Cum să dai bairam cu zece lei*

Îmi plac foarte tare provocările, așa că răspund „prezent” ori de câte ori pot să-mi arăt talentul de a rezolva probleme. Atâta-s de „problem junkie”, încât îmi creez singur teme pentru acasă, dacă soarta nu-mi scoate în față ceva încurcături din care să ies. Din fericire, weekend-ul ăsta mi-a picat în poală una mare cât Casa Poporului. Sunt de rând la organizat seara de jocuri cu băieții, însă toți suntem pe sponci cu paralele. Patru feciori de gamer, zece lei de om băutor – iată premisele unui adevărat nod Gordian. Fiindcă miza e să petrecem cât se poate mai mult de banii ăia.

Poate că aș fi știut să mă salvez repede și eficient, dacă aș fi frunzărit măcar o dată maldărele alea de pliante promoționale care-mi aterizează săptămânal în poștă, de la toate hypermarketurile inventate de om. Necazul e că eu le reciclez pe necitite, precum instrucțiunile de folosire ale unui nou telefon mobil. Deci habar n-am ce alcool pot cumpăra pe bani de avarie. Spre norocul meu, am un coleg veteran într-ale metalului underground, care știe să se descurce oriunde cu un pumn de mărunți. E și moldovean, pe deasupra. Dacă el nu știe ce se poate bea cu bani puțini, nici Dumnezeu nu știe. L-am convocat, deci, pe Mihai Ursu, ca să-mi călăuzească pașii și portofelul în calea celor mai bune băuturi ieftine.

Scoțând automat din start popularele opțiuni numite „Mona” sau „Carmol”, am stabilit ca target realist să găsim o ofertă prin care să ne permitem șase beri de fiecare zece lei puși în joc. Patruzeci de lei, douăzeci și patru de beri, eventual cu o concentrație alcoolică sporită, ca să ne și ia puțintel de cap. Am pornit, deci, la drum, călăuzit de înțelepciunea unui om experimentat, și am poposit în patru hypermarketuri bucureștene: Lidl, Penny, Kaufland și MegaImage. Am reușit să cumpărăm 13 beri cu 22.90 de lei, iar printre dozele și sticlele luate drept mostre s-au numărat și două exemplare plămădite în Cehia, cu alcool 7,2%, la suma modică de 1,65 de lei. Un „six-pack” de bere cehească la accesibila și modesta sumă de zece lei. Cum ar spune proful de mate, „quod erat demonstrandum”. .

Întreaga noastră aventură prin supermaketuri o poți urmări în videoclipul de mai jos.

*Zece lei de fiecare participant.