Cinci lucruri pe care trebuie să le știi despre scăderea valorii pensiei private

M-am obișnuit ca în ultima zi a fiecărei luni să verific valoarea contului meu de pensie privată. Știu că voi avea acces la acești bani abia peste circa 30 de ani, însă consider că este important să știu ce se întâmplă cu banii mei. Da, indiferent ce spun unii politicieni, banii din pensia privată sunt banii mei, pentru că provin din contribuția la pensie care se aplică la salariul meu.

Pentru prima oară după mulți ani, când m-am logat în contul online în 31 martie mă așteptam că valoarea contului meu de pensie privată să fie semnificativ mai mică decât la sfârșitul lunii februarie. Și, fără ca asta să mă transforme într-un geniu, am avut dreptate: datele oficiale arătau că, din 29 februarie până în 31 martie, valoarea contului meu de pensie privată a scăzut cu circa 7%.

Nu am resimțit doar eu aceasta scădere. Toți participanții la pilonul 2 au înregistrat scăderi asemănătoare, un pic mai mici sau un pic mai mari, în funcție de politica de investiții a fiecărui fond de pensie în parte. Sunt convins că cei mai mulți participanți la pilonul 2 nici măcar nu știu despre aceste scăderi, pentru că nu-și verifica periodic banii, iar unii dintre ei au uitat chiar și numele fondului de pensie privată la care au aderat.

Două motive pentru scăderea valorii pensiei private

Și totuși, de ce a scăzut valoarea contului meu dacă acesta este alimentat în fiecare lunar cu o parte din contribuția mea la sistemul de pensii? Răspunsurile la această întrebare sunt extrem de simple.

Bursele au scăzut puternic

Banii care ajung lunar în contul de pensie privată sunt în cea mai mare parte investiți în diverse instrumente financiare. De exemplu, 15-20% din fonduri sunt investite pe bursă, preponderent în Bursa de Valori București.

Probabil ești la curent cu faptul că toate bursele lumii sunt într-o scădere puternică din cauza pandemiei de coronavirus. De exemplu, indicele principal al Bursei de Valori București a scăzut în primele trei luni ale anului cu circa 25%.
Acesta este principalul motiv pentru care valoarea contului tău de pensie privată a scăzut.

Dobânzile la titlurile de stat au scăzut

Panica generată pe burse a determinat investitorii să-și retragă banii și să-i investească în altceva. Cei mai mulți au ales să-i investească în titluri de stat, considerate printre cele mai sigure active financiare, cu excepția cazului în care un stat intră în incapacitate de plată. Întrucât oferta de bani pentru titlurile de stat a crescut, dobânzile oferite de state au scăzut ușor.

În România, aproximativ 60% din activele fondurilor de pensii private sunt investite în titluri de stat, tocmai datorită riscului scăzut. Prin urmare, scăderea dobânzilor la titluri de stat a contribuit la scăderea valorii pensiei tale private.

Trei motive să nu intri în panică

Am văzut cele două motive pentru care valoarea contului de pensie privată a scăzut, iar acum îți ofer trei motive pentru care să nu intri în panică pentru banii tăi.

Pensia privată este o investiție pe termen lung

Fondurile de pensie privată pot fi comparate cel mai bine cu o investiție pe termen lung, întrucât vei primi abia la 65 de ani banii pe care îi depui acolo lunar încă de la primul contract de muncă pe care îl ai.

Prin urmare, nu este important să judeci eficiența unui fond de pensie pe baza evoluției lunare, ci pe baza modului în care evoluează în termen de câțiva ani.

Randamente mai mare decât inflația

Strâns legat de primul motiv, fondurile de pensie privată au avut randamente semnificativ mai mari decât inflația în 11 dintre cei 12 ani de la lansarea acestora.

În ansamblu, din 2008 și până în 2019 inclusiv, rata cumulată a inflației a fost de 41.8%, în timp ce randamentul pilonului 2 a fost de 154%.

Contribuțiile lunare sunt garantate

Nu în ultimul rând, legislația pensiilor private este clară: contribuțiile lunare care ajung la fondul de pensie privată sunt garantate.

Cu alte cuvinte, atunci când vei ieși la pensie, vei primi cel puțin suma netă a contribuțiilor lunare. Sigur că, din cauza inflației, suma respectivă va părea infimă. Însă tocmai acesta este motivul pentru care banii din contribuții sunt investiți în titluri de stat și acțiuni, pentru a acoperi rata inflației.

Tocmai de aceea, scăderile ocazionale de pe bursă reprezintă un dezavantaj minor comparativ cu creșterea generală a activelor nete pe parcursul a peste 10 ani de la lansarea pensiilor private.