertă: ofertă concurențială
  • Județ: județul în care locuiești
  • Consumul din factura curentă: consumul de energie electrică pe care l-ai avut pe ultima factură, pentru a realiza o comparație a ofertelor
  • Valoarea facturii curente: costul energiei electrice pe care l-ai achitat la ultima factură
  • Nivel tensiune: joasă tensiune

După ce apeși pe “Compară oferte” se va încărca o pagină cu oferte de la diverși furnizori de energie electrică. În principiu, indiferent de județul selectat, vei primi aproximativ 100 de oferte de energie electrică. Cum o alegi pe cea potrivită?

În primul rând, cele 100 de oferte vin de regulă de la 10-15 furnizori. Numărul de oferte este atât de ridicat pentru că fiecare furnizor are mai multe oferte. Iată la ce trebuie să fii atent, pe lângă preț:

  • verifică dacă prețul energiei electrice este fix pe perioada contractului sau dacă furnizorul îl poate modifica fără un acord din partea ta;
  • verifică dacă prețul energiei electrice diferă în funcție de oră. Există oferte la care prețul este mai mic pe timp de noapte și mai mare pe timp de zi;
  • verifică dacă, pe lângă prețul propriu-zis al energiei electrice, există și un abonament zilnic. În general, ofertele cu abonament zilnic sunt avantajoase dacă ai un consum ridicat de energie electrică, pentru că prețul per kWh este mai mic;
  • verifică dacă prețul din ofertă este valabil indiferent de consum sau dacă, după atingerea unui anumit prag de kWh, prețul suferă modificări;
  • verifică alte costuri incluse în factură: aici mă refer la diverse tarife pentru furnizarea efectivă a energiei electrice, inclusiv tariful de transport, tariful pentru serviciul de distribuție și tariful pentru serviciul de sistem;
  • verifică valoarea taxelor incluse în factură: indiferent de furnizorul pe care îl alegi, vei plăti o taxă de cogenerare de înaltă eficiență (taxă folosită pentru îmbunătățirea eficienței de producție a energiei electrice), o taxă pentru certificate verzi (achiziționate de furnizori, întrucât aceștia sunt obligați să furnizeze energie realizată parțial din surse regenerabile) și accize al căror nivel este stabilit de stat.
  • verifică modul în care furnizorul citește contorul de energie electrică: care este frecvența cu care trimite un angajat să citească contorul și modalitățile în care poți transmite personal indexul contorului (prin telefon sau prin platforma online a furnizorului);
  • verifică cum poți plăti factura: este esențial să o plăti plăți prin transfer bancar sau direct din platforma online a furnizorului;
  • căuta informații despre furnizor: în special dacă alegi un furnizor mic, este foarte posibil să nu cunoști prea multe detalii despre el. Prin urmare, căuta informații pe internet (de exemplu, pe forumuri) despre firma respectivă și intră pe  site-ul oficial pentru a afla detalii despre modalitatea în care raportezi eventualele defecte, cum se remediază defectele și dacă există depanatori în zona ta, mai ales dacă locuiești departe de un oraș mare.

Îți dau și un exemplu concret: este foarte posibil ca cea mai ieftină ofertă de pe site-ul ANRE să aparțină AIK Energy. Până de curând, această firmă a activat și pe piața concurențială de gaze naturale, însă în luna noiembrie a anului trecut și-a anunțat clienții că nu mai poate asigura furnizarea gazelor. Efectul a fost că toți clienții au ajuns din oficiu la un alt furnizor, Premier Energy.

În plus, la sfârșitul anului trecut, doi dintre principalii producători de energie electrică din România, Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia, au reziliat contractele de vânzare de energie către AIK Energy, cel mai probabil pentru că firma nu a putut garanta plata viitoarelor contracte.

Prin urmare, verifică cu mare atenție firma pe care o alegi ca furnizor pentru energia electrică.

Cum am ajuns să alegem un nou furnizor de energie

Pentru a înțelege mai bine cum am ajuns să fim nevoiți să alegem un nou contract pentru energia electrică, este important să cunoști pe scurt istoria acestei pieței în România.

O lungă perioadă de timp, piața energiei electrice a reprezentat integral un monopol de stat. Statul român s-a ocupat de producția, transportul și distribuția energiei electrice, iar prețul energiei plătit de consumatori era stabilit de stat.

În 2002, România a adoptat o legislație pentru liberalizarea treptată a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, iar în 2005 a început să privatizeze pe bucăți Electrica SA, compania de stat care se ocupa cu furnizarea energiei electrice la consumatorii din întreaga țară.

Italienii de la Enel au cumpărat Electrica Muntenia Sud (București, Ilfov și Giurgiu), Electrica Banat și Electrica Dobrogea, germanii de la E.ON au cumpărat Electrica Moldova, iar cehii de la CEZ au cumpărat Electrica Oltenia. În schimb, Electrica Muntenia Nord și cele două filiale Electrica din Transilvania (Transilvania Nord și Transilvania Sud) au fost privatizate prin vânzarea unor pachete de 51% dintre acțiuni pe bursă. Din acest punct, furnizarea de energie electrică a devenit în mare parte privată, fără implicarea statului român.

Deși facturile de energie electrică sunt emise de Enel, E.ON, CEZ sau Electrica, prețul energiei electrice a continuat să fie reglementat de stat prin ANRE. Prin urmare, noi, consumatorii, am continuat să plătim un preț reglementat, stabilit de stat, deși energia electrică este distribuită de companii private. Modul în care este stabilit prețul reglementat este unul mult prea complex pentru a fi explicat aici. Totuși, dacă ești curios să vezi formulele matematice utilizate în stabilirea prețurilor poți descărca documentele PDF publicate de ANRE aici.

Pentru a respecta legislația europeană și economia de piață, în care prețul final al unui produs este stabilit în funcție de cerere și ofertă, ANRE a pus în aplicare legislația din 2002 pentru a elimina treptat prețul reglementat pentru energia electrică.

Primul pas a fost făcut în preajma anului 2015, atunci când au început să apară o serie de mici furnizori de energie electrică. Principala noutate pe care au adus-o noii furnizori pe piață a fost că prețurile practicate nu erau cele reglementate de stat, ci prețuri stabilite de companiile respective. Aceste prețuri au primit numele de prețuri concurențiale.

De asemenea, și cei patru furnizori majori de energie electrică au avut posibilitatea de a încheia contracte concurențiale în anumite condiții, în special în cazul clienților care au fost nevoiți să schimbe contractele (de exemplu, au trecut contractul pe un alt nume după decesul titularului de contract).

Cel mai cunoscut furnizor de energie electrică în regim concurențial este Digi Energy. La lansarea pe piață în 2015, Digi Energy a propus tarife foarte mici comparativ cu cei patru “granzi”. În timp, Digi Energy a ajuns la o cotă de piață de 3.6%, cea mai mare cu excepția furnizorilor de top, însă pe de altă parte tarifele au început să crească vertiginos. În 2019, la numai patru ani după intrarea pe piață, Digi Energy anunța că își retrage oferta pentru noi abonați din cauza “volatilității costurilor energiei electrice”.

De altfel, dacă prețul energiei electrice pentru consumatorul casnic este relativ stabil, prețul de vânzare al energiei electrice pe bursa din România variază foarte mult, inclusiv de la o zi la alta. Cauzele principale sunt discrepanțele între producția națională și cererea consumatorilor (mai ales în perioadele caniculare de vară), diversitatea de producători de energie electrică sau modurile în care se produce aceasta. Și asta în ciuda faptului că unii producători de stat sunt obligați să vândă energia cu prețuri care nu pot depăși un anumit prag.

Poți vedea informații în timp real despre sursele de producere a energiei electrice pe site-ul Transelectrica, operatorul național de transport de energie electrică. Acesta preia energia de la producători și o transportă până la furnizori. În principiu, Hidroelectrica este principalul producător de energie electrică din România, cu o cotă de piață de 30%-40%%, în timp ce Nuclearelectrica asigură aproape 20% din producție prin centrala nucleară de la Cernavodă. Cele mai mari discrepanțe apar la energia eoliană, pentru că producția este dependentă de condițiile meteo.

Revenind la liberalizarea treptată a pieței de energie electrică, ultimul pas a fost făcut în 1 ianuarie 2021. Prețurile reglementate au dispărut și au fost înlocuite de tarifele universale și concurențiale despre care am vorbit în prima parte a articolului.

Povestea nu se termină însă aici: Ministerul Muncii lucrează de 8 ani la un proiect de lege pentru “consumatorii vulnerabili”, care vor primi “suplimente de energie” pentru încălzirea pe timp de iarnă. Astfel, cei care obțin venituri nete de până la 810 lei pe persoană în cazul familiilor sau până la 1445 de lei în cazul celor care locuiesc singuri vor primi un supliment lunar de 30 de lei pentru energia electrică și 10 lei pentru gaze naturale. Dacă persoana sau familia folosește pentru încălzire doar energie electrică, “suplimentul” va fi de 80 de lei pe lună. Nu este însă clar dacă și când va fi aprobat acest proiect de lege.

Concluzii

Piața energiei electrice este complicată. Mult mai complicată decât abonamentul de telefonie mobilă sau internet, întrucât există numeroase companii de stat și private implicate în această industrie, există numeroase moduri de a produce energie electrică și numeroase reglementări ale statului (nu doar în privința prețului, ci și a altor elemente).

În final, nu ezita să lași un comentariu în care să ne povestești ce decizie ai luat tu în privința contractului pentru energia electrică și cum ai ales furnizorul de energie electrică.