Stilul casual | Eleganță în comoditate și comoditate în eleganță

A fost o perioadă în care oricine se îmbrăca oleacă mai fistichiu spunea despre sine că abordează „stilul casual”. Nu trebuia să știe exact ce înseamnă. Era un cuvânt nou, care suna bine și care te făcea cumva diferit. Cam așa cum este acum termenul eclectic în arhitectură. Timpul a trecut și ne-am împrietenit mai bine cu stilul casual, ba chiar am devenit martorii unor noi manifestări care se revendică de la acest curent vestimentar. Atunci când mai toți au început să îl știe și să îl înțeleagă, au apărut peste noapte stilul smart-casual și smart-elegant. Dar mai bine să o luăm de la început ca să vedem care-i treaba cu cu stilul cauzal sau chejuăl, așa cum îl mai poreclesc unii.

Stilul casual

În primul rând, moda casual se încadrează între stilul de stradă și cel elegant, ca să mulțumească nevoia de confort a iubitorilor de ținute cu ștaif. Același concept le oferă totodată mai mult rafinament purtătorilor încăpățânați de blugi cu pantofi sport. Dintre toate stilurile, casual pune cel mai mult accentul pe confort și pe exprimarea personală. Avantajul său major este că se adaptează cu ușurință ieșirilor în oraș cu brigada de distracție, dar este viabil și pentru întâlnirile de afaceri ori pentru evenimentele informale. Ținuta casual oferă posibilitatea de-a te simți confortabil fără să faci rabat la stil. Elementele de bază ale stilului casual sunt tricourile basic și jeanșii slim. Pe baza acestor două elemente foarte simple, poți obține mai multe declinări ale stilului, prin alăturarea unor componente la fel de simple. De exemplu, dacă adaugi un blazer și o pereche de pantofi, poți spune că ești îmbrăcat casual-elegant. În schimb, dacă îți legi o cămașă în carouri la brâu și adaugi o jachetă din denim, poți spune cu ușurință că te încadrezi în stilul smart-casual.

Dar hai să luăm pe rând elementele vestimentare ce se încadrează cu ușurință acestui stil!

Pantalonii

Jeanșii

Despre pantalonii din denim nici nu este nevoie să spun mare lucru. Sunt poate cel mai popular articol vestimentar al epocii și nu par să dea semne de oboseală. Îi poți asorta la orice ținută, iar dacă ți se par prea simpli și anoști îi poți tăia, rupe și picta. Și tadaaam! Ai obținut o pereche de jeanși rebeli, potriviți pentru stilul smart-elegant ori pentru grunge sau punk.

Pantalonii din Tweed

Foarte versatili și confortabili, pot fi asociați cu o mulțime de alte materiale. Pe timp de vară, se potrivesc perfect cu un tricou polo și cu o cămașă din bumbac tehnic. Iar când vine frigul, un pulover sau o maletă se dovedesc numai bune.

Pantalonii chinos

Într-o lume a modei dominată de jeanși, pantalonii chinos și-au făcut loc timid printre rafuri și au câștigat teren. Pentru adepții stilului casual-elegant, aceștia sunt o necesitate, deoarece se împacă foarte bine cu o pereche de pantofi eleganți și o cămașă. Chinos pot face față cu brio chiar și unei ținute elegante.

Încălțămintea casual

Majoritatea pantofilor pot fi încadrați cu ușurință stilului casual. Asta, dacă nu vrei cumva să asortezi o pereche de pantofi sport de alergare sau cu crampoane ori o pereche de pantofi Oxford la niște jeanși rupți. În rest, cam tot ce se încalță se mănâncă. Pardon, se potrivește.

Blazerele

Stilul casual

Pe lista hainelor ce creează confuzie se încadrează și blazerul. Un sacou mai sport? O jachetă mai elegantă? Prin magazine vei găsi blazerul prezentat drept sacou de costum ori sacou sport vândut cu acceași titulatură. La carte spune că blazerul este acel sacou bleumarin sau negru, cu buzunare aplicate și cu unul sau două rânduri de nasturi metalici aurii sau argintii. Orice abatere de la canoanele mai sus amintite face ca obiectul vestimentar să nu mai poată fi numit blazer. Ca nivel de formalitate, acest tip de sacou se încadrează stilului casual, adică între sacoul sport și cel de costum.

Tricotajele

Stilul casual

O altenativă ideală pentru jachete și blazere sunt cardiganele și tricotajele în general. Materiale care respiră, cum ar fi lâna și bumbacul, sunt ideale pentru confortul termic pe perioada de toamnă. Dacă temperaturile scad chiar mai mult, trebuie să ai în vedere lâna și cașmirul.

Cardiganele și puloverele în V (niciodată anchior) sunt perfecte pentru a fi purtate peste un tricou sau o cămășă. Un alt model ce merită o parte din solda ta este cardiganul cu guler șal. Acest tip de pulover nu doar că arată bine, dar este și foarte comod, iar ca bonus oferă un confort termic foarte bun și îți protejează ceafa de frig.