Care-i faza cu mașinile zburătoare?

https://youtu.be/vp1bC8m7JDg

Omenirea visează la mașini zburătoare dinainte să existe ABS sau airbaguri pentru mașini. Și se pare că mulți n-au renunțat încă la idee. E fascinant să te gândești că dacă vrei să mergi până la Brașov poți să zbori în loc să stai bară la bară pe DN1. Doar tu și familia în mașină, la peste 200 de kilometri pe oră, aterizezi lângă Hotel și-ți vezi de concediu. Ce n-a mers? De ce nu vedem mașini zburătoare peste noi? De ce sunt în continuare orașele aglomerate? Păi, nu e suficient un permis de conducere, ci și o școală de pilotaj, aglomerație fantastică în aer și ar consuma enoooorm. Enoooorm…. Așa că fiecare zbor ar fi scump. 

Toată fantezia asta SF a pornit în 1936 când Henry Ford a arătat echivalentul lui Model T în industria aviatică. Un avion ieftin și ușor de întreținut acasă, exact ca un Model T. Doar că un accident aviatic a oprit dezvoltarea lui într-un produs comercial. Cum era să te duci la un dealer Ford și să vezi și avioane pe lângă mașinile pe care ei le vindeau atunci… Cam așa era și cu acest Flivver. 

Doar 6 ani mai târziu, sovieticii au venit cu ceva spectaculos și înfricoșător… Un Antonov A40. Un tanc care plana cu ajutorul unor aripi. Urcat la altitudine mare apoi lăsat să planeze spre bătălia de luptă. Evident, niciun astfel de proiect nu a reușit, dar iată… ce idei nebune aduce teama de înfrângere. 

Prin 49 a început să apară și Aerocar, deocamdată cel mai de succes model care nu s-a vândut decât în vreo 8 exemplare. Da, și aveai nevoie de licențe peste licențe, de pilot, șofer… radio, sănătate, revizii… să plătești utilizarea unui aeroport… Dar, ce-ar fi să dai flashuri altui avion să se dea la o parte… Genială senzație pe care iat-o, n-o putem trăi.

Aerocar, dintre toate proiectele din trecut mi se pare cel mai frumos și reușit. Parcă e smuls din The Jetsons și pus în lumea reală. Dar pentru că n-a existat o legislație suport pentru aceste invenții ele au murit încetul cu încetul. Plus că aviația a devenit mai ieftină în general, au apărut autostrăzi iar mașinile de-acum pot circula mult mai repede decât cele disponibile atunci. Dar, rămâne problema aglomerației.