[VIDEO] Film: ROGUE ONE: A Star Wars Story (2016)

În primul rând, te asigur că poți să citești liniștit, nu voi da nici un fel de „spoiler”. Poate unul mai vechi, de Dacie 1300. Dar să revenim la oile noastre spațiale. O să încep prin a te sfătui să vezi acest film la IMAX în 3D, chiar dacă va fi nevoie să te înarmezi cu oleacă mai multă răbdare, până ce ajungi la rând la bilet. Este un film ce se pretează acestei experiențe, fără discuție. Am văzut multe filme la IMAX, dar nu toate aveau efecte suficient de bune încât să justifice formatul 3D. „Rogue One”, însă, este făcut să fie vizionat în fața ecranului de 23 de metri lățime.

Cu siguranță, „Rogue One” este unul dintre cele mai așteptate filme din acest an, iar cele peste 28 de milioane de vizualizări ale trailerului doar pe YouTube vin să confirme asta. Dacă „Star Wars: The Force Awakens” are acțiunea la aproximativ 30 de ani după distrugerea celei de-a doua Stele a Morții, „Rogue One” vine să spună povestea de dinaintea distrugerii celei dintâi asemenea arme teribile. Un pic ambiguu, nu? Nu-i o surpriză pentru fanii fideli cronologia total neortodoxă a seriei Star Wars.

Rogue One rupe și tradiția introducerii scrise pe fond de stele, acel celebru text care dispare în spațiu. Filmul este concentrat pe viața protagonistei Jyn (Felicity Jones), cea care crește odată cu Rebeliunea și care împarte o conexiune greu de imaginat cu arma de distrugere în masă numită Steaua Morții. Însă ceea ce a dus la nașterea acestui teribil instrument va duce și la pieirea sa, pieire de care iarăși se leagă intrinsec atât trecutul, cât și prezentul lui Jyn.

De partea întunecată, miza pentru construirea Stelei Morții este imensă pentru Imperiu și pentru Lord Vader, însă „project managerul” întregii operațiuni este un personaj atât de psihopat și de obsedat, încât amintește de departe de un călău nazist. Steaua Morții are nevoie de un minereu extrem de rar și de prețios pentru a funcționa, iar pentru a-l obține, politrucul lui Palpatine nu se dă înapoi de la nici o josnicie. Da, am zis Vader, pentru că scenariul din „Rogue One” se întretaie surprinzător cu scene din „A New Hope”. Imediat ce vezi filmul, o să înțelegi cum totul se potrivește perfect.

Revedem, aşadar, personaje vechi și noi, navele clasice revin și ele, vizităm planete exotice, frumoase sau ostile, iar efectele speciale de şcoală veche se combină cu trucurile noi de postproducţie, combinaţie ce ne oferă spectacol modern, cu nostalgia trilogiei originale. De muzică s-a ocupat Michael Giacchino și s-a descurcat admirabil, zic eu. Scenariul este logic, fără să te pună pe gânduri, firul acțiunii decurge lin și firesc, dacă eşti familiarizat cu toată cultura Star Wars. Pentru cineva care nici nu a auzit de această serie, este posibil ca finalul să lase multe semne de întrebare.

În concluzie, filmul Rogue One nu dezamăgește și este o mare bucurie atât pentru fanii seriei, cât și pentru amatorii de filme SF în general. Din 16 decembrie, pelicula rulează în cinematografe și îți recomand să îți faci rezervare. Este foarte posibil să fie cumpărate bilete pentru multe săptămâni de aici înainte.