Circuit ȋn Maroc și zile calde de Brumӑrel

Pentru cei care ȋncӑ nu au avut  parte de o vacanțӑ pe anul acesta, vin cu o propunere minunată. Ce ați spune de un circuit ȋntr-o destinație caldӑ, ȋn mijlocul toamnei? Safari pe cӑmile ȋn deșert, monumente musulmane și ruine din Evul Mediu. Cam așa aș defini, ȋn cȃteva cuvinte, locul unde am mers inițial cu inima pe jumӑtate ȋnghețatӑ, ȋnsӑ de unde m-am ȋntors cu o dorințӑ arzӑtoare de povestit și ȋmpӑrtӑșit cu voi tainele Marocului. Orașele vӑzute sunt extrem de populare (dar și populate de turiști!), iar aerul arӑbesc te poartӑ ȋnapoi ȋn istoria și cultura epocii medievale.

Voi ȋncepe cu Casablanca, centrul economic al Marocului ce nu trebuie sub nici o formӑ ocolit. Eu inițial am fost curioasӑ sӑ fac cunoștințӑ cu acest oraș datoritӑ filmului ce-i poartӑ numele. Prima vizitӑ ce trebuie fӑcutӑ este la Moscheea Hassan, cea mai importantӑ atracție turisticӑ și cea mai frumoasӑ clӑdire religioasӑ din lume. Pe lȃngӑ faptul cӑ este uriașӑ (a doua din lume, dupa moscheea din Mecca) și are o poziționare splendidӑ pe malul oceanului, puteți pӑși ȋn orice zi ȋn interiorul sӑu cu excepția zilei de vineri, chiar dacӑ nu sunteți de religie musulmanӑ.

moscheea-hassan

Dacӑ doriți sӑ vedeți și partea modernӑ a orașului Casablanca puteți merge la La Corniche, unde veți gӑsi cinema, cluburi private și alte locuri luxoase. Într-un oraș cu milioane de locuitori se cade sӑ gӑsim tot atȃtea bazaruri, nu? “Le Grand Bazar” ȋl gӑsiți ȋn centrul istoric, unde atenție prețurile sunt destul de piperate, ȋnsӑ dacӑ sunteți un bun negociator cu siguranțӑ veți pleca cu pungile pline, mai ales cӑ mulți dintre vȃnzători vorbesc englezӑ sau francezӑ. Pȃnӑ sӑ pӑrӑsiți orașul mȃncați o ȋnghețatӑ de la Oliveri (lȃngӑ Parcul Arab)! Faceți-o mӑcar pentru mine! Și sӑ fie cu fructe, vă rog. Este absolut delicioasӑ!

Pentru a vӑ domoli puțin pofta rӑmȃneți cu proviziile și ȋnghețata ȋn mȃnӑ pentru urmatorii 250 km și haideți sӑ ne ȋndreptӑm cӑtre un alt punct de interes turistic, și anume Marrakech. Cu o istorie de aproape un mileniu, reprezintӑ capitala imperialӑ a Marocului și deține douӑ mari palate, care se numӑrӑ printre cele mai fascinante clӑdiri islamice din lume: Palatul Regal și Palatul Bahia. În cӑlӑtoria vostră de-a lungul strӑduțelor mici ce vӑ vor purta cӑtre destinații ȋncȃntӑtoare, veți avea parte și de aventuri cu poțiuni magice, cȃntece din fluier sau șerpi ai vrӑjitorilor marocani.

Marrakech

Piața Berbera din Marrakech e corespondentul marelui bazar din Istanbul și adună numeroase „souk”-uri (piețe), cele mai importante fiind Souk Semmarine, Souk Ableuh, Souk Kchacha și Souk Siyyaghin. Pozele cele mai frumoase vor ieși cu siguranțӑ la Gradinile Menara, cele mai vechi gradini artificiale ȋngrijite.

Partea religioasӑ și intelectualӑ a Marocului o gӑsiți ȋn Nord, ȋn Fez, care este cel de-al treilea oraș vizitat și recenzat de mine. El constituie “perla lumii arabe” fiind cel mai vechi oraș islamic din lume ce este ȋmparțit ȋn trei “sectoare”: partea nouӑ sau Ville Nouvelle, orașul medieval și orașul vechi. Talaa Kebira este strada principalӑ din Fez, iar celelalte drumuri sunt strȃmte, aglomerate și ȋnghesuite de turiștii ce inspecteazӑ tarabele de suveniruri. Atracții turistice ȋn Fez sunt Moscheea Chrabliyine, Batha Museum, Moscheea Kairaouine și Universitatea. Batha Museum are o colecție impresionantӑ de artefacte, piese de artӑ și obiecte de artizanat.

Fes_Bab_Bou_Jeloud_2011

Moneda lor se numește dirham marocan și abia așteaptӑ sӑ fie cheltuitӑ ȋn marile bazaruri sau restaurantele cu specific.

O ofertӑ de circuit ȋn destinații marocane, mai mult decȃt ispitioare, gӑsiți aici. Apele Oceanului Atlantic ȋn Vest și Marea Mediteranӑ ȋn Nord vor fi singurele limite de care va trebui sӑ țineți cont, pentru cӑ de restul veți fi fascinați: teritoriul țӑrii muntos și deșertic, seria de orașe medievale, safari pe cӑmile ȋn deșert și numeroasele locuri deosebite de vizitat!