Trei locuri în care vreau să ajung toamna asta

Processed with VSCO with c8 preset

Acum când tu citești aceste rânduri, cel mai probabil eu mă aflu în vacanță și mă relaxez într-una dintre aceste destinații pe care urmează să ți le prezint. Nu știu cum se face, dar anul acesta mai mult ca oricând am avut o mulțime de destinații și idei dintre care să aleg. Ce-i drept parcă astrele s-au aliniat în așa fel încât majoritatea destinațiilor să fie cam în același loc și pe același stil.

Te avertizez de pe acum că toate destinațiile sunt în România și sunt cu iz tradițional românesc. Și nu așa oricum, ci cât se poate de hardcore. Case vechi, foarte puțin recondiționate, mâncare gătită în casă, saltea cu paie, străchini, aer de țară. Cred că ai prins ideea. Apetitul meu s-a deschis acum un an când dintr-o întâmplare am ajuns la Casa Glod, în inima Apusenilor. Dar să le luăm pe rând.

Casa Glod

Vinovat pentru apetitul meu pentru destinații tradiționale românești este Nea Stănică și a lui Casa Glod. Așa cum îți spuneam, anul trecut în august mi-am petrecut câteva zile de vacanță aici. Ce-i drept, la acel moment eram într-o criză de timp, trebuia să găsesc rapid un loc unde să merg, iar Airbnb mi-a adus în fața ochilor acest loc. Inițial am fost un pic sceptic, locul era destul de departe și nici n-aveam la dispoziție cine știe ce lucruri de vizitat sau de văzut. Însă, pentru că voiam să mă relaxez, am mers mai departe cu ideea. După un drum de aproape șapte ore, am ajuns într-un final în această oază de liniște și relaxare. Comuna este așezată între Alba și Hunedoara, iar prima senzație pe care o ai când urci în cel mai înalt punct este că aici se deschide cerul. 

Proiectul Casa Glod însemnă trei case vechi de peste o sută de ani. Fiecare dintre ele a fost dezasamblată și adusă bucată cu bucată din Maramureș. Cea în care am stat eu purta numele de “Casa Muzeu”, despre care urma să aflu că a servit înainte pe post de muzeu, de unde și numele. 

Ce mi-a plăcut? Imposibil să spun într-un singur editorial, cu atât mai puțin într-unul dedicat mai multor destinații. Fiecare dimineață în care primele raze de soare intrau pe fereastra din fața patului și mă trezeau la ora șase? Ceața care învăluia întreg satul și aburul care ieșea pe hornurile caselor. Mâcarea făcută în sat, Nea Stănică ce ne înveselea fiecare seară cu povești? Sau pur și simplu liniștea? Imposibil de spus. Dacă vrei să vezi cum este la Glod, trebuie să mergi la Glod. Crede-mă că este un loc pe care vei vrea să-l mai vizitezi și sigur îți va rămâne în suflet. Cât costă? În urmă cu un an, am plătit aproximativ 500 de lei pentru trei nopți de cazare, dar pentru că am vrut intimitate am închiriat toată casa cu 1000 de lei. Acum, pe Airbnb prețul afișat este de 227 de lei pe noapte. Fără doar și poate, întreaga experiență merită toți banii!

Iz de Maramureș

La doar 600 kilometri distanță de București se află un alt loc idilic pe care vreau să-l vizitez cât de curând și despre care m-am gândit să-ți povestesc. La Iz de Maramureș este cam aceeași poveste ca la Glod. Case vechi, mâncare românească într-o experiență completă, de lux. Deși poate îți vine greu să asociezi tradițional românesc și lux, ei bine se poate. Și se poate chiar foarte bine, de vreme ce gazdele, Ciprian și Anca, au lucrat în unele dintre cele mai luxoase hoteluri din Emirate, iar cu experiența acumulată acolo au deschis un adevărat colț de rai. Un resort de lux, în stil maramureșan, un loc în care chiar dacă n-ai trăit acele vremuri ori în acest fel, te vei simți ca acasă.

Totul, dar absolut totul, este autentic. De la casele vechi, decor, mâncare și până la străchinile și farfuriile din care vei servi masa. Totul este gândit în așa fel încât, odată intrat în această lume, parcă pornești într-o călătorie în timp. Dacă ajungi în zonă, alocă-ți câteva ore și mergi la Săpânța, dar și la Mânăstirea Bârsana. Pentru trei nopți de cazare, la Iz de Maramureș, ai de plătit 1000 de lei. 

Transylvania Log Cabins

A treia propunere, poate cea mai interesantă, m-a cucerit defintiv. Pur și simplu un vis din copilărie, o destinație la care nu m-aș fi gândit vreodată să fie reală. O casă în copac. Da, ai auzit bine. Visul copilăriei de-a avea propia ta casă într-un copac, în care tu să faci regulile și să te refugiezi de adulți devine realitate. Transylvania Log Cabins, reprezintă alternativa pentru adulții care vor să se izoleze de alți adulți, de zgomotul și agitația orașelor, de griji și probleme. 

Fac ce fac și tot departe de casă îmi doresc să plec. De data aceasta în Hunedoara, la Peștera, aproape de Castelul Corvinilor. Pe numele său complet Transylvania Log – the hidden village retreat, este exact ceea ce promite. Un loc izolat, ascuns de zgomot și agitație, în inima naturii. Vedeta locului este căsuța din copac. Imaginează-ți doar că pentru câteva zile ai propria ta căsuță, așezată într-un copac, iar fiecare dimineață te îmbie cu o priveliște de vis. Locul este mic, dar deloc înghesuit, iar vibe-ul pe care ți-l oferă este o combinație de liniște și plăcere. Prețul este cât se poate de tentant, iar dacă ai norocul să o găsești liberă nu mai sta pe gânduri! Tu și partenera ta aveți de plătit 37 de euro pe noapte, plus o taxă de 17 euro pentru mentenanță și curățenie, taxă pe care o plătești o singură dată pe sejur. 

Ei bine, acestea sunt doar trei dintre multele locuri în care îmi doresc să ajung cât de curând, iar dacă ți-a plăcut lista mea și vrei să-ți mai împărtășesc din comorile pe care le-am descoperit, lasă-mi un comentariu. Tu unde îți petreci sau ți-ai petrecut cele mai frumoase clipe? Împărtășește cu noi experiența ta și poate se bucură și alții de locuri de neuitat.