FILM 2018 | The Commuter – Pasager în trenul terorii

Thrillerul “The Commuter” îl recalifică la locul de muncă pe Liam Neeson şi-l clasează cu brio în sfera specialiștilor în pelicule de acțiune. O performanţă firească, mai ales după succesul său anterior din seria “Taken”. În filmul cu nume de navetist, actorul sinonim cu “O să te găsesc şi o să te omor” îşi face apariţia în chip de Mr. Impossible, pus în situația de a dezlega o enigmă. 

Filmul are un debut suprarealist, care parcă forţează meandrele concretului când ni-l arată pe protagonist cum îşi parcurge drumul de acasă la birou, traversând trei anotimpuri. Aşa, ne dăm seama de la prima scenă ce viaţă tristă şi rutinată are acest Michael McCauley,  un navetist care zilnic îşi aruncă pe geam o felie zdravănă din viaţă doar ca să ajungă la muncă, în Manhattan, şi apoi din nou acasă. McCauley are un trecut destul de încărcat, dar totul e spre bine, pentru că din tumultuoasa istorie personală i-a rămas cu titlu de bonus talentul pentru lupta corp la corp.

Acţiunea începe să se deruleze din clipa când McCauley este abordat de enigmatica Joanna, interpretată de Vera Farmiga, o seducătoare şi misterioasă blondă care îi pune pe masă o ofertă greu de refuzat. Spre imposibil, chiar. Contra sumei de 100.000 de dolari, eroul nostru are de găsit o persoană misterioasă. Odată ce acceptă pactul, personajul lui Neeson se găseşte blocat într-o conspiraţie și constată că o grămadă de vieţi riscă să fie prăpădite, inclusiv vieţile membrilor propriei familii.

The Commuter

Personajul jucat de Neeson este un fost polițist, iar experienţa cu aplicarea legii îl ajută să fie pregătit pentru orice provocare. Infinitele lui drumuri cu trenul l-au făcut să-şi cunoască deja partenerii de călătorie, despre care acum are prilejul să-şi pună foarte multe întrebări. Cine poate fi mintea criminală din spatele întregului complot pe care încearcă să-l dezlege? Întrebarea asta obsesivă amplifică suspansul, iar aşa se face că pe parcursul filmului nu prea ai ocazia să te plictiseşti. Din contră, te integrezi şi tu în mica lume a navetiştilor şi până la capătul liniei ajungi familiarizat cu fiecare cotlon al garniturii. Nu lipsesc, evident, scenele de luptă şi alergările de pe un vagon pe altul, totul în plină viteză.

Te las pe tine să descoperi restul intrigii, precum şi deznodământul filmului, a cărui morală este, în opinia mea, că atunci când o blondă irezistibilă te abordează în tren cu o solicitare neobişnuită, coboară la prima şi ia autobuzul. Preferabil, până la cinema, unde această peliculă rulează din 12 ianuarie 2018.