CONTROL CU RTX ON PE UN LEGION Y740

Dacă ești gamer hardcore, sunt sigur că ai auzit de Control, făcut de Remedy Entertainment, dezvoltatorii de jocuri video din spatele hit-urilor precum Max Payne, Alan Wake și Quantum Break. Din păcate, cel din urmă nu s-a bucurat de același succes ca primele două, dar asta nu înseamnă că a fost un joc rău.

Așa că ne trezim în 2019 cu un joc mult așteptat, care „abuzează” din plin de tehnologia Ray-Tracing de pe plăcile din seria 2000 de la Nvidia. Fiind responsabil de partea de gaming de la Cavaleria, bineînțeles că l-am testat. Anume, pe un laptop de gaming Lenovo Legion Y740, care vine cu un procesor Intel 8750H, o placă video Nvidia RTX 2080 Max-Q și 32 de giga de RAM.

https://youtu.be/4oR1zkfCNjU

Control este un joc video 3rd person shooter action-adventure. Adică vezi personajul în întregime și împuști de-ți sar capacele. Povestea jocului este complexă, cu elemente grele de science-fiction și urmărește povestea lui Jesse Faden. În universul din Control, realitatea o ia puțin razna și scopul tău este să afli de ce se întâmplă aceste lucruri stranii.

Image result for CONTROL service weapon

În schimbul armelor clasice din shootere, ai la dispoziție un Service Weapon care se transformă în funcție de nevoi. Adică se poate modifica dintr-un pistol într-o mitralieră, într-un shotgun, etc. Acest tip de armă fictivă este foarte bine gândită și sentimentul de shooting cu ea este genial. Îi aduce jocului un aer de noutate bine venit, fiindcă sincer și eu sunt plictisit de aceleași arme recurente din aproape fiecare joc de genul acesta.

Image result for CONTROL

Când vine vorba de grafica din Control, putem spune că este o realizare aparte. De la lumini, la umbre, la texturi, la elementele de fizică ale jocului, totul este excepțional. Dar pe lângă acestea, cel mai important factor este tehnologia Ray-Tracing. Dacă ați mai văzut sau jucat jocuri care dispun de această tehnologie, poate ați observat că în general, ele dispun de un singur element din gama RTX: reflexii, umbre sau iluminare globală. Ei bine, Control deține tot spectrul acesta și rezultatul este deseori impresionant. Cel puțin reflexiile sunt de vârf și adaugă mult la factorul imersiune.

Image result for CONTROL rtx

Cu toate acestea, Ray-Tracing-ul taxează grav PC-ul. Pe laptopul menționat mai sus, cu opțiunile RTX la maximum, îmi taie la jumătate FPS-urile. Adică de la 60 de cadre pe secundă cu setările la maximum, scade undeva în jur de 30 de cadre pe secundă. Dar asta nu e nimic nou, fiindcă asta se întâmplă de regulă atunci când pornești RTX-ul în jocuri. În Battlefield 5 de exemplu, am avut scăderi și de 60 -70 de FPS-uri.

Image result for CONTROL rtx

În orice caz, nu este totul pierdut, fiindcă atunci când tragi linia, Control arată extrem de bine și fără RTX. Per total, Control este un joc care îmi place enorm, iar ca să vedeți exact la ce mă refer, vă invit să vedeți clipul de mai sus.