Cele mai tari festivaluri din Europa

Momentul ideal să îți hrănești pofta de distracție și adrenalină este clar, vara. De ce zic asta? Pentru că atunci au loc cele mai tari festivaluri din lume. Exemple clare avem și noi, precum Neversea, Untold și Electric Castle, sunt cele mai cunoscute și mai apreciate din țara noastră și deservesc publicul vară de vară.

Despre ele ai tot auzit. Și cel mai probabil ai și participat la ele. În materialul următor am să îți prezint câteva dintre festivalurile din Europe, cu prețuri de cazare, bilet, transport și mai tot ce implică o astfel de escapadă frumoasă, de altfel.

Untold

festivaluri

Încep topul cu cel mai mare festival din România care după o singură ediție a reușit să câștige trofeul celei mai importante categorii la European Festival Awards 2015, fiind desemnat  Best Major European Festival. Și ce să vezi. A concurat pentru acest premiu cu cele mai populare festivaluri din Europa: Sziget Festival (din Ungaria), Tomorrowland (din Belgia), Exit Festival (din Serbia). Adică fix cu următoarele pe care urmează să ți le prezint. 

Eu nu am avut șansă până acum să ajung, dar anul acesta sigur nu mai ratez ocazia. Unde mai pui că, Răzvan colegul meu, a fost la două ediții și a fost de-a dreptul cucerit. Devenit deja un fenomen, o experiență, evenimentul nu încetează să bucure, să uimească și să te facă să vibrezi ori de câte ori rememorezi momentele petrecute pe tărâmul magic.

Fără doar și poate, organizarea este mereu excelentă, iar incidentele majore nu există. În plus, organizatorii desfășoară în fiecare an mai multe campanii menită să unească, să ajute și să premieze. “Bac de 10” se numește campania care oferă gratuit abonamente celor care obțin nota 10 pe linie la examen, dar și reduceri pentru cei înscriși. “Blood Network” este o campanie desfășurată alături de Institutul Național de Transfuzii Sanguine prin intermediul platformei tehnologice de donare de sânge „Și Eu Donez”. Toți cei care donează primesc reduceri și bilete la Neversea sau Untold. 

Când vine vorba de transport, dacă pleci din București, ai de petrecut cam șase-șapte ore în mașină și trebuie să plătești pe carburant cam 400-500 de lei. Depinde, evident, de consumul mașinii tale. Mai poți merge și cu avionul. Un bilet luat din timp costă până în 300 de lei și îți scutește de traficul de pe Valea Oltului. Dacă ești decis să participi, trebuie neapărat să-ți iei cazare din timp. Crede-mă că nu vrei să cauți în ultimele zile. Ce costă în mod normal câteva sute de lei, în timpul festivalului poate să coste și de zece ori mai mult. În plus, îți va fi aproape imposibil să găsești ceva la un preț rezonabil într-o zonă apropiată. 

Abonamentul pentru toate cele patru zile de festival costă 650 de lei plus taxe, iar pentru zona VIP ai de plătit 1100 de lei plus taxe. Biletul pentru o zi de fetival costă 225 de lei. În total ai avea de plătit în jur de 1700 de lei. Asta dacă îți rezervi cazare din timp. Altfel, așteaptă-te doar pe cazare să dai banii ăștia. Și nu, nu glumesc!

Exit Festival

festivaluri

Primul festival care mi-a venit în minte este ”Exit Festival”. Și nu așa oricum, pentru că în 2016 a primit premiul de ”Best European Summer Music Festival”, titlu oferit de ”European Best Destinations” în colaborare cu Comisia Europeană. Ca un rezumat la tot ce am zis mai sus, festivalul este unul dintre cele mai mari din lume. Evenimentul va avea loc la Cetatea Petrovaradin din Novi Sad, Serbia, în perioada 12-15 iulie 2018. Printre invitații de prim rang se numără David Guetta, Grace Jones, Martin Marrix și Migos Fever Ray.

Cam atât cu descrierea evenimentului. Să trecem la costuri. În primul rând, ai nevoie de bilet pentru eveniment. Prețul pentru tot sejurul costă 305 lei, iar pentru o singură zi este 120 de lei. Poți cumpăra cu bilete de grup, patru bilete plus unul gratis și o să te coste 1220 de lei. Dacă te gândești să mergi acolo cu mașina, ți-am făcut eu calculele. București – Novi Sad sunt aproape 690 de km. O să ajungi în cam nouă-zece ore de condus continuu și vei avea nevoie de cam 45 le litri de combustibil, asta dacă mașina ta consumă sub 6.5 litri la suta de km. De aici rezultă că ai nevoie de cam 270 de lei doar dus. Plus un suc la benzinărie, un covrig, o cafea și așa o să te coste peste 300 de lei, doar drumul. În plus, există taxă de oraș în valoare de 1.1 euro pe zi pe care o să fii nevoit să o plătești.

M-am uitat puțin și pe la cazări. Cel mai ieftin hotel găsit de mine cere în schimbul a trei nopți de cazare puțin peste 100 de euro. Singurul dezavantaj e că pe site-urile de specialitate este destul de slab cotat. Un hotel cu un calificativ ”foarte bun” costă de la 180 de euro în sus. Un lucru e cert, pentru cazare trebuie să îți aloci în jur de 800 de lei, dacă vrei să stai într-un loc relativ ok. Un total de aproape 1.800 de lei doar pentru transport dus-întors, cazare și bilet. Restul de cheltuieli te privesc în mod direct.

Tomorrowland

Foarte popular în rândul petrecăreților este și Tomorrowland, festivalul ce se ține anual în orașul cu un nume extrem de expresiv, Boom, din Belgia. Datorită notorietății crescute de la an la an, în 2017 festivalul a fost extins pe parcursul a două weekenduri consecutive și au fost așteptați de fiecare dată circa 300.000 de oameni. Biletele s-au vândut la câteva minute după punerea lor în vânzare. Nici pentru anul acesta nu se mai găsesc bilete pe site, asta pentru că festivalul începe pe 20 iulie și se termină pe 29 a aceleași luni. Ca să îți faci o idee pentru anii următori, un bilet full a costat 225 euro în prima sesiune de vânzări și 281 de euro în cea de a doua.

Când vine vorba de transport, cea mai simplă variantă o constituie un bilet de avion. Un drum dus-întors în acea perioadă până la Bruxelles te costă în jur de 250 de euro. De la aeroport și până la Boom mai sunt 30 de km pe care îi faci într-o oră cu un autocar care merge din 30 în 30 de minute. Sau cu trenul.

Cazarea o găsesc destul de problematică. Hoteluri situate la peste zece km distanță de oraș oferă cazare la peste 150 de euro pentru trei nopți, primul weekend de festival. Pentru trei nopți fix în centrul orașului o să fii nevoit să plătești în jur de 400 de euro. Ca un calcul final, dacă vrei să ajungi la Tomorrowland, ai nevoie de aproximativ 900 de euro. Un preț corect, dacă te gândești că an de an acest festival a ieșit din tipare și este imposibil ca printre cele 14 scene deschise să nu găsești una pe placul tău.

Sziget

photo: [ Sandor Csudai ] . www.facebook.com/csudaisandor

Ultimul de pe listă este probabil cel mai accesibil și totodată unul dintre cele mai mari din Europa. Este vorba despre Sziget din Ungaria ce va avea loc în perioada 8-15 august. În cele șapte zile de festival sunt așteptați aproape 400.000 de petrecăreți. Anul trecut, pe scenă au urcat artiști precum Major Lazer, Pink și Wiz Khalifa.  

Prețul unui bilet de avion dus-întors până în Budapesta costă aproape 700 de lei, iar biletul pentru primele trei zile de spectacol electronic costă 200 de euro. Dacă vrei să stai toate cele șapte zile, prețul biletului ajunge la 325 de euro. Cazare pentru trei zile de concert costă în jur de 180 de euro la hotel. Dacă n-ai pretenții, același sejur în regim de motel nu depășește o sută de euro. În total, pentru trei zile de distracție la vecini trebuie să scoți din buzunar în jur de 2.500 de lei.

Dacă ai în plan să mergi la unul dintre festivalurile prezentate mai sus, ține cont de faptul că distracția este cea mai importantă. Și asta se transformă în cea mai frumoasă amintire.