Unde poţi zbura cu balonul cu aer cald în România

De când Arhimede i-a dat lumii legea care-i poartă numele şi până când fraţii Montgolfier au decolat pentru prima oară de pe pământ european într-un aerostat, au tot trecut vreo două milenii. Însă, de la 1783, când primii locuitori ai Bătrânului Continent se ridicau către cer în nacela unui balon şi până azi, fascinaţia noastră pentru aceste aparate de zbor a rămas pe o pantă ascendentă. Chinezii, cei care au înventat încă din antichitate acest mod de a privi lumea de sus, nu au mai venit să dispute paternitatea invenţiei. În România, puţini sunt cei care ştiu că există evenimente speciale şi cluburi de pasionaţi, care an de an practică acest nobil hobby, ce îi dă o nouă semnificaţie expresiei “Toate pânzele sus”.

În 2018, ţara noastră găzduieşte câteva asemenea reuniuni, despre care am adunat câteva informații.

Magia Baloanelor

Primul festival destinat baloanelor cu aer cald din acest an este intitulat scurt și extrem de sugestiv, ”Magia Baloanelor”. Cea de-a treia ediție va avea loc tot la Războieni, judeţul Iași, în perioada 18-20 mai 2018. În aceste trei zile, baloanele vor  face curse către cer şi înapoi de la 6.45 AM până la 6.30 AM. Timp de aproape 12 ore, cerul se va colora în sute de nuanţe, cu singura condiţie ca vremea să fie favorabilă.

Rezervările pentru fiecare îmbarcare se pot face abia după data 2 aprilie, prin completarea unui formular, iar apoi locul rezervat trebuie confirmat. Prețul este de 450 de lei de persoană. Mda, n-a zis nimeni că e un hobby ieftin. Primul lucru care mi-a sărit în ochi pe site-ul organizatorilor a fost un cronometru imens ce măsoară secundele rămase până la începerea festivalului. Tot acolo găsești și o rubrică de întrebări și răspunsuri, precum și o hartă care să te ghideze la locul faptei.

Parada Baloanelor

Acest festival are în spate o istorie mult mai amplă şi se află deja la cea de-a 13 ediție. Parada, recunoscută ca eveniment internațional, va debuta vineri, 28 septembrie, și se va încheia pe 30 septembrie, duminică. Prețul pentru participare nu este precizat, iar rezervările se fac, din ce am aflat noi, doar prin telefon, la numărul publicat pe site. Distracţia va începe la 6.00 dimineața și se va termina după ora 20.00. Ca de exemplu, vineri 29 septembrie, între orele 6.00 – 7.00, este programată ședința tehnică. Mai apoi, până la orele 17.00 – 18.00 cerul va fi deschis zborurilor libere. Urmează apoi o altă oră de ședințe tehnice, urmată de încă 60 de minute dedicate zborurilor libere. Spre deosebire de festivalul ”Magia Baloanelor”, în cadrul acestei parade temerarii vor decola şi după apusul Soarelui.

Balloony

Ultima mea sugestie este Balloony, o firmă din Timișoara care a ridicat primul său aerostat în anul 2009. De atunci, investitorii au câștigat încrederea și admirația oamenilor și au rămas singurii furnizori din zona de vest care îți pot oferi o astfel de experiență. Compania are un site și o pagină de Facebook de unde îți poți culege toate informațiile despre evenimentele viitoare. Prețul orientativ ar fi de o sută de euro per persoană. În fiecare zi se pot face acolo maximum două zboruri, unul la răsărit și unul la apus. Călătorii vor pluti prin aer circa 60 de minute, la o altitudine de peste 300 de metri.