Cinci filme de văzut în vacanța de iarnă

Există unele filme ce au farmec doar într-o anumită perioadă a anului. Aștepți 11 luni ca să poți să revezi cu același entuziasm pelicule ce-ți fac mai frumoase zilele sărbătorilor. Crăciunul are farmecul lui, iar dacă îl amplifici cu nostalgia copilărească a primei zăpezi, a primului dar de la Moş Crăciun sau Moş Gerilă, precum și cu bucuria pe care ți-o dau unele filme tematice, luna decembrie devine cu adevărat una dintre cele mai frumoase perioade ale anului. Există o lungă listă de filme potrivite pentru luna cadourilor, de la pelicule siropoase de dragoste, animații și comedii, până la filme horror și chiar SF.

Eu prefer în fiecare decembrie filmele de Crăciun amuzante și cu puternic impact emoțional, dar nu spun „nu“ unui film horror sau unuia de acțiune. Îmi place să-l văd pe Moșul luptându-se cu personaje negative în calea lui către brazii împodobiţi a miliarde de copii. Ador să văd şi producţii în care petrecerea de Crăciun se transformă într-o luptă pe viață și pe moarte între cei care vor să se bucure de săbătoare și cei care o detestă din tot sufletul lor întunecat şi plin de otravă. Cum e Ursu, de pildă.

În această idee, m-am gândit să-ți oferă o listă cu filme potrivite acestei perioade, altele decât cele clasice pe care le poți vedea la televizor, în fiecare an, de zece ani încoace.

Cum a furat Grinch Crăciunul (2000)

Încep cu preferatul meu – Grinch. Țâfnosul monstruleț verde și păros îmi face Crăciunul mai frumos din 2012 încoace, deşi misiunea lui oficială este să compromită sărbătoarea. Filmul, cu Jim Carrey în rolul principal, este pentru mine un amestesc ideal de sentimente. Mă amuză, mă intrigă și îmi reaminteşte lecții pe care mă bucur să le primesc din nou, an de an.

În orașul minuscul Cinești, care se află într-un fulg de nea, Crăciunul este sărbătoarea cea mai importantă. Toți locuitorii orașului sunt îndrăgostiți de acest eveniment cu beculețe, beteală și turtă dulce, mai puţin cineva care o detestă cu tot sufletul. Haterul se numeşte Grinch, locuiește singur-singurel în apropierea orășelului și urăște orice și pe oricine, dar cel mai mult îl calcă pe coadă Crăciunul și entuziasmul cu zurgălăi care îi cuprinde pe cetăţenii din Cinești.

Sătul de muzica și de voia bună a locuitorilor, el pune la cale un plan diabolic de haios, prin care speră să anuleze definitiv sărbătoarea. Și cum să facă asta mai bine, dacă nu din postura unui anti-Moș Crăciun care, în loc să aducă daruri, umblă să le fure. Planul merge perfect, până când Grinch realizează ceva important. Te las pe tine să descoperi ce, pentru că ar fi păcat să-ți stric povestea.

Miracolul de pe Strada 34 (1947)

Deși este mai bătrân decât toți noi de pe aici, filmul este unul clasic foarte cunoscut. Pelicula reușește să creeze perfect atmosfera din perioada sărbătorilor, când toți, de la mic la mare, ne dorim să credem în miracole și în magie. Frumoasa Natalie Wood joacă rolul lui Susan, o fetiță de opt ani, care refuză să admită că Moșul nu există. Ea luptă cot la cot cu avocatul Fred Gailey, interpetat de John Payne, ca să demonstreze că Moșul este real.

Chiar dacă este un film foarte vechi, merită văzut. Crede-mă! Este valabil din anii 40 și va fi mult timp de acum încolo. Mi se pare potrivit pentru toate vârstele, așa că-l poți vedea atât cu familia, cât și cu prietenii.

*Mai puţin Ursu, cum am zis deja.

Polar Express (2004)

Dintre toate filmele cu tema Crăciunului pe care le știu eu, „The Polar Express“ este cel mai frumos și mai emoționant. Și, deși este o animație, din punctul meu de vedere îl consider mult mai potrivit pentru adulți. Filmul ascunde un mesaj foarte puternic, profund, mult prea profund pentru un copil. În Ajunul Crăciunului, există mulți copii care nu mai cred în șansele apariției lui Moș Crăciun. Printre ei se numără și personajul principal, un băieţel care este dezamăgit de toată această tevatură a Crăciunului și care nu își dorește nimic. Motivul? Puştiul îşi bănuieşte părinții că aduc pe ascuns cadourile pentru el și pentru surioara lui.

Filmul este o călătorie feerică și pe toată durata lui ajungi să visezi că poți trăi o astfel de aventură… cândva. Întreaga călătorie este o lecție și o plăcere, prin urmare îţi merită întreaga atenție. Acțiunea filmului este construită în jurul mesajului simplu: „Crede!“. Crede că există magie, crede în bine, crede în iubire și cel mai important, crede în tine!

Arthur Christmas (2011)

O altă animație foarte simpatică, cu o temă cât se poate de interesantă și amuzantă, este „Crăciunul lui Arthur“. Un copil este uitat de Moș Crăciun și riscă să rămână fără darul mult așteptat. Asta este, cu siguranță, cea mai mare temere a unui copil în această perioadă. Așa că Arthur, fiul lui Moș Crăciun, pornește într-o cursă contra-cronometru pentru ca și acest ultim cadou să ajungă la fetița căreia îi era destinat. Arthur va fi ajutat de bunicul său și de un elf și va reuși să aducă zâmbetul pe buzele tuturor copiilor care văd această animație. Filmul este pe cât se poate de amuzant, are și acțiune și, cel mai important, oferă o lecție crucială. Una pe care te las pe tine să o descoperi.

Office Christmas Party (2016)

Dar cum sărbătoarea Crăciunului înseamnă bucurie și bună dispoziție, m-am gândit să-ți recomand și o comedie. Una tocmai bună de văzut cu prietenii. Filmul te ține-n priză și cu siguranță te va amuza copios. Povestea este cam așa. Parker administrează o firmă, care taman în prag de sărbători are o problemă cu atingerea obiectivul trimestrial. Adică nu-l atinge şi pace. Şi de fapt nu e pace, pentru că sora lui Parker, care este şefa întregului trust, amenință că va închide firma codaşă, iar toți angajații vor rămâne șomeri. Administratorul prins în corzi nu se lasă bătut aşa uşor, aşa că ia măsuri.

Singurul potenţial salvator este un investitor numit Walter Davis, dar care nu pare prea încântat de un parteneriat. Ca să-l câştige, Parker e dispus la orice, iar colegii săi din firmă îi cântă în strună şi îi urmează planurile, chiar dacă dezastrul ameninţă şi loveşte din toate direcţiile. Partea bună e că la acest film vei râde fără încetare.