De când Arhimede i-a dat lumii legea care-i poartă numele şi până când fraţii Montgolfier au decolat pentru prima oară de pe pământ european într-un aerostat, au tot trecut vreo două milenii. Însă, de la 1783, când primii locuitori ai Bătrânului Continent se ridicau către cer în nacela unui balon şi până azi, fascinaţia noastră pentru aceste aparate de zbor a rămas pe o pantă ascendentă. Chinezii, cei care au înventat încă din antichitate acest mod de a privi lumea de sus, nu au mai venit să dispute paternitatea invenţiei. În România, puţini sunt cei care ştiu că există evenimente speciale şi cluburi de pasionaţi, care an de an practică acest nobil hobby, ce îi dă o nouă semnificaţie expresiei “Toate pânzele sus”.

În 2018, ţara noastră găzduieşte câteva asemenea reuniuni, despre care am adunat câteva informații.

Magia Baloanelor

Primul festival destinat baloanelor cu aer cald din acest an este intitulat scurt și extrem de sugestiv, ”Magia Baloanelor”. Cea de-a treia ediție va avea loc tot la Războieni, judeţul Iași, în perioada 18-20 mai 2018. În aceste trei zile, baloanele vor  face curse către cer şi înapoi de la 6.45 AM până la 6.30 AM. Timp de aproape 12 ore, cerul se va colora în sute de nuanţe, cu singura condiţie ca vremea să fie favorabilă.

Rezervările pentru fiecare îmbarcare se pot face abia după data 2 aprilie, prin completarea unui formular, iar apoi locul rezervat trebuie confirmat. Prețul este de 450 de lei de persoană. Mda, n-a zis nimeni că e un hobby ieftin. Primul lucru care mi-a sărit în ochi pe site-ul organizatorilor a fost un cronometru imens ce măsoară secundele rămase până la începerea festivalului. Tot acolo găsești și o rubrică de întrebări și răspunsuri, precum și o hartă care să te ghideze la locul faptei.

Parada Baloanelor

Acest festival are în spate o istorie mult mai amplă şi se află deja la cea de-a 13 ediție. Parada, recunoscută ca eveniment internațional, va debuta vineri, 28 septembrie, și se va încheia pe 30 septembrie, duminică. Prețul pentru participare nu este precizat, iar rezervările se fac, din ce am aflat noi, doar prin telefon, la numărul publicat pe site. Distracţia va începe la 6.00 dimineața și se va termina după ora 20.00. Ca de exemplu, vineri 29 septembrie, între orele 6.00 – 7.00, este programată ședința tehnică. Mai apoi, până la orele 17.00 – 18.00 cerul va fi deschis zborurilor libere. Urmează apoi o altă oră de ședințe tehnice, urmată de încă 60 de minute dedicate zborurilor libere. Spre deosebire de festivalul ”Magia Baloanelor”, în cadrul acestei parade temerarii vor decola şi după apusul Soarelui.

Balloony

Ultima mea sugestie este Balloony, o firmă din Timișoara care a ridicat primul său aerostat în anul 2009. De atunci, investitorii au câștigat încrederea și admirația oamenilor și au rămas singurii furnizori din zona de vest care îți pot oferi o astfel de experiență. Compania are un site și o pagină de Facebook de unde îți poți culege toate informațiile despre evenimentele viitoare. Prețul orientativ ar fi de o sută de euro per persoană. În fiecare zi se pot face acolo maximum două zboruri, unul la răsărit și unul la apus. Călătorii vor pluti prin aer circa 60 de minute, la o altitudine de peste 300 de metri.    

 

You Might Also Like

5 Comments

 1. 1

  Bună Eduard,

  Interesantă postarea, însă incompletă. Mai există un festival de baloane cu aer cald în România, la Baia Mare, iar anul acesta va avea loc în perioada 3-7 octombrie. Mai multe detalii găsești aici: http://maramuresballoonfiesta.ro/ sau pe pagina de FB Maramureș Balloon Fiesta. În plus, zboruri private se mai organizează și la Cluj, la Wonderland Cluj Resort, dar și la București, de către echipa John Balon Sky Team. Și să nu uităm de festivalul de baloane cu aer cald de la Chișinău – Aerobis Balloon Fiesta, care anul ăsta se va desfășura în intervalul 24-27 mai.

  Numai bine,
  Gabriela

  • 2

   Buna Gabriela,

   Multumim frumos pentru completare si informatii. Am abordat subiectul pentru ca ne place si vrem sa facem cunoscut acest hobby. Insa acestea au fost informatiile pe care noi le-am gasit. Daca esti mai aproape de subiect si stii mai multe suntem aici sa te ascultam. O zi excelenta.

   • 3

    Bună, Lorena!
    Cum zicea Gabriela mai sus, dacă tot postați informații despre festivaluri, măcar să o faceți corect. De exemplu, a doua fotografie, cea cu șase baloane, este chiar din cadrul festivalului nostru – Maramureș Balloon Fiesta – la un simplu search găseați/găsiți și site-ul și pagina de fb și toate informațiile necesare.

    Altfel, mulțumim pentru că promovați evenimentele legate de baloane cu aer cald, e încă o zonă a zborului destul de puțin cunoscută în România și sunt foarte mulți oameni dornici de o experiență în lumea acestor aparate de zbor.
    Toate cele bune,
    Loredana Ionescu
    Organizator Maramureș Balloon Fiesta

 2. 4

  Mai este un festival de zbor cu balonul la Campul Cetatii, aproape de Sovata, in perioada 28-30 septembrie. Am fost acolo, am zburat, e superb.

 3. 5

  “Parada Baloanelor” care ajunge anul acesta la editia a 13 e chiar acela din Campu Cetatii (judetul Mures). Nu prea inteleg cum de nu e specificat in postare locul de desfasurare, mai ales ca vorbim de cel mai vechi festival de baloane cu aer cald din Romania. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.