Cum afli dacă ai fost HĂCKUIT – Cavaleria.ro

Știai că adresa ta de email este deja vândută și revândută pe internet? Cum s-a întâmplat asta? E simplu, te-ai abonat cândva, undeva, pe un site de care ai uitat, iar acel site a fost spart și baza de date furată. Se întâmplă des și doar o mică parte din site-urile sparte raportează acest lucru. Și majoritatea dintre ele o pățesc aproape în fiecare an, de mai multe ori. E normal să fie vizate având zeci sau sute de milioane de conturi de utilizatori.

Cum afli așadar dacă ai fost hăckuit? intră pe https://haveibeenpwned.com/ și introdu adresa de mail. Dacă ai cel puțin o alertă atunci baza de date a acelui site a fost furată și e pe undeva pe internetul ”gri” la vânzare. Și nu va fi vândută o singură dată, nu există exclusivități, ci de sute de ori. Primul pas este să îți schimbi parola, rapid ca să nu riști nimic. Apoi să faci același lucru și cu celelalte adrese de mail.

Nu folosi aceeași parolă simplă ca și până acum, chiar dacă ai pus o literă mare sau o cifră la final. Sunt foarte ușor de spart, mai ales parolele scurte de până în opt caractere. Există computere care fac asta în mai puțin de o secundă, mai ales dacă începe cu numele tău și se continuă cu 1234.