Cum să-ți păstrezi bunurile la bancă într-o casetă de valori

“Menajera mi-a spus că nu a luat mai mult de 1.000 de euro. A luat ce a găsit, cum ar fi 20 de lire, 100 de dolari, niște euro pe acolo”.

Aceasta este declarația unei românce care a descoperit că menajera pe care o angajase pentru a-i face curățenie în casă i-a făcut “curățenie” inclusiv în economiile pe care le ținea cash în casă.

Există cel puțin trei motive pentru care nu este bine să-ți ții banii la saltea, iar furtul din locuință este unul dintre ele. Pericolul este cu atât mai mare dacă, din diverse motive, trebuie să angajezi o menajeră care-ți facă curățenie sau o bonă care să aibă grijă de copil. Sau dacă locuiești cu chirie împreună cu alte persoane pe care le-ai cunoscut recent și în care nu poți (încă) să ai încredere.

În astfel de situații, cea mai sigură variantă este să pui economiile la bancă, într-un cont curent, cont de economii sau depozit bancar. Dobânzile bancare sunt la minime istorice, însă cel puțin vei pleca de acasă fără stresul că menajera nu este de încredere. Pe de altă parte, banii nu sunt singurul lucru de valoare pe care îl ai în casă. Bijuteriile și actele sunt la fel de importante. De exemplu, românii au cheltuit circa 50 de milioane de euro pe bijuterii și ceasuri de lux în 2015, iar de multe ori acestea nici nu sunt purtate, ci depozitate în casă.

Cum le păstrezi în siguranță? Dacă nu te tentează ideea de a cheltui câteva mii de lei pe un seif pe care să-l pui în casă, există și varianta casetelor de valori.

Cum se folosesc casetele de valori?

Câteva bănci din România oferă servicii de depozitare a bunurilor personale în casete de valori de diverse dimensiuni, amplasate în câteva sucursale din București și din marile orașe.

Pentru a beneficia de un astfel de serviciu trebuie să semnezi un contract cu o durată de cel puțin o lună care poate fi prelungit permanent. După ce alegi caseta de valori potrivită pentru bunurile pe care vrei să le depozitezi, primești o cheie cu care ai acces la aceasta oricând în timpul programului de lucru a băncii.

Reține însă că o casetă de valori se deschide doar prin utilizarea simultană a două chei: cea pe care ai primit-o de la bancă și una care rămâne la unul dintre angajații băncii. Practic, aceasta este o măsură suplimentară de siguranță pentru tine, prin care caseta de valori poate fi deschisă doar în prezența unui angajat al băncii. În plus, caseta poate fi deschisă doar în prezența ta sau a unei persoane pe care ai împuternicit-o prin contract să aibă acces la bunurile tale. În schimb, la plecare, închiderea casetei de valori se face doar prin utilizarea cheii tale, fără intervenția angajatului băncii.

Ce poți depune într-o casetă de valori?

În principiu, orice bun care încape în caseta de valori. În practică, băncile menționează că poți depune bunuri precum bijuterii, documente de valoare, testamente, diverse titluri precum acțiuni, obligațiuni sau certificate de depozit, colecții de monede sau chiar bani.

Chiar dacă deschiderea casetei de valori este condiționată de prezența unui angajat al băncii, conținutul casetei de valori este confidențial. Astfel, banca nu are dreptul să știe ce bunuri vei depozita în caseta de valori, iar tu nu trebuie să declari nimic cu privire la proveniența acestora sau tipurile de bunuri depozitate. Există însă unele bănci care îți pot cere să declari valoarea estimativă a bunurilor depozitate, fără să verifice concret dacă declari sau nu suma reală.

Cât costă o casetă de valori?

Pe piața din România există mai multe bănci care oferă casete de valori pentru închiriere, însă doar două dintre acestea oferă informații despre acest serviciu pe paginile oficiale de internet. Celelalte bănci menționează acest serviciu doar în documentele oficiale legate de taxele și comisioanele practicate pentru toate tipurile de operațiuni.

Pentru a utiliza o casetă de valori trebuie să plătești o chirie lunară, care în cazul unor bănci variază puternic în funcție de dimensiunea acesteia. În plus, unele bănci solicită și o garanție pentru pierderea cheii, iar această sumă de bani va fi returnată atunci când renunți la serviciu.

În prezent, cel puțin șase dintre cele mai mari zece bănci din România oferă servicii de închiriere pentru casete de valori.

casete-de-valori

Prin urmare, prețurile încep de la circa 50 de lei pentru casetele de valori de mici dimensiuni, însă pot ajunge la câteva sute de lei în cazul băncilor care oferă și casete de valori de mari dimensiuni.

Merită să plătești astfel de sume în fiecare lună pentru a-ți ști bunurile în siguranță? Spune-ne ce crezi într-un comentariu la acest articol.