3 motive pentru care este riscant să ții banii la saltea

Un vechi proverb scoțian care îmi place foarte mult spune cam așa:

Un prost poate câștiga bani, dar numai un deștept îi poate păstra.

Fără să sugerez (neapărat) ceva, mi-am adus aminte de acest proverb când am citit rezultatele unui sondaj realizat de ING, care i-a întrebat pe români ce ar face în situația în care dobânzile la depozite ar deveni negative. Ei bine, 75% dintre români și-ar retrage banii de la bănci. Dintre aceștia, 32.4% și-ar pune banii într-un loc sigur, iar 9.8% ar cheltui mai mult.

Pun pariu că cei 32.4% consideră că salteaua este un loc sigur. Trecem peste faptul că banii puși la saltea nu produc nimic, ba chiar se devalorizează din cauza inflației, și analizăm împreună câteva motive pentru care nu recomand această metodă de “economisire”. Motive la care probabil nu te-ai gândit niciodată, pe principiul “mie nu mi se poate întâmpla asta”.

Familia și prietenii te pot trăda

Probabil unul dintre argumentele pentru care vrei să pui bani la saltea este că ai încredere în partenera ta de viață și, dacă este cazul, în copiii tăi. Nu vreau să te demoralizez, dar în 2015 în România a avut loc un divorț la fiecare patru căsătorii (document PDF), așa că poate ar fi mai bine să fii precaut. În plus, indiferent cât de bine îi crești, copiii pot fi tentați să ia bani din economiile tale dacă descoperă ascunzătoarea, mai ales dacă sunt influențați de prieteni “binevoitori”. Și, fără să fiu alarmist, chiar și prietenii pe care îi inviți frecvent la cină ar putea afla întâmplător locul în care ai pus banii, iar în cazul celor fără caracter tentația de a “împrumuta” anumite sume fără știrea ta ar putea fi mare.

Nu mai pun la socoteală cazul în care vrei să angajezi o menajeră sau o bonă care să facă curat prin toate colțurile casei. Sunt sigur că ai văzut și tu multe reportaje în care menajera a dispărut brusc din viața proprietarilor casei cu tot cu o bună parte din economii.

Calamitățile naturale sau incendiile

Indiferent că stai la casă sau la bloc, un cutremur major îți poate ruina locuința și toate bunurile, inclusiv bancnotele de polimer de la saltea. Chiar dacă nu pot fi prezise (în ciuda unor judecători italieni inconștienți), cred că știi foarte bine seismicitatea zonei Vrancea, unde se petrec cutremure majore la câteva decenii. Așa s-a întâmplat în 1940 (7.7 grade pe scara Richter), 1977 (7.2), 1986 (6.5) sau 1990 (6.7) și așa se va mai întâmpla și în viitor. Când? Nimeni nu poate spune, dar probabilitatea este oricum mai mare decât a șanselor de a câștiga la loto.

Alt pericol este incendiul. Nici nu trebuie să-l provoci tu, este suficient să ai un vecin de scară neglijent și te poți trezi că apari în statisticile oficiale care spun că în România se petrec aproximativ 15 incendii în fiecare zi (document PDF). Iar 17% dintre ele se petrec din cauza defecțiunilor sau a utilizării necorespunzătoare a aparaturii electronice din dormitoare, unde foarte probabil ai și banii la saltea.

Tot la această categorie putem include alunecările de teren sau inundațiile, dar acestea sunt mai degrabă evenimente specifice care în multe cazuri pot fi anticipate. Asta atât timp cât nu vorbim despre celebra surpare a șoselei de la Eroilor.

Furturi din locuințe

Se spune că hoții acționează la sigur și atacă doar locuințele unde știu că există mulți bani sau bunuri de valoare, evitând astfel apartamentele unde locuiesc pensionare ale căror averi se măsoară în numărul de mileuri de pe pat. Totuși, și tu poți intra în vizorul hoților. Nu știi niciodată când tu sau cineva din familie se scapă unor vecini că îți ții banii acasă, iar astfel de informații circulă rapid și sunt amplificate (de multe ori, din indivie). Implicit, astfel de informații sensibile pot ajunge la urechile unor hoți de locuințe.

Iar numărul de furturi din locuințe este mai mare decât crezi: anul trecut, numai în București au avut loc circa 1.880 de furturi din locuințe, adică vreo cinci pe zi, așa că nu este de glumit cu aceste aspecte.

Concluzii

Păstrarea banilor acasă, la saltea, nu este o idee prea grozavă. Nu spun să nu ai economii cash, însă valoarea acestora nu ar trebui să fie prea mare. De exemplu, eu am cash în casă aproximativ 10% din valoarea totală a fondurilor mele și cred că acest procent este unul potrivit. Cel puțin pentru mine, raportat la cheltuielile mele curente.

Ce faci cu restul banilor? Aici este o discuție mult mai lungă. Cea mai simplă variantă este să-i ai la bancă, fie într-un cont curent care nu-ți aduce dobândă, fie într-un depozit care în prezent îți aduce o dobândă la fel de minusculă precum acarienii care se distrează pe salteaua ta.

Dacă vrei mai mult, poți apela însă la fonduri mutuale, investiții pe bursă, aur și alte metale prețioase, lucrări de artă, terenuri sau locuințe, lucruri despre care citești cu regularitate pe Cavaleria. Pentru că un cavaler adevărat nu-și pune niciodată toate ouăle într-un singur coș.