VIDEO | Reclamele TV care mi-au scos peri albi în 2016

SAMSUNG CSC

Există vreo câteva momente în viața mea când răbdarea îmi este pusă la teribilă încercare. Perioadele alea se numesc „pauze publicitare”. Eu monitorizez canalele de știri în fiecare zi și poate din cauza asta pletele mi-s mai albe la 38 de ani decât ale lui taică-miu, la aceeași fragedă vârstă. Lungile și chinuitoarele dezbateri TV poartă răspunderea pentru cam jumate – pentru restul, anatema cade pe spoturile publicitare, făcute parcă să sfideze rațiunea și simțul realității. Reclamele m-au făcut, nu o dată, să îmi imaginez cum arunc o nicovală în ecranul TV, iar fierătania se teleportează direct în biroul șefilor care au comandat, plătit, aprobat și apoi difuzat așa enormități. Pentru că merită, vorba unei reclame. Așadar, publicitate!

„BRD Expresso” și moartea irevocabilă a cratimei

„Miau tot ce vreau”, expresie scrisă pe toate gardurile BRD, deci și la finalul acestui deosebit de inspirat clip, este legitimarea de care analfabeții aveau nevoie ca să uite definitiv de cratima din construcția „mi-au luat dracii mințile”, de exemplu. Până și motanul protagonist pare să se uite cu o mustață ridicată a uimire la această scriere. Însă campania BRD cu pisici ne arată ce nivel de popularitate au bancherii din țara noastră, dacă apelează la gheare de mâță ca să agațe clienți. Și, apropo, cum adică „Expresso”? Ori e Espresso, în italiană, asemenea cafelei care te trezește la realitatea că n-ai adeverință de salariu, ori Expres, ca-n română. Dar să nu fiu hater, ci mai bine să mă bucur că există joburi în publicitate și pentru candidații picați la Bacalaureat.

Linex Forte și diareea promoțională

„Iei antibiotic? Cum ar fi să ai acum și diaree?” – Aceasta este fraza de deschidere a reclamei la Linex, un spot care mă face să cred că diareea e la ofertă sau ceva, că o pot lua cu reducere, dacă-mi fac abonament la farmacie. Dă, boss, diareea-ncoace! Bagă și o ciumă bubonică, o lepră, un scorbut, dacă mai ai pe sub tejghea, că eu sunt mai hardcore! Într-o altă reclamă la medicamente, tot la TV, o altă voce caldă precum… mai bine nu vă zic… îmi spunea că „uneori, diareea poate să-ți strice ziua”. Uau, crezi că există doar uneori această posibilitate, ca planurile să-mi fie sabotate și moralul un pic șubrezit, dacă mațele o iau la vale? În rest, stricarea la intestine îți încununează ziua sau ce? Singurul om care dă în extaz la gândul diareei este probabil copywriterul acestei reclame, pentru care cufureala e mană cerească, fiindcă îi pune și lui ceva d-ale gurii pe masă. Poftă mare!

Leroy Merlin care spionează la vecin

Greu îmi explic de ce spoturile din campania asta nu se termină cu un avertisment să nu încerci acasă tot ce vezi la televizor. Adică nu trebuie să cobori în rapel sau să te dai cu hârzobul de pe terasă ca să spionezi amenajările vecinului de la parter, nu e deloc indicat să te infiltrezi în grădini străine drept angajat de la gaze și să găurești cernoziomul omului la mișto, respectiv sub nici o formă nu trebuie să te dai clown ca să intri conspirat la petrecerea unor preșcolari. Riști să ajungi la ortopedie, la pușcărie, la nebuni sau chiar la morgă. Vremea securiștilor care filau chiar și mirosurile de la tigaia vecinului au dispărut, glorie capitalismului și personal Mielului pentru asta! Mai bine mergi și-ntrebi direct, ca oamenii normali: „Băi nea Pandele, cât ai dat pe ușa asta de metal?”

Provident, credit pentru corigent

Un adolescent-problemă, probabil deja corigent la română, e adus pe calea cea dreaptă de un părinte care-i cumpără cu bani de la Provident niște platane și un amplificator, iar puștiul se transformă din pramatia cartierului într-un rapper care le mixează groovy pe versuri de Eminescu. Ce poveste emoționantă cu final fericit și lacrimi în colț de batistă! Păcat că în viață nu-i chiar așa. În lumea reală, puștiul vindea aparatele primite cadou și cheltuia banii la păcănele, apoi se apuca de vândut heroină ca să acopere datoriile, iar la final fugea din țară, ca să scape de cămătarii cazinoului, în vreme ce taică-su încă plătea rate la Provident. A, da! Și dacă s-ar fi apucat totuși de rap, n-ar fi recitat din Eminescu, mai degrabă din Paraziții. Cuvânt!

Bobonete cel înfulecător de Croco

Actorul din „Las Fierbinți” se îndoapă cu biscuiți Croco, în timp ce predică despre virtuțile alimentației bio sau chiar vegane. Mai să zici că-i un parlamentar care ține un discurs moralizator despre cinste, presărat cu elogii la adresa anticorupției – că altfel nu am știut să-i zic. Reclama în sine nu-i proastă, doar că sub efectul ei mi se usucă limba, prin empatie, deci nu-mi vine să cumpăr sărățele, ci direct bere. Unde dai și unde crapă…

 

Salamul Caroli, reclamă pe ciuperci

Halucinantul spot care a rulat în 2016 la salamul Caroli mi-a văduvit creierul de vreo 15 milioane de neuroni, care au sucombat pe melodia „În pădurea cu alune” adaptată la niște versuri schelălăite cu 90 de procente carne (în frigider), în vreme ce pe muzica asta sinistră dansa un șervețel hidos, cu mutră de criminal în serie, înarmat cu un ditamai iataganul, cu care tăia felii de salam. Iar apoi le înfuleca. Direct scenă din filmul horror „Jucăria”, cum ar veni. Și, probabil, ar fi tăiat și felii de om, dacă s-ar fi încumetat cineva să intre în platou. Platou de filmare, platou de aperitive, ce diferență mai este?

 

Simfonia funduleţelor – Bepanthen

Tu spui „simfonia fundulețelor”, eu aud „simfonia flatulențelor”. O fi de vină intertextul sau mintea mea bolnavă. Oricum, mi se pare profund greșit să arăți la televizor un cocor care face „bitch-slapping” la niște poponețe de bebeluș aliniate ca un xilofon, pe „Rondo alla turca” de Mozart. Copil minune și el, dar totuși…

Pest Repeller, pentru nostalgicii molimelor de altădată

Ești împresurat de șobolani, gândaci, șoareci, furnici, păianjeni? Ce mai, dacă trăiești într-un grajd din Evul Mediu timpuriu, s-ar putea ca această reclamă să-ți fie adresată. Altfel, chiar și în România secolului XXI, unde ați văzut asemenea pestilență? Să faci reclamă la dispozitive de alungat lighioanele din casă sau la buncăre pentru sfârșitul lumii mi se par activități cam din aceeași categorie. Altfel, hal de gospodar e ăla care are nevoie de sfaturi televizate ca să alunge dăunătorii de prin ogradă!