Ce poți vedea într-o zi în Copenhaga

De ce o singură zi în Copenhaga? Pentru că eu atât am avut la dispoziție si a fost suficient. De fapt mai puțin de o zi, doar câteva ore. Am vizitat Malmö – Suedia, aflat la jumatate de oră de mers cu trenul de Copenhaga, și am dat o fuga în capitala daneză. Așadar, te invit să citești acest articol, însoțit de fotografii, în speranța că te voi convinge să iei în calcul o vizită în acest oraș.

Tradus în română, numele orașului înseamnă “Portul comercianților“, ceea ce indică importanța sa ca port și pozitia strategică pe care o are la Marea Baltică. Situată pe coasta de est a Danemarcei, față în față cu strâmtoarea Øresund, Copenhaga a fost atestată documentar în secolul XI. Este capitala țării încă din secolul al XV-lea și este cel mai mare oraș din Scandinavia, cu o populație de 1,8 milioane locuitori.

Înainte de a enumera locurile pe care le poți vizita, aș menționa un lucru important despre Copenhaga. Din punct de vedere al transportului, Copenhaga este adesea considerat cel mai prietenos oraș din lume pentru bicicliști. Poți vedea acest lucru din câteva statistici: Prima pistă pentru biciclete a fost construită acum mai bine de o sută de ani; există peste 400 de kilometri de piste dedicate bicicliștilor; 62% din călătoriile locuitorilor la muncă sau la școală sunt cu bicicleta. Așadar, dacă vrei să descoperi acest oraș cu ajutorul unei biciclete, poți închiria liniștit una pentru a te deplasa rapid între obiective.

Portul Nyhavn (în traducere portul nou) este unul dintre cele mai îndragite locuri din capitala daneza, fiind vizitat anual de milioane de turisti. Contrar numelui, este un port vechi, construit în secolul XVII la ordinul regelui Christian al V-lea, pentru a permite vaselor pescărești și cargourilor să ajungă cât mai aproape de centrul orașului. În scurt timp (sec.XVII – XVIII), pe marginea canalului au fost construite case din lemn și carămidă, tencuite la exterior în culori vii. Portul Nyhavn este un loc ideal pentru a te relaxa. Există acolo o gamă largă de restaurante, cafenele și baruri, unde poți servi masa, iar în special vara, poți savura o bautură rece sau o înghețată pe malul cheiului. Datorită caselor multicolore, foarte fotogenice, este și unul dintre locurile cele mai fotografiate din Copenhaga.

Castelul Rosenborg a fost construit pentru a servi drept reședință regală de vară la începutul secolului XVII în timpul domniei Regelui Christian al IV-lea. A fost construit în stil renascentist olandez, tipic pentru clădirile daneze din acea perioadă. Principala atracție o reprezintă bijuteriile coroanei, expuse acolo. Castelul este situat în ‘Grădinile Regelui’, un parc popular pentru localnici și turiști. 

Strøget este cea mai lungă stradă pietonală din lume (1100m) – se întinde de la Piața Primăriei pană la Piața Nouă a Regelui (Kongens Nytorv) . Creată la începutul anilor ‘60 de către arhitectul și urbanistul danez Jan Gehl, “Strøget” include de asemenea un labirint de străzi mici și piețe istorice – partea medievală din Copenhaga, având o lungime totală de aproape 3,2 km. Vei putea găsi acolo magazine ale unor branduri internaționale, cu prețuri pentru toate buzunarele. Este de asemenea o stradă pe care artiștii stradali oferă reprezentatii trecătorilor.

Turnul Rotund (Rundetårn) este unul dintre cele mai cunoscute și mai vizitate edificii din Danemarca. A fost construit în secolul XVII ca observator astronomic pentru Universitatea din Copenhaga, fiind unul dintre numeroasele proiecte arhitecturale ale Regelui Christian IV. Este cel mai vechi observator funcțional din Europa. Pentru a ajunge în varf, de unde vei avea o panoramă superbă asupra orașului, vei avea  de urcat o rampă în spirală de circa 200m lungime.

Vederi din Turnul Rotund

Palatul Amalienborg este reședința de iarnă a familiei regale daneze – cea mai veche monarhie din lume. Reședința este formată din 4 clădiri  identice, construite la jumatatea secolului XVIII în stil Rococo, ce combină stiluri arhitecturale germane și franceze. Doar două dintre cele patru sunt deschise vizitatorilor. În mijlocul complexului se află statuia regelui Frederik al V-lea iar imediat langă se află Biserica de marmură sau biserica lui Frederik. Amalienborg este faimos și pentru Garda Regală. Ceremonia de schimbare a gărzii poate fi admirată în fiecare zi. Garda părăsește Castelul Rosenborg la ora 11:30 pentru a ajunge la Palatul Amalienborg pentru ceremonia de la ora 12:00.

Palatul Amalienborg
Statuia Regelui Frederik al V-lea (în fundal Biserica de marmură)

Mica Sirenă, simbolul orașului Copenhaga, este o mică statuie din bronz inspirată de povestea cu același nume a lui Hans Christian Andersen. A fost sculptată de Edvard Eriksen în anul 1913, măsoară doar 1,25m și este așezată pe o stancă în Langelinie, în portul Copenhaga.

Biserica anglicană (sf. Alban) din Copenhaga a fost ridicată în 1887 în stil gotic britanic, fiind un exemplu fin de arhitectură victoriană.

Biserica sf. Alban
Fântâna Gefion

Fântâna Gefion este o fântână mare situată pe faleza portului. Prezintă un grup mare de figuri de animale fiind conduse de legenda zeiței norvegiene, Gefjun. Este cel mai mare monument din Copenhaga și este folosită de turiști ca o fântână a dorințelor.                                          

Cetatea din Copenhaga (Kastellet) este o fortăreață bine conservată, în formă unui pentagon cu bastioane la colțurile sale, care a fost construită în secolul al XVII-lea în timpul domniei regelui Christian al IV-lea pentru a păzi portul din apropiere. Astăzi, în interiorul cetății se găsesc o serie de clădiri ce adăpostesc diverse activități militare, o biserică și o moară de vânt, însă cetatea servește mai ales ca parc public și sit istoric.  

Acestea sunt locurile vizitate de mine într-o zi. Sunt sigur că sunt mult mai multe locuri de văzut, dar pentru a explora mai mult capitala daneză va trebui să revin cu o nouă ocazie. Sper că acest articol te-a inspirat să aloci măcar un weekend pentru un city break în acest oraș.

Cum ajungi acolo?

Din București poți ajunge în aproximativ trei ore în Aeroportul din Copenhaga (CPH) – cel mai mare aeroport din Scandinavia, situat la doar opt km de oraș în orășelul Kastrup. Aeroportul dispune de conexiuni excelente de transport către Copenhaga (tren sau metrou). Poți ajunge în maxim 15 minute în Gara Centrală din Copenhaga iar de acolo poți alege să descoperi Copenhaga la pas, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun. 

O altă variantă de zbor (mai economică) este către aeroportul din Malmö – Suedia (MMX). Din aeroport există mai multe modalități pentru a ajunge în Copenhaga:

  • Cu autobuzul (Flygbussarna) pe traseul Aeroport Malmö – Gara centrală Malmö (schimbare autobuz) – Gara centrală Copenhaga. Prețul unui bilet este de 22 Euro iar călătoria durează aproximativ 1h30min
  • Cu autobuzul (Flygbussarna) pe traseul Aeroport Malmö – Gara centrală Malmö și de acolo trenul către Gara centrală Copenhaga. Prețul unui bilet Malmö Aeroport – Gara Centrală este de 11  Euro, Malmö – Copenhaga cu trenul costă in jur de 5 Euro. Călătoria durează tot aproximativ 1h30min (cumulat)
  • A treia modalitate este cu mașina. Poți închiria mașină din aeroportul din Malmö. Recomand acest mod dacă vrei să vizitezi și Copenhaga și Malmö. Distanța între aeroportul din Malmö și Copenhaga este de 63km, distanță ce se poate parcurge în circa 50 minute.  

Dacă ți-a plăcut acest articol, te invit să mă urmărești si pe Instagram, unde prezint și alte destinații ce pot să te inspire pentru următoarele tale călătorii.