Concursul Internațional George Enescu 2020

Frumusețe în viață” – este mesajul ediției din 2020 a Concursului George Enescu, care în contextul pandemiei și-a propus să arată că avem cu toții puterea să ne reinventăm, pentru a alege în egală măsură viața și frumusețea.

În contextul agravării situației legate de COVID-19, Festivalul Internațional George Enescu, ediția 2020, va fi reorganizat în două faze distincte. Primele două etape ale competiției vor fi organizate online, în luna septembrie, conform calendarului inițial, în timp ce în timp ce Semifinalele și Finalele fiecărei secțiuni vor fi reprogramate pentru luna mai 2021. De asemenea, accesul publicului la gala de deschidere și la primele două etape va fi exclusiv online și gratuit, în timp ce spectatorii care au achiziționat deja bilete și abonamente vor primi banii înapoi.

Concursul început pe 29 august 2020, adună laolaltă 205 tineri muzicieni rămași în cursă după reorganizarea evenimentului în online, din cei 272 de muzicieni tecuți de preselecția din iunie. Etapa online a concursului se va desfășura până pe 20 septembrie 2021 și va consta în mai multe faze. Sâmbătă, 29 august 2020, a avut loc Deschiderea Concursului, cu concertul de Gală pe scena Ateneului Român, la care au fost prezentate în premier mondială „Brahmsodia” – Triplu Concert pentru vioară, violoncel și pian, op. 169, compus de Dan Dediu, special pentru această ediție şi Concertul pentru clarinet şi orchestră de Alexandru Ştefan Murariu – lucrare distinsă cu premiul I al Concursului Enescu din 2018.

A urmat apoi prima etapă a concursului a fiecărei secțiuni desfășurată conform programului inițial. Între 30 august și 3 septembrie violoncel, 5 – 9 septembrie vioară și pian 11 – 15 septembrie. În această perioadă, toate înregistrările cu interpretările concurenților vor fi publicate pe site-ul festivalulenescu.ro pentru a putea fi ascultate de toți iubitorii muzici clasice, iar membrii juriilor îi vor alege pe cei 12 canditați care vor trece în etapa următoare.

Și cea de-a doua etapă se va desfășura tot online, pe bază de înregistrări, după cum urmează: 5-7 septembrie; vioară, 11-13 septembrie; pian, 17-19 septembrie. Și înregistrările din această etapă vor fi disponibile pentru publicul larg. Din cei 12 concurenți rămași din etapa precedentă, juriilor vor selecta șase pentru fiecare secțiune care vor intra în semifinală.

De asemenea, Competiția de Compoziție se va desfășura integral conform programului inițial. iar jurizarea lucrărilor trimise de concurenți se va face de asemenea la distanță. Pe 20 septembrie câștigătorul secțiunii va fi anunțat pe site-ul festivalenescu.ro De asemenea, tot aici poți găsi și programul complet în secțiunea „program“.

Așa cum spuneam, semifinalele și finalele la cele trei secțiuni de instrumente vor fi programate pentru mai 2021, la Ateneul Român.