VIDEO – Șase recomandări de animații pentru adulți

desene animate pentru adulți

Copilăria biologică ți s-a terminat de ceva timp, însă fascinația pentru filmul animat încă te bântuie. Recunoaște cinstit, că nu-i absolut nici o rușine! Ți s-au modificat poate standardele și prioritățile, însă apetitul să te hlizești ca nătăfleață de isprăvile unor personaje născocite din condei e înscris în ADN. N-ai să scapi de el vreodată. Și, spre norocul tău, ai de unde alege acum divertisment la orice oră dorești, din orice categorie îți tună prin cap. Poate nu-ți dai seama, dar ești un mare norocos. Ăia ca mine au crescut așteptând weekendul pentru încă o porție drămuită de aventuri în lumea ficțiunii cu Tom și Jerry. Așa că ia și-ascultă sfaturi de om trecut prin viață, că am mai jos o listă cu producții animate numai bune în zilele alea când te plictisești la birou sau când petreci singur o seară acasă, în fața computerului.

Rick and Morty

O comedie SF la limita absurdului, sub marca eternă Cartoon Network, în care cele două personaje centrale adesea divergente găsesc noi și noi moduri de a-și complica reciproc existența. De pildă, într-un episod, Rick Sanchez, de meserie savant nebun, decide că rasa umană trebuie stârpită și construiește o bombă care să rezolve problema definitiv. Mărinimia îl împinge totuși să-și salveze camaradul, pe nepotul său Morty Smith, căruia îi oferă și misiunea de a repopula Terra cu ajutorul unicei femei trecute pe lista de grațieri. Evident, finalul e dincolo de orice așteptări. Dacă-ți plac dialogurile absurde la cadență înaltă, purtate în engleză, ăsta-i un serial pentru tine.

Adventure Time

Tot pentru Cartoon Network a fost produsă și această serie, sub semnătura Pendleton Ward. Personajele principale sunt Finn și Jake, un băiat oareșcare dintr-o societate post-apocaliptică, respectiv un câine cu puteri magice, capabil să se transforme în orice-i vrea caninul. Situațiile la limita logicii în care protagoniștii nimeresc fac tot umorul acestui film, al cărui ritm e și ceva mai relaxat.

Cyanide and Happiness

Este o serie care-mi pare continuarea firească a spiritului nouăzecist reprezentat de Two Stupid Dogs sau de IM Weasel și care-mi amintește ca abordare grafică de personajele 2D ale celebrei producții South Park. Nu e cazul să cauți logică sau consecvență în idei aici, pentru că scurtele filmulețe animate sub acest generic n-au alt scop declarat în afară de caterinca bolnavă, în sfidarea flagrantă a bunului-simț și uneori chiar a corectitudinii politice. Dincolo de orice graniță a rațiunii. Cum ar fi, de pildă, episodul în care personajul central răspunde la spamuri ce-i promit un penis mai mare și venituri de miliardar, iar promisiunile chiar se îndeplinesc. Deznodămintele sunt, însă, mereu neașteptate și te fac să râzi cu un râs al naibii de vinovat.

Simon’s Cat

Asta este de departe seria mea preferată, pentru că… pisici. Și motani. Autorul filmulețelor minimaliste se numește Simon Tofield și are acasă un cârd întreg de feline. Animația sa, care-mi face gândul să zboare la siluetele grațioase de altădată zămislite de talentul lui Ion Popescu Gopo, te face să descoperi un adevăr adesea ascuns, și anume că relația dintre om și pisica sa nu este întotdeauna idilică. Singurele replici pe care le-am auzit în clipurile cu pisicile englezului Simon sunt oricum niște mieunături dintre cele mai simpatice. Iar felina aia albă care apare cel mai adesea în ele seamănă grav de tot cu motanul meu, de aceeași culoare. Cum, necum, om și necuvântătoare dau mână cu lăbuță și se înțeleg în cele din urmă, nu înainte însă de a-ți smulge și ție măcar un zâmbet. Așa-i cu pisicile.

Leo and Satan

Cel mai bun prieten al preșcolarului Leo este nimeni altul decât Prințul Tenebrelor, îngerul căzut în dizgrație, păzitorul Gheenei, marele ispititor, acuzatorul păcătoșilor la Judecata de Apoi și călăul sufletelor damnate pentru veșnicie, Purtătorul de Lumină, Steaua Dimineții, Luceafărul. Satan, cu alte cuvinte. Din vorbele înțelepte ale lui Scaraoțchi cel ușor caricaturizat în acest desen animat, puștiul Leo desprinde învățături utile despre viață, școală, oameni în general și despre sine în special. Confesorul și mentorul tânărului Leo nu prea nimerește însă răspunsurile corecte de fiecare dată și se comportă cam bipolar. Dar ce să-i faci? În asta și constă farmecul Diavolului.

Kin Dza Dza 2013

Că tot am vorbit de Iad, schimbăm puțin imperiul și mergem în Federația Rusă, pentru un remake al unei pelicule clasice, din 1986. Ambele poartă semnătura regizorului gruzin Giorgi Danelia și sunt, după toate standardele, niște distopii cu satiră politică la pachet. În animația asta din 2013, scenariul e ușor adaptat față de producția sovietică. Protagoniștii sunt acum doi cetățeni ai Rusiei, care dau nas în nas cu un extraterestru rătăcit prin Moscova. Acesta vrea doar să ajungă acasă, ar avea și cu ce, îi lipsesc însă niște coordonate. Unul dintre pământeni apasă la nimereală pe un buton al mașinii extraterestre de transport prin Cosmos și totul o ia razna. Rușii se pomenesc pe planeta Pliuk, din galaxia Kin Dza Dza, un loc în care totul e diferit față de Terra. Mai puțin clasele sociale, averea, puterea politică, abuzul de autoritate, corupția și toate celelalte metehne, care par a fi universale. Filmul cinstit, ăla din 1986, de acum trei decenii și ceva, are replici memorabile, cum ar fi aceea că „guvernul nostru locuiește pe altă planetă”. O chestie al naibii de îndrăzneață pentru un film născut sub comunism, cu sau fără Perestroika&Glasnost. Animația e la fel de îndrăzneață, dar te las pe tine să afli dacă bate sau nu apropouri la adresa lui Vladimir Putin.

Aici se încheie lista de recomandări, însă mai menționez în treacăt și alte câteva animații destinate adulților. Sigur ai auzit de multe, dar există șanse să-ți fi scăpat unele. Vezi, de pildă, adolescenții cu vocație de ratat Beavis&Butthead, pe colega lor de generație Daria, familia atipică din Cow&Chicken, cuplul de patrupede hăbăuce din Two Stupid Dogs, relația de „love-hate” dintre IM Weasel și IR Baboon. Te poți crăcăna de râs la poantele fantastice din Family Guy sau la bășcăliile deloc corecte politic din South Park – dar nu cumva să fie copii în preajmă, te avertizez! Pierzi niște vreme și cu Drawn Together, un fake-reality cu personaje fictive din desene animate și jocuri pe computer, unde toată lumea are fantezii sexuale sau chiar și mai rușinoase cu absolut toată lumea. Ugly Americans, dacă nu l-ai văzut, te las să-l descoperi singur. În fond, poate ești și tu curios să vezi ceva așa, la risc, fără o recenzie de cinci stele. Gândește-te doar ce baftă pe tine să te fi născut într-o vreme când poți avea acces la desene animate când vrei, cât vrei, de oriunde ai fi.